Varför är egentligen naturvin bättre för oss?

Vår sommelier och vinexpert Martina Cissig reder ut begreppen

Vi alla har nog upplevt det något ovanliga fenomen att vakna utan huvudvärk efter en trevlig middag med några glas vin extra. Tystnad, tagning, ingenting? Ingen bultande huvudvärk, inget illamående. Och då är frågan, har du vunnit på lotto eller finns det en naturlig förklaring? Vissa hävdar att vi mår bättre efter att ha druckit naturvin än “vanligt” vin. 

Många upplever att naturvin känns fräschare och mer äkta, och det är ju inte så konstigt när man tänker efter. För det är precis vad det är.

Vad är egentligen naturvin?

Först och främst ska vi försöka definiera vad naturvin faktiskt är. Till skillnad från det vin vi är vana vid att dricka har det än så länge inte funnits samma regelverk för naturvin. Trender och en lite rebellisk “gå sin egen väg”-mentalitet har snarare varit styrande i den delen av vinvärlden.

Men i vinvärldens mecca Frankrike har man äntligen tagit fram en klassifikation, vin méthode nature. Den börjar synas på etiketten från 2019 års vintage för omkring 50 godkända producenter. Vissa tror att detta är början till en mer styrd produktion. Andra menar att det blir svårt för vinbönderna att gå med på att rätta sig i ledet efter all denna tid som de har kämpat för frihet och att kunna springa nakna bland vinrankorna.

Från och med 2019 års vintage finns en klassifikation för naturvin som kallas vin méthode nature.

Naturvinets historia

Fram tills nu har vem som helst egentligen kunnat hävda att man tagit fram ett naturligt vin, eller naturvin. För vin i sig anses ju vara en naturlig produkt, gjord av en naturlig råvara. Men själva naturvinsrörelsen började redan på 60-talet. Vinproducenter ville bryta sig loss från de strikta vinlagar som fanns och samtidigt tillverka ett vin som talade mer för sitt ursprung och och följde naturens lag. Snarare än de lagar som satts som regelverk av traditionella vinkommissioner.

Druvorna måste vara certifierat ekologiska, plockade för hand och man måste använda sig av naturlig jäst som är naturligt förekommande i druvan eller vingården. Och man ska använda så lite svavel som möjligt.

De riktlinjer som naturvinsrörelsen i Frankrike tagit fram ska följas för att man ska få hävda att man har tagit fram ett vin på naturligt vis. Mer för att skydda uttrycket snarare än att sätta hårda bestämmelser kring vart och hur man får göra vad.

Druvorna måste vara certifierat ekologiska, plockade för hand och man måste använda sig av naturlig jäst som är naturligt förekommande i druvan eller vingården. Svavel ska vara ett minimum eller inte alls, och då en max dos på under 30 mg/l. I en vanlig flaska vitt kan det vara upp till 250 mg/l svavel. Svavel finns till för att stabilisera vinet och hindra oönskat beteende såsom spontanjäsning eller oxidation. Men med svavel finns också en koppling till huvudvärk, i alla fall om du är astmatiker.

I naturvin måste druvorna plockas för hand.

Så vad är det som styr om man blir bakis?

Det finns inga direkta bevis på vilka komponenter som gör oss bakfulla eller inte. Förutom den självklara nämnaren alkohol då. Men personligen mår jag mycket bättre dagen efter att ha druckit druvjuice utan tillsatser och stabiliseringsmedel. Jämfört med de tillfällen då jag druckit vin med mer svavel, tillsatt socker eller annat odefinierbart. Dessutom innehåller det oftast en massa bekämpningsmedel som vi kan reagera på.

Naturvinstips om du vill prova själv

Kanske vill du prova tesen själv eller är bara sugen på riktigt gott naturvin. Här kommer några av mina favoriter att beställa från, antingen via Systembolaget eller direkt hem till dörren via Winefinder.

Smarta vinlådor från Vin & Natur om 3 till 6 flaskor som man kan beställa via Systembolaget som privatkund. Kul och enkelt om man vill prova på lite olika!

Naturvin
Naturvinslåda från Vin & Natur

Via Winefinder beställa hantverksmässiga viner som talar för sitt ursprung direkt hem till dörren  i de flesta delar av Sverige. Min favorit just nu är Naturvinslåda Volym 11 från Dryckesbutiken

Naturvin
Naturvin från Dryckesbutiken
Martina Cissig är sommelier och professionell vindrickare och bor i Melbourne. Senast aktuell från Embla som finns med på listorna som en av Australiens bästa vinbarer.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.