Möt GoFrendly: matchningsappen för att träffa nya tjejkompisar

Modern teknik som GoFrendly appen skapar nya möjligheter när man växt ifrån gamla vänner.

GoFrendly - Team 2 - Högupplöst
Claudia Gård och Ulrika Lilja. Foto: Simon Hellsten

Att flytta till en ny stad och få nya vänner som vuxen kan vara svårt. Men med ny teknik har det blivit enklare. Många nya bästisar har Claudia Gård och Ulrika Lilja att tacka för sin vänskap – två vänner som utvecklat en mobilapp GoFrendly för kvinnor som vill träffa nya människor men som inte är ute efter dejting.

Det finns en myt om att vi svenskar är ett ensamt folk. Sanningen är faktiskt tvärtom. Trots att andelen ensamboende är bland de högsta i Europa, har Sverige jämfört med andra europeiska länder en låg andel som känner sig ensamma.

Det behöver inte stå i konflikt med att se ensamhet som ett problem. Ibland känner man sig helt enkelt isolerad. Det kan bero på något så enkelt som att flytta till en ny stad. Men även att växa ifrån gamla vänner är något som många kan relatera till. 

Det är här den nya kompisappen GoFrendly kommer in i bilden. Idén med en app som för samman kvinnor som längtar efter nya sociala sammanhang uppstod utifrån egna behov hos grundarna Claudia Gård och Ulrika Lilja.

– Jag och Ulrika hade en kompisdejt och satt och pratade om svårigheten med att hitta nya vänner i vuxen ålder. Då berättade hon om sin idé till den här tjänsten, något som även jag också snuddat vid flera gånger. Vi upplevde båda att det inte fanns ett forum som fokuserar på vänskap, berättar Claudia.

Det finns fortfarande ett tabu kring att vilja ha nya vänner och en rädsla att uppfattas som ensam.
– Alla känner vi oss ensamma någon gång och det är viktigt att prata om det högt så att fler vågar öppna upp. Det måste bli mer normaliserat att man växer ifrån vänner av olika anledningar och det behöver inte vara en big deal. Fokus borde snarare hamna på välmående och meningsfulla vänskapsrelationer, säger Claudia.

– Ensamhet anses på många håll i världen vara en folkhälsosjukdom. Det faktum att Storbritannien som första land tillsatt en minister med uppdrag att arbeta mot ensamhet visar på att det trots allt är ett problem, säger Ulrika.

Två drivna entreprenörer
Gemensamt för Claudia och Ulrika är intresset för entreprenörskap och en vilja att prova på nya saker. Det tog inte många veckor från den första kompisdejten till att de hade satt igång arbetet med tjänsten GoFrendly.

– Att starta bolag med en total främling är kanske inget jag annars skulle rekommendera. Men just mellan mig och Ulrika blev det verkligen en supermatchning, säger Claudia.

Claudia menar att de både delade en vision av att kunna göra något meningsfullt och på samma gång forma det egna livet.

Vi var så lockade av idén att förändra människors liv genom att skapa en plattform för vänskap. Vi kände att det var för viktigt för att släppa idén och inte köra all-in på det här spåret.

GoFrendly fungerar likt en dejtingapp men är bara till för vänskap och för kvinnor.

Lite som Tinder men med fokus på vänskap
Målgrupp för GoFrendly är alla som identifierar sig som kvinnor och är över 18 år. Den största användarbasen är kvinnor mellan 20 och 35 år som bor i storstadsområden. Framöver ligger fokus på internationell expansion då man ser att behovet finns i fler länder. Visionen är en global revolution där plattformen gör vänskap tillgänglig för kvinnor världen över. Sedan några månader tillbaka finns appen tillgänglig även utomlands, med störst närvaro i Berlin, Oslo och London.

En fördom som grundarna har stött på är att en del tror att det är “konstiga” människor som använder appen. Men så är inte fallet.

– Det var så i början även med dejtingappar, och idag är det otroligt många som använder de och det har blivit mer normaliserat. Dejtingappar har banat väg för vänskapsappar då viljan och behovet att träffa nya människor finns. Samma gäller för GoFrendly. Det är sociala tjejer som av olika anledningar vill fylla på med nya vänner, säger Ulrika.

Tjänsten fungerar likt en dejtingapp. Efter att man har skapat ett konto matchas man med potentiella vänner utifrån ålder och geografisk plats. Sedan får man en matchninglista som kan filtreras utifrån intressen och livssituation.

– Vissa vill till exempel gärna träffa nya vänner utan barn medan andra gärna hittar mammalediga i sin närhet att umgås med under föräldraledigheten, förklarar Ulrika.

Man har aktivt valt bort swipe-funktion vilket många medlemmar har uppskattat då grundarna inte anser att vänskap ska baseras på utseende.
– Istället har vi skapat en algoritm som matchar dig med andra medlemmar i appen utifrån dina inställningar. Utöver de traditionella funktionerna för sociala appar som chatt och vänlistor, kan du som medlem hänga med på aktiviteter skapade av medlemmar. Allt från middagar till bokklubbar och weekendresor, berättar Ulrika.

Miljontals meddelanden i appen
GoFrendly har varit väldigt uppskattad sedan starten i slutet av 2016. Idag har det skickats över 2,1 miljoner meddelanden i appen vilket är ett bevis på att en hel del vänskapsrelationer har skapats via plattformen.

– Vi får allt oftare responsen att GoFrendly är mycket mer än en app – det är en community! Medlemmarna som finns med över hela landet delar gärna med sig av sina vänskapshistorier till oss och vi brukar stolt visa upp dem i våra sociala kanaler, säger Ulrika.

Vi har många fina historier om lyckade matchningar! Medlemmen som hittade sin nya bästis i samma trappuppgång. Eller tjejen som nyligen skrev till oss om att hon förlorade alla vänner i samband med sin graviditet men träffade flera nära vänner via GoFrendly.

– Jag minns den äldre medlemmen som hade tappat hoppet om att hitta nya vänner i hennes ålder men träffade två väninnor som hon umgås med regelbundet. Det betyder så otroligt mycket för oss att höra dessa historier och veta att vår app verkligen gör skillnad, säger Ulrika. 

GoFrendly grundades år 2016 och är en app för tjejer som vill träffa nya vänner!

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.