Psykologen: Så kommer du närmare din partner i sommar

Passa på att förbättra relationen i sommar.

Wow-effekten

Jag åkte bil med min vän genom bedårande sommarlandskap då han utbrast ”Wow” med innerlighet i rösten. Jag undrade om han också uttrycker sig så till sin partner. Han svarade “nej inte än” och jag undrade “varför hålla igen?”

Under sommaren kan vi se oss omkring och bli tagna av all skönhet. Uppskatta det prunkande vibrerande nuet. Livskraften runtomkring oss som är så påtaglig. Eros. Viljan att leva, växa, älska, vara i kontakt och skapa nytt.

Tänk om vi oftare kunde se på oss själva och vår partner med samma glädje och uppskattning. Med förundrande ögon. Att se sin partner som en solnedgång och inte som ett matematiskt problem att lösa.

Det som gör oss osäkra och spända är att allt för ofta bli kritiserade och granskade på ett okänsligt vis. Eller att bli tagna för givet. Både av oss själva och av vår partner. Medan det som ökar avslappning och livfullhet är när vi känner acceptans, uppskattning och respekt.

Ta tiden att öva på tacksamhet och förundran

Jag tror att många har vant sig vid slentrianmässig kontakt. Snabbt tempo. Distraktioner och abrupta konversationer. Men jag tror att vår längtan är att få mer utrymme. Bli berörda. Att verkligen bli sedda på djupet och att också få se mer av den andre. Bakom fasader, telefoner och fyllda kalendrar.

Kanske kan denna sommar bli en tid att öva sig på tacksamhet och förundran? Förhållningssätt som i forskning visat sig öka graden av välmående och lycka. Hur kan vi då få in mer relationsmagi i vardagen? Vi kan skapa förutsättningar genom att avsätta ostörd tid för varandra, ställa öppna och nyfikna frågor, hitta sätt att komma ned i kroppen (tex. genom mer medveten lugn andning, beröring, dans, meditation).

Våga dra ned på tempot, dela stillsam tystnad och visa varandra uppskattning genom ord och handling.

Att medvetet kultivera inre tillstånd av tacksamhet, kärlek, omtanke och glädje skapar en inre miljö av så kallad brain&heart coherence. Vilket är ett optimalt hälsotillstånd att befinna sig i för den mänskliga kroppen och hjärnan. Som vi alla säkert erfarit garanterar inte semesterresor eller vackra platser förnöjsamhet inombords. Man kan sitta på en magnifik plats men känna sig ensam och missnöjd. Glädje och kärlek är mer av ett inside job så att säga. Så ett hett sommartips är att vattna det ni vill ska växa. Prova att varje dag under semestern nämna tre saker som ni uppskattat och är tacksamma över.

Lägg till denna reflektionsstund till en redan etablerad daglig rutin, så blir det lättare att komma ihåg. Till exempel vid middagsbordet eller vid läggdags.

3 övningar för starkare kontakt med din partner

På Relate jobbar vi med att omvandla bevisad relationsforskning till enkla verktyg för både singlar och par att bli bättre på kärleksrelationer. Relate Boost appen för par består av ett gäng olika övningar med syfte att just boosta er relation och hjälpa er komma närmre varandra.. Här följer 3 sådana effektfulla övningar ni kan göra ihop för ökad intimitet och känsla av samhörighet. Kan med fördel göras på stranden, i hängmattan, på promenaden eller på en mer ostörd plats.

1. Reflektera över er gemensamma relationsvision

Ta fasta på frågorna:

  1. Vilka är våra gemensamma värderingar och förhållningssätt som vi vill hålla liv i?
  2. Vad är viktigt för oss framöver, vad vill vi prioritera?
  3. Finns det någon rutin eller god gemensam vana som vi vill införa?

2. Att be om det du önskar och vill leken

En övning som kan locka fram lekfullhet och erotik. Och samtidigt träna er i att känna efter, kommunicera och våga be om det ni vill. Här med fokus på hur ni önskar bli berörda av varandra.

Gör så här: Använd en timer. Avsätt 3 minuter var. Bestäm vem som börjar. Denna person använder sedan frågan och meningen kan du…” och fyller i det man vill att den andra gör för en. Tex. kan du smeka mig på kinden? Vill du massera min nacke? Kan du viska något i mitt öra?

När 3 minuter har gått byter ni så att den andra personen frågar på samma vis. Gör sedan så många rundor ni vill! Obs. Ett önskemål är just ett önskemål. Inte ett krav. Det är upp till den tillfrågade partner att känna efter om hen vill göra det som efterfrågas. Kanske vill man justera eller göra en variant av det som efterfrågas.

I en sund relation kan man respektfullt diskutera och kompromissa så att det känns bra för alla inblandade.

3. En trygg och intim stund

Den här övningen syftar till att stärka upplevelsen av trygghet och avslappning mellan er. Ett av de mer effektiva sätten att reglera våra nervsystem, ta oss ur anspänning/stresstillstånd och in i det så kallade ”rest & digest” tillståndet, är att använda kroppskontakt och medveten andning. Det som då också kan blomstra fram är vår empati och nyfikenhet.

Gör så här: Lägg er ned och omfamna varandra på ett sätt som känns vilsamt och bekvämt. Alternativt sätt er nära varandra så att ni har gott om kroppskontakt. Börja med att ta fem djupa andetag tillsammans. Var sedan stilla och i tystnad med varandra.

Prova att synkronisera era andetag och var uppmärksamma på kroppsliga sensationer som träder fram. Allt är välkommet. Även rastlöshet och ifrågasättande tankar. Öva på att notera utan att agera på det du känner och tänker. Ligg tillsammans i denna vakna vila så länge ni har lust. Notera effekten efteråt.

Notis: Om det finns ouppklarade och ännu obearbetade känslor som ligger och skaver i en relation, påverkar detta ofta känslan av tillit, hur sårbar och öppen man klarar av att vara med varandra. Då kan denna typ av övningar väcka motstånd och kännas stela. Om så är fallet för er är min rekommendation att uppmärksamma och ta hand om detta. Antingen på egen hand eller med professionell hjälp.

Fler parstärkande övningar

För fler parstärkande övningar se Relate boost. Appen är ännu under utveckling men en första beta-version finns att ladda ned gratis. Enjoy!

Önskar er alla en kärleksfylld sommar,
Josefine Yrjans

Josefine är legitimerad psykolog och samarbetar med relationsbolaget Relate.

Om Relate
Baserat på övertygelsen att självkännedom och autentisk kommunikation är nyckeln både till att hitta rätt partner såväl som att skapa och vidhålla en välmående relation har Relate utvecklat flera produkter och tjänster som hjälper med detta. Som singel kan man hitta rätt partner baserat på sina värderingar i Relate Date appen, och som par hjälper den vetenskapligt bevisade appen Relate Boost en att stärka relationen. Relate driver även Relate Love Lab – en gratis online workshop-serie med psykologer för alla som vill bli bättre på relationer, och den populära relationspodcasten ‘Så kan det gå’.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.