Tips till alla par som jobbar hemifrån under pandemin – skaffa en Cheryl

Börjar ni gå varandra på nerverna där hemma på "kontoret"? Vår relationskrönikör Jenny Holmström ger sina bästa tips för många hemmadagar.

Många börjar bli rastlösa efter många veckor på hemmakontoret.

Det blev en Cheryl.

När joggingbyxor nedtill och något finare upptill är den normala arbetsdagen och det enda jag med säkerhet vet är att min partner också blivit min nya kollega hemma. Det vara då vi skaffade en Cheryl.

Den mest attraktiva platsen att jobba från hemma hos oss är matbordet. Den som hugger det på morgonen får dagsljus i ögonen och en härlig utsikt. Oftast är det jag, med ursäkten att det är bättre uppkoppling och att jag behöver den just idag för att jag har viktiga möten. Min man är snäll, han tar kontoret nere i källaren och tittar upp då och då.

Jag tror vi ser varandra lite kort två gånger på en arbetsdag och snacket i fikarummet går mest kring varför Cheryl inte ställt kaffekoppen i diskmaskinen.

Det ska väl inte behövas en “Din mamma jobbar inte här” skylt hemma. Där går gränsen för hur mycket kontor hemma kan bli.

En gång har vi ätit lunch ihop sedan i mars. En lunch-promenad? Nej, det har vi inte hunnit. Varje gång jag ser ett sådant där gulligt par som går en lunch-prommis tänker jag “Oh så mysigt. De gör verkligen något bra av pandemin för sin relation.” Så well done alla par som går prommis på lunchen. Ni investerar i er relation samtidigt som ni får frisk luft och tar hand om er egna mentala och fysisk hälsa.

En ny kollega i hemmet – Cheryl

Vi går direkt inte på varandra som ni märker, men ändå är det inte som vanligt det här med att ha fått en ny “kollega”. I våras när första vågen av covid-19 sköljde över oss gjorde Coupleness en undersökning bland psykologer och relationsexperter. Vi frågade om de tror att par kommer behöva mer hjälp under pandemin. 87% av dem svarade Ja.

När rutiner och det vanliga inte rullar på som det brukar, bygg upp nya rutiner för vad som funkar hemma. Rutiner ger er förutsägbarhet och skapar trygghet. Några tips utöver Cheryl kommer här:

  • Skapa struktur för när arbetsdagen börjar och slutar. Lägg in förmiddagpaus, lunch och eftermiddagspaus. Precis som på kontoret.
  • Boka in digitala fikastunder med antingen arbetskollegor eller någon annan. Ett sätt att fylla på med energi och prata om annat, senaste serien på Netflix, eller barnens skolarbete. Vanligt prat som är så viktigt för att vi ska må bra.
  • Försök att ha en plats i hemmet som inte är allmänt utrymme, som matbordet eller vardagsrumsbordet. Det kan handla om att inrätta en liten arbetsplats på vinden, i källaren, eller garderoben (om ni har ont om plats). Det blir lättare både för dig och familjen att förstå att du arbetar hemma. Tänk “hotell-skylten” på dörren för när du inte vill bli störd.
  • Hitta ett sätt att avsluta dagen på. A och O för att hitta en fin balans är att få arbete, fritid och vila att gå hand i hand.
  • Lägg in tid i kalendern för fysisk aktivitet, en promenad eller träna tillsammans.

Och just det, en grej som funkar riktigt bra. Det är att klä dig som om du ska gå till jobbet, ta på dig ytterkläderna och stäng dörren. Du går ut och andas lite frisk luft i 20 sekunder innan du stiger in på kontoret och är redo för en dag på jobbet.

Jenny Holmström Couplneness
Jenny är medgrundare och VD för relationsappen Coupleness. Hon brinner för att driva stora samhällsfrågor och har också varit med och grundat Porrfri Barndom. Som många andra har hon börjat spela padel och hon älskar trädgårdslivet.

Läs mer om Coupleness här

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.