Sju enkla och effektiva tips för att lyckas på Linkedin

Nina Jansdotter, beteendevetare, författare och karriärcoach, ger sina bästa knep för hur man kan lyckas på Linkedin.

Linkedin

På grund av rådande omständigheter jobbar många fler än tidigare hemifrån. Fler är även mer på LinkedIn, där jag har märkt att nätverkandet har ökat. Inte minst för de som nu har blivit arbetslösa eller permitterade och använder plattformen för att söka nytt jobb eller uppdrag. 

Här kommer 7 tips för hur du lyckas på LinkedIn, samt hur du nätverkar mer effektivt på LinkedIn.

1. Skapa bra nätverkskarma

Så hur lyckas man på LinkedIn? Det första jag vill passa på och trycka lite extra för, är som med det mesta, att man får ut mer desto mer man själv ger och bidrar med. Många har sagt till mig: LinkedIn ger inte så mycket. Då brukar jag svara: Och hur mycket gav du själv? Det räcker oftast inte med att bara skapa en profil för att sedan bara vänta på att erbjudandena ska börja ramla in. Desto mer aktiv du är desto mer möjligheter kan du skapa.

2. Bidra med värde

För att knyta an till punkten ovan så kan jag tipsa om att du blir en populär nätverkare när du bidrar med tips och råd utifrån dina erfarenheter. Och när du delar med dig av både framgångar och motgångar, oavsett om du skriver tipsen i punktform eller om du väljer storytelling som verktyg. Ett annat sätt som hjälper andra är att du agerar matchmaker och kopplar ihop personer i ditt nätverk och att du taggar dem i inlägg som är relevanta för deras syfte och mål. När du hjälper andra får du hjälp tillbaka – det gäller även när du ska lyckas på LinkedIn.

3. Välj rätt titelrubrik – väldigt viktigt

Rubriken på LinkedIn är viktig både för att skapa ett bra första intryck samt för att du ska kunna matchas med de jobbannonser som finns i systemet. Samt så klart för att hittas av rekryterare som söker kandidater. Tänk både på att sticka ut och på vilka sökord du vill matchas på. Kan du få till en kombo som lyfter din profil på ett mycket bra vis så är det utmärkt!

Lyckas på Linkedin.
Hur väl man bygger sin profil kan göra stor skillnad för hur bra man lyckas på Linkedin.

4. Din profilbild

Byt ut din gamla profilbild till en ny, många har foton som är flera år gamla. Tänk på att LinkedIn är en karriärplattform, så bilden och de kläder du bär bör matcha det fokuset. Titta in i kameran, som om du möter den som tittar på din profilbild, med blicken. Förvånansvärt många har ingen bild alls. Men vi vill ju nätverka med människor och se ansiktet på den vi ”möter”.

5. Lägg till en omslagsbild

Använd gärna det ovala utrymmet längst upp, den så kallade omslagsbilden, som ytterligare en reklamplats där du kan kommunicera något om ditt personliga varumärke. Det kan bli en riktigt bra trio när den, fotot på dig, samt din profiltext hänger ihop. Det blir ett bra ”skyltfönster” för dig och det du kan tillföra ditt nätverk och presumtiva nya arbetsgivare eller samarbetspartners.

6. Använd hashtaggar – bra knep för att lyckas på Linkedin

Med en väl vald hashtagg kan du rikta ditt budskap så att det når rätt målgrupp. Du kan också förstärka det så att det blir tydligare vad du vill med ditt inlägg. Följ även de hashtaggar som är relevanta för dig, både för det området du vill kompetensutveckla dig inom och de som du aktivt söker jobb och vill positionera dig mot. Tips på hashtaggar som kan vara relevanta för dig som är jobbsökare just nu kan vara #jobb #opentowork #nyttjobb #rekrytering #rekryterare #headhunting och så vidare. Gör sök och leta dig fram. Alternativt skapa en eller flera hashtaggar och kommunicera med dem.

7. Dela med dig till andra på Linkedin

Det kan vara en god idé att dela med sig av andras inlägg, som du tycker är bra. Tänk på att man kan se dom inlägg som du har delat, så fundera på om inlägget går bra ihop med dig och ditt personliga varumärke.

Om Nina Jansdotter:
Nina Jansdotter är beteendevetare, författare och karriärcoach med över 20 års erfarenhet av att hjälpa människor att utvecklas och lyckas. Följ gärna henne på Linkedin eller läs hennes andra artiklar här på Moderna Livet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.