Ted+founder+RÔKA

Ted Lidgard och RÔKA: Svenska unika armband med socialt ansvar i fokus

Vi har intervjuat Ted Lidgard, grundare av det svenska smyckeföretaget RÔKA som tillverkar unika sten- och silverarmband med fokus på socialt ansvar genom hållbarhet och välgörenhet. Förra året valdes RÔKA till en av Formex Design Talents och kom med i Nationalmuseums noga kurerade museumshop.

Fröet till RÔKA kom när Ted hade sommaruppehåll från studierna i Lund. Utan tidigare erfarenhet av smyckesbranschen började han experimentera med att tillverka armband. Ted köpte först ganska dyra plastpärlor och nylonsnören som han testade med. Men han gick snabbt över till att använda stenar och mineraler som han matchade med ädelmetaller.

Efter en tid av experimenterande landade Ted i en design och kvalitet för armbanden som han var nöjd med och det nya varumärket RÔKA grundades. Namnet RÔKA betyder ”sten” eller ”uppgift” på Hindi.

Hållbarhet och välgörenhet var två grundstenar som direkt valdes att representera och genomsyra varumärket.

Jag ville att varumärket skulle vara en förlängning av mina personliga värderingar och att det skulle stå för något djupare än bara fina armband. På så sätt skulle RÔKA få en naturlig värdegrund som i sig själv skulle vara starkt motiverande för mig.

Ted har en bakgrund i armén och eventbranschen. Han förklarar för oss att det var där han fick med sig tänket för problemlösning och en tro på att man kan lära sig det man inte kan samt att ta hjälp av proffs när det behövs.

– Att arbeta i ädelmetaller kräver ganska mycket erfarenhet, verktyg och maskiner. Eftersom jag saknar utbildning i detta har jag vänt mig till experter. Ambitionen är dock att löpande lära mig mer och kunna vara mer handgripligen involverad i produktionen.

Jag tycker inte man ska begränsa sig själv att våga testa nya saker eller ta hjälp av andra. Jag brukar tänka “undrar om det går att göra såhär?” och sen börjar jag undersöka olika möjligheter.

Idag tycker Ted mest om av att ta fram ny design för armband och förpackningar. Han berättar hur han triggas av att komma på okonventionella idéer och lösa problem.

– Ibland säger mina leverantörer att mina idéer inte går att genomföra vilket triggar mig. Det får mig att vrida på parametrarna som att byta material eller tillverkningsmetod och plötsligt faller allt på plats.

Förpackningen till HÔMAGE-kollektionen till exempel. Den började sitt liv i papp och det såg inte alls bra ut men i trä överträffade det mina förväntningar totalt och resultatet är något ganska unikt.

RÔKAs armband görs för hand i Sverige för att säkra att allt går etiskt rätt till. Tillverkningen hålls så nära Stockholm som möjligt för att minska transportsträckor och spara på miljön.

Vi strävar alltid efter att producera på ett hållbart sätt, alltid med hänsyn till miljö, människor och material. Vi brukar kunna hämta upp våra produkter med hjälp av kommunaltrafiken.

– Vi använder gärna återvunnet material, som exempelvis vårt silver. Kravet är att material och råvaror ska tillverkas hållbart och i Norden. Till våra förpackningar väljer vi gärna material som trä- och pappersprodukter som Sverige är världsledande på.

Alla RÔKAs kollektioner är kopplade till specifika ändamål som de vill stötta och en del av intäkterna doneras alltid till ändamålet.

– Ett av projekten vi är stolta över är vår design åt Teskedsorden. Vi tog fram ett unikt armband baserat på deras sigill, teskeden, som Teskedsorden säljer för att finansiera sin verksamhet inom toleransarbete kulturer och folkgrupper.

Det är stora frågor vi ger oss på och vi kommer inte kunna lösa dem på egen hand men det är viktigt att alla gör något. På så vis kan vi få verklig förändring för framtiden.

Vad ska känslan vara när man bär ett av era armband? 
– Ett RÔKA armband ska vara mer än bara fint att titta på. Jag vill att det ska kännas emotionellt och värdefullt för varje individ. Det handlar om bakgrunden och jag vill att alla bärare ska känna tanken och arbetet bakom armbanden.

Ett köp innebär en begränsning av miljöpåverkan men även ett proaktiv slag för framtida generationer. Det är ödmjuka små slag för varje sålt RÔKA armband men tillsammans får vi effekt.

Var hittar man RÔKA?
– Idag är vår främsta kanal vår globala webbshop. Vi har nyligen öppnat upp för återförsäljare och tar det försiktigt framåt där.

I slutet på förra året kom RÔKA in på Nationalmuseum vilket är en enorm heder för oss. Det är en bekräftelse på att vi är på rätt spår.

Nationalmuseum säljer RÔKAs senaste kollektion HÔMAGE i sin museibutik. Kollektionen är kopplad till Föreningen Storasyster som arbetar med att hjälpa människor utsatta för sexuellt våld.

Rôkas armband finns att köpa online och hos utvalda återförsäljare.
Najarana+7b
3
Barai+1
1 Jersy 2
RÔKA - HÔMAGE - Packshot no logo
1+MÅNRIM
Rimfrost 7

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.