Psykologen: Därför är sommarromanser så spännande

Varför är sommarromanser egentligen så spännande och när är det kanske dags att börja tänka mer långsiktigt?

Sol och semester kan leda till kärlek.

Att släppa in det nya och oförutsedda
Kanske ligger det i ledighetens natur att släppa spärrarna på semestern – och släppa in en förälskelse man kanske inte skulle ha satsat på om man var hemma. Semester gör att människor slappnar av, för sig tillgängliga för nya intryck, sänker garden och är mer öppna gentemot andra.

Möjligheten att träffa nya människor en bidragande orsak till att de flesta inleder sommarromanser. När man är på semester på annan ort kan man lättare koppla bort det ansvarsfulla och tillåta sig göra nya saker.

När vi kommer bort från vardagens normer och regler blir vi mer fria och har tid att vara mer impulsiva.

Sexlusten ökar under semestern
Sexlusten påverkas även positivt av semestern. Dagens stressade samhälle påverkar sexlivet negativt, många upplever att kraven från jobbet och vardagen kan minska sexlusten. Det kanske inte finns tid för en romans.

Många känner sig mer attraktiva under den varmare delen av året och därför mer passionerade. Sedan följer vädret och ledigheten som vanligaste orsakerna till ökad sexlust.

Olika förälskelse beroende på person
En del har svårt att bli förälskade, andra lättare. Vissa hamnar ofta i förälskelser och gillar spänningen i det som är nytt, men känner att något saknas när det första pirret går över. Man brukar kalla den inledande förälskelsen som ofta sker under sommarromanser för den “galna förälskelsen” – när man bara vill älska och spendera all vaken tid med just den personen.

Vi tillåter oss också i semesterförälskelsen att bara vara i den känslan, utan prat om att träffa familj eller gå på parmiddagar. Jag tror det kan upplevas befriande för många.

När den galna förälskelsen avtar övergår förälskelser i en djupare kärlek. Det är då vi ser varandra på ett mer realistiskt sätt, vi upptäcker brister men kan älska personen, mindre attraktiva egenskaper till trots. Andra saker blir viktiga, som vänskap och att skapa gemensamma minnen. Även i det här är vi olika och vissa kan ha lättare för att bli förälskade och svårare att älska någon långsiktigt.

Rädsla för långvariga relationer
För en del kan det helt enkelt vara så att det inte finns plats för en relation i vardagen, medan det för andra kan handla om rädsla. För vissa kan det vara skrämmande att gå in i djupare kärleksrelationer.

Det kan kännas hisnande att blotta sig fullt ut känslomässigt – i det blir man också sårbar. Ibland finns en rädsla för att bli övergiven efter att ha investerat med starka känslor i en sommarromans.

Sommarromans eller inte
Alla vill inte ha de där långa djupare kärleksrelationerna och det behöver inte alltid problematiseras. Nära relationer kan man också ha med vänner och familj. Det är viktigt att känna efter själv. Hur känns det när lampan är släckt på kvällen när man är ensam och det är tyst?

Om man då djupt där inne längtar efter någon och önskar att man kunde ha en annan typ av mer långvariga förhållanden, då kan det vara bra att titta på vad det är som stoppar en från det.

Känner man sig däremot nöjd med sin situation och sina semesterflörtar, då är det inget problem, inget som behöver vara ”fel”, utan bara att köra på!

Källa: Modern Psykologi

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.