Appdrottningen Susanne Birgersdotter: “Vi måste förenas och sluta slåss”

Susanne Birgersdotter är den digitala serieentreprenören som grundat spelbolaget iGotcha och över 20 snabbväxande appar. I en intervju berättar hon om livet som varit fyllt av både framgångar och motgångar, och hur hon tagit sig dit hon är idag – utan att ha gått klart gymnasiet eller haft någon erfarenhet av techbranschen. Allt började av en slump hemma vid köksbordet. 

När vi träffade Susanne första gången så var det efter att ha läst om henne i mängder av artiklar. Hon är en av affärsvärldens mäktigaste kvinnor, IT-entreprenör och appdrottning som legat etta på AppStore. Hon är kvinnan som hotellmiljardären Petter Stordalen och deckarförfattaren Camilla Läckberg valt att investera i.

Efter att ha lyssnat på hennes föreläsning och nu även träffat henne så blir adjektiven bara fler — orädd, driftig, slagfärdig och ödmjuk är bara några.

Förutom att driva bolag så föreläser Susanne världen över för att inspirera andra, framför allt kvinnor, att våga ta klivet till att bli entreprenör. Hon var bland annat en av talarna på Talking Minds, där hon pratade om just entreprenörskap.

Att driva företag är inte en dans på rosor. Det kan vara en riktig berg- och dalbana. Men entreprenörer behövs, och det finns många bra idéer som aldrig genomförs på grund av just rädslan för att misslyckas.

Vem är personen bakom entreprenören Susanne Birgersdotter?
– Oj. Kvinnan bakom, under och framför Susanne är nog samma Susanne. Stark, ödmjuk och orädd. Jag har stor respekt för livet och allt förutsägbart som händer. När jag behöver energi så är det 24 timmars reload med vänner och familj, sen är det tillbaka i sadeln igen.

Susannes vardag består av jobb, representation och olika talarevent samt tid med familjen.

Vad fick dig att börja driva företag?
– Jag ville arbeta för och med mig själv och skapa det jag ville skapa. Sen att jag började med tech var för att min dotter kom hem och hade svårt att lära sig gångertabellen och jag letade efter en app som kunde hjälpa henne.

Jag hittade ingen app för gångertabellen. Så jag gjorde en själv, utan kunskap inom IT-programmering eller utveckling.

– Däremot hittade jag folk via Upwork, en global arbetsförmedling, som jag skypade med från mitt köksbord i cirka tre månader varje kväll och ja där kom den appen till.

Efter framgången med appen, som hjälper barn och ungdomar med gångertabellen, fick Susanne blodad tand. Hon skapade därefter ett appbolag och gjorde bland annat 5:2 dietappen som blev etta i Appstore och därefter har hon skapat cirka 14 appar till.

Du har startat många företag, finns det någon favorit bland dem?
– Birgersdotter Innovate, definitivt. Där gör jag precis det jag vill, vilket handlar om allt ifrån fashiontech, accessoarer och vin. I B Innovate får jag möjligheter att göra allt det jag alltid drömt om. Det är högt och lågt och jag får vara den företagskvinna jag vill vara i det bolaget.

Susanne brinner för fashiontech och gick 2018 in som delägare i House of Dagmar. Pengarna användes till att utveckla den digitala affären och expandera utomlands.

Att driva bolag är inte alltid en dans på rosor
Susanne vill inte påstå att företagande är en dans på rosor. Det kan vara en riktig berg- och dalbana. Hon berättar om en av sina förmodligen svåraste stunder som företagare, när pengarna plötsligt tog slut. Det var dagarna innan midsommar, med 14 anställda som skulle få löner utbetalda precis innan helgen.

– Jag var mitt i en emission där en investerare tog hela emissionen. Investeraren visade sig vara en riktig bedragare, vilket gjorde att jag inte hade pengar för att kunna betala varken skatten eller löner.

Ja, ni kan ju tänka er ångesten i den här kvinnan då, men jag tog på mig Wonder Women-dräkten och drog in några miljoner på två dagar.

– Det låter kanske galet men jag var oerhört målinriktad och det var att överleva eller lägga ner allt. En fruktansvärd tid, men den gjorde mig ännu starkare.

Susanne Birgersdotter är idag en av Sveriges främsta kvinnliga förebilder inom techbranschen och talar på otaliga event runtom i världen. Foto: Female Founders Global

Aktuell med ny bok och biografi: Pivotal Moments
Susanne är aktuell med boken, “Pivotal Moments: From High School Dropout to Serial Entrepreneur“. I boken skriver hon om sitt liv och börjar redan från tiden under skolåren. Pivotal Moments betyder “avgörande ögonblick” och det är just alla dessa ögonblick som Susanne menar har gjort henne till den hon är.

– Det är så många avgörande ögonblick i livet som gjort mig till den jag är och där jag hamnat. Att jag hoppade av gymnasiet var ett sådant. När jag träffade min man var ett annat. Han är också entreprenör och min backend i allt jag gör.

När jag blev lurad av investeraren var också avgörande. Det välte omkull mycket för mig, men det gjorde mig också extremt stark.

I din bok skriver du en del om att kvinnor ibland har svårt att peppa och stötta varandra. Vad tror du det beror på? 
– Oj svår fråga. Jag tror vi tycker att vi peppar varandra, men gör vi det ”på riktigt”? Jag vet inte varför vi inte skulle göra det, men tyvärr så hör jag kvinnor prata om det här problemet dagligen.

Hur ska vi göra för att komma runt det? Och varför är det viktigt?
– Jag tror vi måste börja med att förena oss med varandra och sluta slåss. Mitt drömläge är att få skapa ett samhälle av kvinnliga företagare där vi delar idéer med varandra, ger inspiration och stöd, samt ger varandra höga positioner. Söker ni en VD, sök i ett kvinnligt nätverk först. Jag vill att vi ska bidra till ett systerskap där vi kan dra nytta av varandras nätverk och dela insikter, ge motivation och stöd.

Prestationer bör delas och firas. Utmaningar bör rådfrågas och lösas med hjälp av varandra.

Susanne beskrivs ofta som en orädd, driftig, modern och slagfärdig kvinna – något som speglar sig i hennes färgstarka klädval och i hennes nya bok.

Vad har du för tips till den som funderar på att starta bolag?

  • Gör en grov budget.
  • Fråga andra om de gillar din produkt eller tjänst. Om ingen gillar den kanske du ska twista den.
  • Funderar du på att söka investerare se till att lära känna personen eller företaget i fråga — vad vill dom med ditt bolag?
  • Titta dig själv i spegeln och fråga dig — “är jag tillräckligt modig för att hoppa på den här bergochdalbanan”?
  • Skaffa dig en mentor eller coach.

.

Susanne Birgersdotter är en digital serieentreprenör, investerare och föreläsare. Hon nominerades till Sveriges mäktigaste kvinna 2019 och är just nu aktuell med boken Pivotal Moments.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.