Hur hälsosamt är ditt kylskåp och hur nyttiga är egentligen sakerna i ditt skafferi? Vi är många som går runt med magknip och låg energi – men trots det äter vi fortfarande samma vanliga saker. Bår kostexpert ger tips på bättre och nyttigare mat i köket.
Jag vill tipsa om 10 smartare livsmedelsval som gör att du får lättare mage, mer energi och i vissa fall kanske till och med bättre immunförsvar.
1. Smör – testa istället olivolja, kokosolja, rapsolja, avokado, nötsmör.
2. Mjölk – testa istället mandelmjölk, havremjölk, cashewmjölk eller sojamjölk.
3. Matlagningsgrädde – testa istället samma som ovan, de vegetabiliska alternativen! Alltså kokosmjölk, kokosgrädde, soja- och havregrädde.
4. Granola och flingor – testa istället alla sorter fröer, gör din egen frömix av pumpakärnor, solroskärnor, linfrön, chiafrön och strö över yoghurten eller toppa nötter och bär istället. Rostat bovete, quinoapuffar eller varva med havregrynsgröt och chiapudding.
5. Vanlig isbergssallad – testa istället att variera med andra sorters grönsaker som broccoli, spenat, kål, ruccola och sparris. Allt som är grönt går hem!
6. Juice – testa istället en näringsrik smoothie gjord på grönsaker istället så blir tarmfloran glad.
7. Pasta – testa istället alternativ som är bättre för hälsan i det långa loppet. Variera med olika sorters bönpasta (finns mängder av varianter), rivna eller mandolinad zucchini, aubergine, glasnudlar, sötpotatis, quinoa, bovete eller råris.
8. Bröd – testa istället fröknäcke, linskakor, majskakor, finn crisp, baka eget glutenfritt fröbröd!
9. Raffinerat socker – testa istället bär som sötningsmedel till frukost, äppleskivor med nötsmör, hemmagjord glass på frukt och bär eller en bit mörk choklad.
10. Chips – testa istället grönsaker med dipp/röror, oliver, rökta mandlar, rostad majs eller popcorn.
.