Åtta tips för en smidigare flygresa inför jul och nyår

Under jul- och nyårshelgen ökar resandet när fler passar på att flyga, både inom Sverige och utomlands. Här är åtta smarta tips från Swedavia som sparar tid och gör din vistelse på flygplatsen så smidig som möjligt.

1. Checka in hemifrån
Ett av de bästa sätten för att slippa stå i kö, är att checka in hemifrån. De flesta flygbolag erbjuder möjligheten att checka in online via deras hemsida eller app. Du kan normalt checka in 24 timmar innan avgång, men det beror på ditt flygbolag. Fördelen med att checka in hemifrån, är att du får ditt boardingkort i mobilen, och du slipper skriva ut det eller stå i kö vid självbetjäningsautomaterna på flygplatsen.

2. Res med endast handbagage
Om du har möjlighet att resa med handbagage och undvika incheckat bagage, kan även det bespara dig onödig väntetid vid incheckningsdisken, och du behöver inte vänta på ditt bagage när du är framme.

3. Kolla flygförseningar hemifrån
Trafiken på flygplatsen är särskilt obehaglig runt helgdagarna, i synnerhet kring julsemestern och nyårsafton. Därför kan det vara en bra idé att kolla om ditt flyg eventuellt är försenat. Ett bra tips är att ladda ner Swedavias app eller kolla deras hemsida som ger mycket användbar information om din flygresa. Du kan bland annat bevaka ditt flyg och få reda på om det är försenat. När du är på flygplatsen får du även veta vilken gate du ska flyga från och när du ska börja röra dig mot flyget.

4. Förboka parkering
Om du tar bilen till flygplatsen kan du förboka parkering för garanterad plats på de flesta av Swedavias flygplatser. Läs mer på respektive flygplats hemsida.

5. Chatbot Swea
Följ ditt flyg och få realtidsuppdateringar om din avgång direkt i mobilen. Du kan även ställa frågor om servicen på flygplatsen, som exempelvis ”Var finns det restauranger som serverar glutenfri mat?” Skicka ett meddelande via flygplatsens Facebook-sida eller i Messenger-appen. Swedavias chatbot Swea svarar direkt och dygnet runt.

6. Väntetid i säkerhetskontrollen
Håll koll på den aktuella väntetiden i säkerhetskontrollen som visas på flygplatsens webbplats, i Swedavias app och på monitorer vid säkerhetskontrollerna. Du kan även ställa just den frågan till Swedavias chatbot Swea.

7. Tidsgaranti på restauranger
Många flygplatsrestauranger har en tidsgaranti från beställning tills maten står framför dig på bordet. Fråga restaurangen vilken garanti de erbjuder eller gå in på flygplatsens hemsida där tid finns angiven under respektive restaurang.

8. Ladda underhållningen till flygresan
Har du en längre flygresa framför sig så erbjuder de flesta flygbolag ett stort filmutbud, serier och spel gratis på långdistansflygningar. Med ett utbud av allt från klassiska filmer till premiärfilmer kan du enkelt få ett par timmar att gå fort. Om det är en kort flygresa kan du med fördel ladda ner lite underhållning på din smartphone eller surfplatta innan du stiger ombord på flyget. Många streamingtjänster, som exempelvis Netflix, Viaplay och Amazon, har en offlinefunktion så du kan ladda ner deras innehåll och se det även när du inte har internetanslutning. Om du behöver vila ögonen lite kan du ta med en bra ljudbok.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.