Så sparar du pengar på nästa resa

Artikeln innehåller annonslänkar

För dig som reser ofta finns pengar att spara på att välja rätt kreditkort. Till exempel kan du få tillbaka delar av kostnaden i form av bonus eller cashback, få en extra försäkring, ta del av erbjudanden och rabatter eller handla billigare på resmålet utan valutapåslag.

Frekventa resenärer har blivit en stor kundgrupp för kortbolagen som i många fall tagit fram speciella resekort. Exakt vilka fördelar korten erbjuder varierar. Läs denna guide och jämför resekort på alltomkreditkort.se för att hitta det som passar bäst för dig.

Bonus eller cashback

Många kreditkort har ett poängsystem där beloppet du handlar för omvandlas till en poäng som du sedan kan få ut. Antingen som cashback (återfört till kortet) eller som bonus i utvalda butiker. Eftersom resor är stora kostnader är det alltid fördelaktigt att betala dem med ett sådant kort. Extra fördelaktigt blir det om du väljer ett kort som ger extra bonus på just resor. Till exempel finns kreditkort som är kopplade till vissa flygbolag, som SAS eller Norweigan air, och även med Amex-korten kan poäng omvandlas till resor på ett mycket förmånligt sätt. Med till exempel Bank Norweigans kreditkort får du en halv procent i cashback. Väljer du att istället omvandla poängen till resor får du minst en procent tillbaka.

Reseförsäkring

Om du betalar resan med kreditkortet får du en gratis reseförsäkring med avbeställningsskydd. Nästan alla kort, inte bara resekorten, har denna försäkring men villkoren varierar och det kan löna sig att kolla igenom
dem ordentligt innan du väljer kort. Korförsäkringen är ett bra komplement till den reseförsäkring som ingår i hemförsäkringen. Till exempel får du pengar tillbaka från kortets försäkring om du skulle bli sjuk och med kort varsel bli tvungen att avboka din resa. Detta täcks normalt inte av vanliga hemförsäkringar. Tänk på att en kortförsäkring aldrig kan ersätta hemförsäkringen. Tvärtom är det ofta ett krav att du har en aktiv hemförsäkring för att kortförsäkringen ska gälla.

Valutapåslag och uttagsavgifter

De flesta kort har ett valutapåslag som läggs på alla köp och uttag du gör i en annan valuta än svenska kronor. Vanligtvis är detta påslag på mellan en och två procent. Det kan låta lite men på en resa där du spenderar 10 000 kronor innebär det en kostnad på upp till 200 kronor som du absolut inte får någonting för. Genom att välja ett resekort med noll procent i valutapåslag kan du slippa denna trista kostnad. Tänk dock på att alltid välja att betala med den lokala valutan när du handlar med kortet. Annars blir det den lokala banken som bestämmer din växelkurs.

En annan kostnad som ofta tillkommer utomlands är uttagsavgift vid bankomatuttag. Denna brukar antingen vara en fast kostnad på runt 40 kronor eller en rörlig kostnad på upp till tre procent av uttaget belopp. I många länder behöver du fortfarande kontanter för att kunna betala på till exempel marknader, i lokaltrafiken eller små restauranger och uttagsavgifterna blir då en tråkig extrakostnad under resan. Med vissa resekort kan du slippa denna och få fria bankomatuttag över hela världen.

Övriga förmåner

Många kreditkort erbjuder lojalitetsprogram där mycket fördelaktiga rabatter och specialerbjudanden på hotellnätter, hyrbilar, event med mera ingår. En annan förmån som förgyller din resa är access till flygplatslounger där du i lugn och ro kan vänta på ditt flyg. Lounge access brukar endast finnas som förmån bland de dyrare kreditkorten, som Amex eller storbankernas platinumkort. Vilka lounger och hur många gratis besök som ingår varierar mellan olika kort. De dyrare så kallade premiumkorten brukar även erbjuda concierge service, en tjänst där du kan ringa ett servicenummer dygnet runt för att få hjälp med till exempel bokning av resor eller bord på restauranger.

Vill du läsa mer? Klicka här.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.