Sexologen: “Så hittar du sexlusten under småbarnsåren”

Leigh Norén från Sexologkliniken tipsar om hur man kan komma i kontakt med sin sexualitet och få tillbaka lusten under småbarnsåren.

Det kan vara svårt att få egentid med sin partner under småbarnsåren.

Finns det en osexigare tid att försöka få till det? Skrikande barn, snoriga små näsor, spöken och monster som ska skrämmas iväg i natten – man är konstant behövd.

Och så till vida vi inte pratar om en specifik pornografisk genre, så är mamma och sex två ord som sällan hörs eller syns i samma mening. Det är inte något sjukvården fokuserar speciellt mycket på, och kanske inte heller ett ämne som man vill ta upp på med de nya föräldravännerna på förskolan och fråga hur de får till det, det första man gör över en kopp välbehövd kaffe.

Sexlust under småbarnsåren

Vi kommer att prata om hur man får till det, hur man kommer i kontakt med sin sexualitet och får lust till sex, och hur man kommer fram till om man ens vill ha mer lust till sex. Temats första tips handlar just om att prioritera sex, och om det är okej att inte ha sex eller inte vilja ha sex de första åren.

Föräldrarollen innebär startskottet på en ny dimension av identiteten.

Man slängs in i en mammaroll som till en början nästintill dominerar ens existens – livet handlar plötsligt bara om den lilla bebisen vars alla behov ska tillgodoses av en själv och/eller en till eller flera föräldrar.

När bebisen är liten kan tanken på sex, för vissa, vara skrattretande. I takt med att barnet växer och blir lite mer autonomt kan dock tanken på sex och längtan efter en sexuell närhet börja smyga sig tillbaka. För några är det en härlig aktivitet som de kan ge sig hän i, medan det för andra blir till en enda sörja av press, stress och enorma förväntningar.

Att se sig som sexuell igen

Man har svårt att se sig själv som sexuell igen och det är väl inte konstigt – ens kropp har mest varit till för någon annan. Att den en gång i tiden har skänkt sexuell njutning till en själv, och varit något som en eventuell partner har velat vara nära och njuta av, är sen länge bortblåst. Många jag har träffat upplever att det är svårt att förena mammarollen med bilden av sig själv som sexuell varelse. Det sexuella ses nästan som smutsigt jämfört med barnens oskyldiga väsen.

Ett sätt att komma tillbaka till sin sexualitet är att börja ge en själv utrymme till sex.

Att tänka sig att du ska gå från att vika tvätt eller torka rumpor till att ge dig hän i något spexigt rollspel är kanske lite väl höga krav att ställa på sig själv – det kräver att man gör en riktigt snabb omvändning – och kan vara närvarande i den till 100%.

Sex som känns långt borta

Och så kanske det är – för vissa. Men för andra så handlar den idén mer om att man har glömt hur härligt sex kan vara. Man har glömt hur det kändes när ens partner rörde vid en sexuellt.

Glömt hur härligt det kunde vara att gå upp i en sexuell upplevelse och glömma bort tid och rum. Glömt hur nära man kände sig sin partner under och efter sex. För vissa är det en speciell sorts närhet som bara kommer av att man har haft sex.

Ska området prioriteras nu eller ska det vänta?

Det kan ta tid att hitta tillbaka till sin sexualitet efter att ha blivit förälder och det är varken konstigt eller fel. Den enda som kan avgöra om det är dags att göra något åt det är du själv. Använd dig av följande frågor för att reda ut om du vill prioritera sex just nu eller om det kan vänta. Kom ihåg att sex både kan handla om partnersex och sex med dig själv, alltså onani.

 • Vilka fördelar finns det med att försöka få kontakt med min sexualitet?
  Det är skönt att kunna onanera, det för mig närmare min partner/mina partners, för att det är/var en viktig del av min identitet.
 • Vilka nackdelar finns det med att försöka få kontakt med min sexualitet?
  Jag kan inte ens se några fördelar, jag sätter för stor press på mig själv genom att ta tag i det här nu, jag har inte utrymmet just nu.
 • Jämför nu fördelarna och nackdelarna – vilket område väger tyngst?
  Om båda delar väger lika tungt handlar det mer om att fatta ett beslut kring hur du vill göra. Om du hittar magkänslan – gå på den!
 • Om du vill att din sexualitet/ditt och en partner/s gemensamma sexliv ska vänta – hur länge kan det vänta?
  Kan vara alltifrån 1 vecka, 1 månad, 4 månader, 1 år osv.

Även om du bestämmer dig för att vänta med komma i kontakt med din sexualitet, kan du använda dig av dessa tips inför framtiden!

Leigh Norén är utbildad sexolog och erbjuder samtal för både individer och par på Sexologkliniken, som finns online och har en privat mottagning i Vasastan och på Mama Mia Kungsholmen.

Sexologkliniken erbjuder även onlinekursen Lust-lyftet som hjälper dig att förstå och öka din sexlust.

Klicka här för mer tips av våra sexologer. .

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.