Reseguide: Upptäck mångsidiga Vietnam – ett land med storstad, natur och omskakande historia

Från Hoi An i norr till storstadspuls i Ho Chi Minh för att avsluta med strandliv i Phu Quoc. Här har ni en komplett reseguid i Vietnam.

Resguide Vietnam; Vietnam är ett land i Asien med en gripande och tung historia, där krigsminnena fortfarande ofta gör sig påminda. Men det är också ett land med framtidstro, starka färger och stora upplevelser, som gör att besökaren efter första resan ofta längtar tillbaka för att uppleva mer av landet.

Här finns alltifrån kultur och historia till matupplevelser och nöjesliv. Det vänliga landet i Sydostasien har något för alla oavsett budget och intresse. Temperaturen skiljer sig med cirka 20 grader från huvudstaden Hanoi uppe i norr och Vietnams största ö i söder med vackra stränder.

1. Ho Chi Minh

Ett bra ställe att börja sin Vietnamresa på kan vara i söder, i staden som tidigare hette Saigon. Detta är en myllrande storstad med många spännande sevärdheter och bra shopping. Den historiskt intresserade besöker Hotell Continental, där Graham Greene skrev klassikern Den stillsamme amerikanen. Ett stenkast därifrån ligger Rex Hotel, där många av de utländska journalisterna höll till under kriget.

Oavsett var du är i Vietnam finner du mat, dryck, boende och upplevelser för en liten peng. Folket är väldigt vänliga.

Utanför staden ligger Chu Chi-tunnlarna, ett flera hundra kilometer långt tunnelsystem som användes som gömställe i krigen mot fransmännen och amerikanerna. Ho Chi Minh är Vietnams största stad vid den södra kusten bjuder på storstadspuls, mängder av mopeder, små gaturestauranger och du finner minnen av Vietnamkriget i de flesta hörn. Här kan det räcka med två dagar för att uppleva staden.

Ho Chi Minhs skyline vid skymning

2. Hoi An – en av Vietnam s äldsta städer

Hoi An är en av Vietnams äldsta städer ligger vid den östra kusten i mitten av landet och har en temperatur på 20-24 grader i januari-februari. 

Gamla staden i Hoi An bjuder på autentiskt kulturell upplevelse med sin gamla handelshamn, färggranna lyktor som lyser upp smala gränder, vackra små broar och fantastisk mat. Staden är även känd för att vara ett skräddarmecka.

Ta dig på cykel från gamla staden ut på landsbygden längs de smala vägbanorna genom risfälten ner till den långa breda folktomma stranden vid havet.

Ta en tur i en korgbåt – liknar en halv kokosnöt som fiskarna tar sig ut i på både havet och floderna. Någon kilometer utanför Hoi An kan man upptäcka platser där tiden mer eller mindre står still. Med bil eller turistbuss kommer du enkelt dit och kan upptäcka vackra berg- och tempelruiner. 

Norr om Hoi Ann i Ba Na Hills lyfter ett par gigantiska händer upp den guldfärgade Da Nang bron mot skyn. Bron kallas “händerna mot himlen” och länkar samman två linbanestationer på 1 400 meters höjd. Värt ett besök för fantastisk panoramautsikt över de böljande bergstopparna.

3. Phu Quoc – Vietnam s största ö

Phu Quoc är Vietnams största ö som du finner i sydvästra Vietnam nära Kambodjas gräns. En svensk besökare skulle nämna denna ön som en efterträdare till Thailands Phuket. Vackra exotiska stränder med mängder av palmer och djungel i mitten av ön. Ön har en internationell flygplats och du kan ta dig hit med direktflyg från Sverige, hitta ett litet gemytligt boende eller ett resort, lämna skorna på rummet och etablera dig på en solstol eller en restaurang i sanden vid vattenkanten och bara njuta av lugn, värme och solnedgångar.

Den Vietnamesiska ölen är kall, god och billig och maträtterna erbjuder ett stort spektrum av fantastiska havsrätter.

Upplev öns stränder och natur på moppe. På tur över ön märks det tydligt att turismen håller på att expanderas då vägarna är överdimensionerade och tomma och stora områden vid vattnet är under uppbyggnad. På norra ön finner du betydligare lugna och tomma stränder. Stanna i fyra dagar eller fyra veckor. 

Phu Qucóc i januari och februari ligger på stabila 30 grader och sol samtidigt som du har 22 grader i Hoi Ann i mitten och 15 grader uppe i Hanoi i norr. 

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.