Sexologen: 3 myter om låg sexlust

Leigh Norén från Sexologkliniken möter i sitt arbete ofta personer som vill prata om sin sexuella lust. Eller snarare bristen på den. Idag reder hon ut myterna kring sexlust.

Det finns många myter om låg sexlust och det är inte så konstigt egentligen – olika personer har olika mycket sexlust. Hur mycket sexlust man har kan också variera över tid.

Tre vanliga myter som florerar på forum och syns i media titt som tätt är att lust enbart skulle handla om hormonnivåer och att kosttillskott är lösningen. Eller att personer med låg sexlust aldrig onanerar och att killar och män är ständigt kåta.

Nedan beskriver jag myterna i detalj – och varför de inte är sanna.

1. Lust handlar om hormonnivåer och kosttillskott är lösningen på minskad lust

Det kan vara något som har blivit knasigt med hormonnivåerna och som bidrar till en låg lust, men många gånger är det fler, eller rent av andra saker, som är inblandade. Är man frisk i övrigt hjälper sällan kosttillskott för att öka lust.

Sexlust både består och påverkas av det biologiska, exempelvis hormoner, men också det psykologiska, det relationella och det kulturella. Vilka erfarenheter och idéer om sex och lust vi har med oss kan alltså påverka rejält. Även våra relationer kan ha en inverkan och leda till en minskad lust.

Det vore skönt ifall svaret var ett extra tillskott av ett hormon – men tyvärr är svaret ofta mer komplext.

Men bara för att det är komplext betyder det inte att det inte finns saker att göra – tvärtom kan man göra mycket, om man så vill. Faktum är att de allra flesta av mina klienter med låg lust inte behöver utredas på en vårdcentral, och lämnar mottagningen med en ökad lust ”bara” till följd av samtalsbehandling.

2. Har man låg sexlust så onanerar man inte

Ofta klumpar vi ihop onani och partnersex – helt enkelt för att vi inte har lärt oss att göra på något annat vis. Man tänker då att lust till partnersex och onani är samma sak.

Även om många helt tappar intresset för båda saker när de upplever en minskad lust, är det inte ovanligt att fortsätta onanera, trots sin låga sexlust.

Onani behöver nämligen inte alltid vara sexuellt. Vissa upplever att det är mer ett sätt att slappna av, att det minskar stress och gör det lättare att sova.

Andra tycker att onani är ett sätt att leva ut en sexualitet som man bara vill ha för sig själv, medan man lever ut en annan sexualitet tillsammans med sin partner.

Onani och partnersex behöver alltså inte ”ta ut varandra”, utan är olika aktiviteter som inte behöver vara sammankopplade. Så om det är så att du inte känner lust till att ha sex med din partner, men fortfarande onanerar – eller lever med någon som onanerar, men inte vill ha partnersex – så är det inget som är konstigt.

3. Killar vill alltid ligga

Att killar alltid vill ligga är en standardmyt som brukar synas lite då och då i media. Jag tycker personligen att den här myten är skadlig för alla. Den lägger en enorm press på personer som identifierar sig som män och leder till skam hos dem som inte är åtrådda.

När jag studerade till sexolog skrev jag min masteruppsats i sexologi om män med låg sexlust, som lever i långvariga parrelationer. Där kom det bland annat fram att de normer vi har kring maskulinitet och mäns lust var en av de bidragande orsakerna till att man fick eller bibehöll en minskad lust.

Många män mådde dåligt på grund av att de inte levde upp till den bild vi har målat upp av män som ständigt redo för sex. För vissa handlade dessutom lidandet mestadels om samhällets förväntningar, och inte dem själva och en önskan om lust för lustens eller deras egen skull.

15-25% av män upplever låg sexlust. Det betyder alltså att killar och män definitivt inte alltid vill ligga.

Vill du läsa mer tips från sexologen? Kolla här.

Leigh Norén är utbildad sexolog och erbjuder samtal för både individer och par på Sexologkliniken, som finns online och har en privat mottagning i Vasastan och på Mama Mia Kungsholmen.

Sexologkliniken erbjuder även onlinekursen Lust-lyftet som hjälper dig att förstå och öka din sexlust.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.