Kosttips till småbarnsföräldrar – sänk kraven, handla på nätet och glöm aldrig mellanmål

Kostexperten tipsar om hur man lyckas med maten när tiden inte riktigt räcker till.

Dagarna rullar på och det gäller att vara förberedd för att klara av en vanlig vecka. Men mellan lämning, hämtning och livspusslet kan det vara svårt att tajma matklockan så att alla är nöjda. 

En av hemligheterna är att vara förberedd och tänka proaktivt. Kanske kan du preppa mellis dagen innan eller planera veckomatsedel? Sandra Puig de la Bellacasa på Green Galaxy delar med sig av sina bästa kosttips till småbarnsföräldrar med lifehacks som garanterat underlättar i vardagen.

Ha alltid mellanmål för stora som små i bakfickan

Tiden för hämtning tenderar att sammanträffa då såväl stora som små har som absolut lägst blodsocker, och därav sämst humör. Undvik en trist avslutning på dagen med övertrötta och hungriga barn genom att alltid ha ett extra mellanmål till hands. Vi pratar inget avancerat här, bananer duger fint, kalla pannkakor från gårdagens middag eller ris/linskakor med nötsmör. Samtliga håller i tillförsluten förvaring under dagen och stabiliserar humöret hos hela familjen tills middagen är redo.

Undvik en trist avslutning på dagen med övertrötta och hungriga barn genom att alltid ha ett extra mellanmål till hands.

Ha alltid med dig nyttiga snacks som alla gillar. Enkelt är oftast bäst!

Handla på nätet

Ser du din kvällsrunda i butiken som essensen av egentid? Jag är med dig! Men, detta ständigt tidspressade kvällsstrosande resulterar ofta i sista minuten val som gör det väldigt svårt för dig att tänka till och göra smarta val kring god och näringsriktig mat som hela familjen gillar. Gör det till rutin att använda er av någon av flertalet onlinetjänster som finns idag och ha en sparad shoppinglista som innehåller ingredienser till några av era familjeparadrätter.

Att veckohandla online är ett bra sätt att planera måltider och skapa mer tid i vardagen.

Plock är perfekt kosttips för småbarnsföräldrar

Fredagsfavoriten tacos behöver inte alltid serveras enligt standard. Våra barn tenderar att ha stark vilja och ogilla blandade konsistenser och serveringar. Gör plockmiddag till rutin där ni i olika skålar serverar sådant barnen är bekanta med, samt tar tillfället i akt att introducera nytt under lättsamma former. Dessutom kan du som förälder se till att göra smarta val kring hur du sätter samman din egen tallrik utan att det blir tjafs kring vem som äter vad.

Frys in

Låt oss vara ärliga och säga att den där engagerade matlagningen som lördagens långkok eller surdegen som matats till perfektion händer cirka en gång om året nuförtiden. Men ambitionen att laga bra hemlagad mat en gång i veckan och planera därefter är rimligare. När detta väl sker lagar vi inte bara en middag utan vi lagar för ett helt fotbollslag. Kosttips för småbarnsföräldrar är lammfärsbiffar, fiskburgare, ugnsbakad kyckling eller höstiga grytor. Hemligheten är att vi fryser in resterna och sedan endast behöver laga tillbehören under veckan. Quinoa, pasta (gärna bönvarianten om den går hem hos barnen), kokt potatis eller grönsaker i ugn som slängs in direkt efter hämtningen på förskolan är bra alternativ.

Hemligheten är att vi fryser in resterna och sedan endast behöver laga tillbehören under veckan. Quinoa, pasta (gärna bönvarianten om den går hem hos barnen), kokt potatis eller grönsaker i ugn som slängs in direkt efter hämtningen på förskolan är bra alternativ.

Sänk ribban

Småbarnsåren är för oss allra flesta inte tiden för kulinariska upplevelser och invecklad matlagning, och det är ok. Sänk istället ribban och acceptera det faktum att kokt potatis och köttbullar kan vara bra mat det också. Satsa på få komponenter men av bra kvalitet och innehåll, som hög kötthalt i falu/kalkonkorven och köttbullarna eller en bättre lax över disk.

Satsa hellre på få ingredienser av hög kvalité och håll det enkelt

“Ät när barnen äter” är ett bra kosttips för småbarnsföräldrar

Ungefär lika lätt som “sov när bebisen sover” tänker du nu. Men följer ni ovan kosttips för småbarnsföräldrar med fryst prepp och få ingredienser undviker du att bli fast vid diskbänken medan barnen äter sin middag och ditt blodsocker sjunker till avgrundsnivå. Istället kan du äta tillsammans med barnen och vara på bra humör när den andra föräldern kommer hem på vardagkvällarna. Trist att inte äta tillsammans med din partner? Se till att ha en smarrig kvällssnack ihop som standard. Tips är äggsmörgås på hårt bröd eller riskaka med banan och nötsmör.

Mellanmålstips för småbarnsfamiljen

”Kvargglass”
Investera i glassformar eller plastglas samt glasspinnar. Kvargsorter och smaker finns idag i det oändliga att hitta i kyldisken. Häll i valfri kvarg i formarna, stick i pinnen och in i frysen. Klart!

Bananpannkakor grundrecept
Antal portioner: 4st
Ingredienser: 2 mogna bananer
, 4 ägg
, 1 nypa salt 
smör att steka i

Gör så här:

  • Blanda ägg och banan med stavmixer eller mosa för hand
  • Variera kryddningen med kanel, kardemumma, gurkmeja, kokosflingor
  • Addera ca 6 msk keso för matigare pannkakor

Mer tips från Green Galaxy

Boosta immunförsvaret under virustider

Sandra Puig De La Bellacasa är licenserad kostrådgivare samt hälsoinspiratör. Hon driver Green Galaxy som erbjuder kostcoachning till privatkunder och företag.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.