Daniel Sonesson: “Var ärlig, fördomsfri och lyhörd”

Ett bra nätverk är guld värt på många plan, till exempel när du söker nytt jobb eller uppdrag. Daniel Sonesson är VD för Lovorda, en tjänst som hjälper till att matcha talanger med rätt jobb.

Här ger han sina bästa nätverkstips.

Give first – mindset

– Vad gillar du mest, en vän som ringer och vill ha dina tjänster eller som är där för dig och som generöst ger dig det du behöver utan att kräva något tillbaka? Vi vet nog alla svaret på den frågan. Människor mår bra av att känna att saker inte är villkorade. Vi litar på och uppskattar de som är där för oss – inte de vi känner främst vill ‘nyttja’ de resurser vi har att tillgå, säger Daniel Sonesson, och fortsätter:

Det är precis samma sak med nätverk. Det är dina vänner, fast de professionella i yrkeslivet. Vissa av dem hamnar i gråzonen mittemellan privatliv och yrkeslivs-kontakter beroende på hur vi hanterar våra nätverk. I slutändan är vi alla människor intresserade av att befinna oss i generösa miljöer och där vi känner oss uppskattade. När man ger tillbaka villkorslöst och bryr oss om varandra på riktigt så blir kontakten starkare.

What you know is what you give – WYKIWYG

– Fundera igenom vad du vet om den person du önskar kontakt med och förstärkt relation till. Vad är denne persons styrkor? Vilka personer eller organisationer skulle denna vilja komma i kontakt med? Önskar personen karriärbyte? Har personen behov av en mentor eller rådgivning inom vissa områden eller rent av önskar nå vissa kunder? Sträck ut en hand och bjud på saker du vet spelar roll och gör skillnad, säger Daniel Sonesson.

Var öppen och personlig

– Precis som med vänner så är alla samtal med sina kontakter öppna. Var öppen och inbjudande för andras behov och intressen. Bjud på dina egna och visa att du bryr dig. Visa människor omkring dig att du verkligen genuint uppskattar den andre. Ge gärna ärlig, konstruktiv och hjärtlig feedback och input till de omkring dig. “Tack för att du delade detta idag. Jag blir så glad över att du visar mig den tilliten. Säg gärna till om jag kan göra något”, säger Daniel Sonesson.

Håll vad du lovar

– Lova aldrig vad du inte kan hålla oavsett hur mycket du vill hjälpa till. De saker du lovar, håll det. Låt ditt nätverk förstå att du är en person de kan lita på. Om du tar dig an något så kommer det ske. Inget växer tillit mer än då andra förstår att de kan vara trygga med dig och de saker ni kommer överens om, säger Daniel Sonesson.

Var ärlig, fördomsfri och lyhörd

– Var alltid i paritet med dina värderingar. Vad är ok för dig och vad är inte ok. Vilka röda linjer har du? Se till att du kommunicerar och signalerar det du verkligen står för. Det är bra och starkt att ta ställning i de saker som är viktiga för dig. Ens nätverk kommer söka sig till en om de känner att de kan lita på dig, att du bryr dig om dem och att de kan bolla med dig och få ärlig feedback även om ni inte skulle hålla med varandra i allt. Var ärlig med hur du ser på saker. När andra delar så dela du också. Tillåt andra att förstå även dig. Det stärker era band.

Var fördomsfri i ditt synsätt på andras behov. Döm inte. Fråga: “Spännande. varför resonerar du så?” Försök förstå människors intentioner djupare och lyssna in, säger Daniel Sonesson.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.