Så kan bilkameror bidra till trafiksäkerheten

Midsommar väntar runt hörnet. Kombinationen av ökad alkoholkonsumtion och fler fordon än vanligt ute på landets vägar gör helgen dessvärre till en av årets mest olycksdrabbade. Med en bilkamera installerad blir det lättare att reda ut vem som bär ansvaret om olyckan skulle vara framme.

Flest trafikolyckor sker på de mest trafikerade vägarna. Och runt de populäraste platserna för midsommarfirandet. Kan du undvika dessa ger det dig redan statistiska fördelar, när det kommer till att undvika olyckor i midsommartrafiken. Genom att planera rutten i förväg kan du välja mötesfria vägar som minskar risken att bli inblandad i en trafikolycka med dödlig utgång.

Ett sätt att öka säkerheten

Att införskaffa en bilkamera kan också vara ett sätt att öka säkerheten. Dessa har snabbt vuxit i popularitet de senaste åren. En del nya bilar som säljs idag kommer med någon form av kamerasystem förinstallerade. Däremot brukar detta saknas i begagnade och äldre bilar. Med video som bevis går det lättare att bedöma vems ansvaret är om du till exempel skulle bli påkörd av någon.

Underlättar försäkringsärenden 

Utan bilkameror leder många olyckor till att ord står mot ord vid utredningen. Eftersom bilkameror gör det lättare att utreda olyckor för försäkringsbolagen minskar risken för att felaktigt skuldbeläggas. Därtill finns det redan idag bolag som erbjuder billigare försäkringar till den som investerar i en bilkamera. Det gör det till en investering som kan betala sig själv på lite längre sikt.

– Historiskt sett ökar trafikolyckorna under midsommarhelgen. Det är fullt rimligt att erbjuda en förare som valt att ha en bilkamera monterad i bilen lägre premier av försäkringsbolagen. Både då det ökar möjligheten till en rättvis bedömning. Och även då det visar att föraren är beredd att ta ansvar för sin bilkörning, om olyckan skulle vara framme, menar Robert Ingebretsen, Nordenchef för Dashcam-företaget Nextbase.

Inbrott och skadegörelse

En kamera i bilen kan dessutom filma även när bilen är parkerad. Det kan ge värdefullt bevismaterial både vid inbrott och skadegörelse. Också om en bil blir påkörd när den är parkerad. Vissa kameror kan monteras på ett sätt som gör att de även kan filma bakom och inne i bilen, vilket i vissa fall kan vara värdefullt. I vissa kameror finns även en inbyggd funktion som gör att de automatiskt kan ringa en larmcentral om ditt liv är i fara.

Vill du läsa mer? Klicka här.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.