Möt Lägereld – nya psykologappen med plats för gemenskap

Vi har träffat Martin Stolt och Staffan Steneryd bakom Lägereld, en app som erbjuder samtal med psykologer och som kan liknas med en modern form av den traditionella lägerelden.

Lägereld grundades 2016 och erbjuder videosamtal med psykologer genom deras app eller hemsida, för 100 kronor och där frikort gäller. Genom företaget vill grundarna Martin Stolt och Staffan Steneryd introducera aktiviteter och ämnen som de tror har stor betydelse för välmående och skapa en plats för gemenskap.

— Lägereld är en samlingsplats där vi försöker avdramatisera och lyfta seriösa frågor på ett inspirerande och personligt sätt, säger Martin. Förhoppningen bakom företaget är att nå personer i ett tidigt skede av mental ohälsa och ge en liten knuff i rätt riktning med hjälp av information.

— Vi erbjuder även videosamtal med psykologer om det finns ett behov av samtal, säger Staffan. Samtalet kan man ta på sin telefon via vår app eller på datorn via vår hemsida.

Ett samtal med en psykolog hos Lägereld kostar 100 kronor och frikort gäller
Namnet Lägereld kommer från att Martin och Staffan ville skapa en samlingsplats där psykologer och personer som mår dåligt får en chans att mötas och bekanta sig med varandra.

Vi ser det som en modern form av den traditionella lägerelden där människor träffades och delade tankar och idéer med varandra i en vänskaplig anda. En plats för gemenskap och värme helt enkelt.

Hur kom idén till Lägereld fram?
— Resan med Lägereld började redan 2016 som ett sidoprojekt parallellt med våra heltidsjobb men utvecklades snabbt till vår egna lilla lägereld där vi kunde prata öppet och ärligt om hur vi faktiskt mådde.

Samtidigt som sidoprojektet var igång så försökte Martin och Staffan hitta en roll som de kunde spela inom området psykisk ohälsa. Båda hade haft erfarenhet av psykisk ohälsa och kunde applicera sina egna erfarenheter när de började bygga företaget.

Först i början av 2019 kunde de mer konkret definiera var de skulle börja, och i ett första steg skapa effektiva metoder för psykologer att nå ut till personer i behov av hjälp. På sikt vill de hjälpa så många som möjligt att hitta sin egna Lägereld i livet — en plats för gemenskap i ett meningsfullt sammanhang.

Bakgrund i egna erfarenheter och patientens perspektiv
— Fröet till Lägereld kommer från att min mamma tog livet av sig 2012 och jag själv tvingades konfronteras med psykisk ohälsa på nära håll, berättar Staffan. Så småningom insåg jag att jag ville göra något för att hjälpa andra och det var då idén till Lägereld tändes.

Lägereld har sedan dess varit ett sidoprojekt utanför Martins och Staffans heltidsarbeten. De blev antagna till SSE Business Lab och det var då som duon bestämde sig för att satsa fullt ut på Lägereld.

Martins koppling till psykologiområdet kommer dels från ett långtgående intresse för människor och beteenden men också han genom egna erfarenheter av psykisk ohälsa. I samband med depressioner och problem med panikångestattacker har Martin kommit i kontakt med vården utifrån en patients perspektiv, och därmed upplevt de utmaningar som följer i en sådan situation.

Ett exempel är erfarenheten av att få den vård man behöver, men att samtidigt leva med ett besvär som man skäms över och inte vågar prata öppet om. Trots att man vet att man borde, berättar Martin.

Vad tycker ni är viktigt för att må bra?
— Tittar vi på källor till positiv energi är fysisk aktivitet en absolut självklarhet som kan ses som en universalmedicin om man doserar rätt. Träning är bra för både kropp och själ, berättar Martin.

— Gemenskap och goda relationer är andra grundläggande faktorer för ett långt och lyckligt liv, säger Staffan. Försök att investera i och fördjupa de relationer som du märker är bra för ditt välmående

Att hitta sin “mening” 
— En svårare punkt som man kanske aldrig kommer att kunna sätta helt är “mening”. I samband med att vi valde att eliminera religionen från våra liv skapades ett spirituellt tomrum som jag tror att de allra flesta i viss mån kämpar med att fylla, berättar Martin. Nu för tiden är det upp till var och en att hitta sin egna väg mot en meningsfull tillvaro, och det finns många alternativ.

Personligen har mitt supporterskap till Djurgården till viss del fungerat på ett sätt som jag tror att religion skulle ha gjort om jag hade fötts 1886 istället för 1986.

“Self-compassion” och distans till sociala medier
— Vi människor har mindre bra behov och beteenden vilket är 100 % normalt, även om vi kan känna skam inför dessa. Jämförelse med andra är ett fenomen som ställts på sin spets tack vare framfarten av sociala medier. Detta i kombination med ett samhällsklimat som har blivit allt mer individualistiskt och prestationsorienterat gör att väldigt många, inklusive mig själv, känner sig otillräckliga, säger Martin.

Lägerelds chefspsykolog Joel Forsbom pratar ofta om “self-compassion”. Att helt enkelt vara lite snällare mot sig själv och acceptera att inte kunna prestera till max varje dag. Försöka balansera upp lite av självkritiken med kärlek till dig själv.

Långsiktig harmoni och naturliv
Staffan tipsar även om att försöka få in mer långsiktig harmoni i vardagen och försöka undvika att jaga för många snabba kickar.

— Naturen kan låta klyschigt men det hjälper, var ute i naturen mer och ofta! Det finns massor av bevis som säger att naturen gör oss friskare, och i dagens stressiga samhälle behöver vi komma ner i varv, säger Staffan. Naturen är en perfekt källa till ro för själen.

Omge dig med personer som ger bra energi och undvik energitjuvar. Stärk dina relationer till personer som verkligen betyder något för dig.

 

Lägereld är en samlingsplats som vill göra information relaterad till psykisk ohälsa samt personerna som behandlar besvären mer lättillgängliga.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.