HugRug – tyngdfilten som lindrar stress, ångest och sömnproblem

Produktrecension

Vi har fått testa en tyngdfilt av det nylanserade svenska märket HugRug. En filt som har den unika förmågan att framkalla känslan att bli kramad.

HugRug är ett nylanserat företag i Sverige som producerar en speciell typ av tyngdfiltar. Det är filtar med extra tyngd från micro-glaspärlor och som med hjälp av “Deep Touch Pressure Stimulation” (DPTS) ger den simulerade känslan av att vara kramad.

Mycket forskning visar på att man får bättre sömn och insomningstid om man använder filten vilket nästan låter för bra för att vara sant – så vi var väldigt entusiastiska över att prova filten.

Den stora slutsatsen efter en veckas prövotid var att insomningstiden blev bättre och så även sömnen. Filten hjälper en att varva ner, musklerna slappnar av och faktiskt fick man känslan av att bli kramad.

Bakgrund om HugRug och tyngdfiltar
HugRugs tyngdfiltar är vetenskapligt utvecklade för att på ett säkert och naturligt sätt lindra perioder av stress, ångest och sömnproblem. Studier har visat att vid användning av DPTS så ökar de naturligt lugnande hormonerna Serotonin och Oxytocin vilket bidrar till en mer effektiv sömn.

Effekten blir att halten av stresshormonet Kortisol minskar, samtidigt som halten av sömnhormonet Melatonin i kroppen ökar. Genom filtens tyngd, utformning och material så uppnås den lugnande effekten DPTS helt naturligt och användaren får ett nytt lugn, en mer effektiv sömn utan avbrott, för att sen vakna upp mer utvilad och pigg.

Tyngdtäcket definieras som ett sinnesstimulerande hjälpmedel.

Läkare, arbetsterapeuter och fysioterapeuter rekommenderar ofta tyngdtäcken till patienter med neuropsykiatriska diagnoser som autism, adhd, asperger – människor som ofta har svårt att tolka kroppens signaler. Besök HugRugs webbplats för mer information om forskning och vetenskapliga studier.

Bakom HugRug är 26-åriga Adam Lindhoff
Adam berättar att idén till HugRug började när han jobbade på ett fiskefartyg i södra Stillahavet. För att kunna ligga still under nätterna i sin koj (sängplats) så la han olika föremål över sig, såsom tampar och bojar.

Jag slogs av hur mycket bättre min sömn blev när jag hade extra tyngd över mig.

En annan positiv effekt var att hans stress, oro och ångest som utvecklats ute till havs försvann.

– Jag kom hem, pratade med familj, vänner och kollegor om min resa och berättade hur jag sov bättre med tyngd på mig. Någon berättade att det finns kedjetäcken för personer med sömnsvårigheter.

Så Adam gjorde research om tyngdprodukter och dess effekt. Han slogs av vilken fantastisk produkt det var, helt naturlig, fri från bi-effekter men besviken på priset som överallt var väldigt högt. Han kontaktade en vän vars familj har en textilfabrik i Hong Kong och tillsammans skapade de en prototyp som bekanta fick prova och ge sin feedback.

Jag ville erbjuda människor i behov ett naturligt hjälpmedel mot stress, oro, ångest och sömnproblem.

– Eftersom jag aldrig gjort något liknande och var själv med idén så hade jag kontakt med Almi och nyföretagarcentrum under tiden som jag kunde bolla idéer med.

Med hjälp av feedbacken justerade Adam några saker och till slut satte han igång och la en stor beställning. Nu är det fyra veckor sen lansering.

Vår upplevelse
När man börjar bekanta sig med HugRug och läser forskningsresultaten från användandet av filten slås man av de otroliga förbättringsmöjligheterna som finns inom området sömn och välmående. Så vi provade filten under kvällen inför läggdags och som täcke under natten.

Produkten och resultatet
HugRug säljs i tre olika färger och i tre olika vikter: sju, nio eller elva kilo. Den ska väga runt 10-12% av din ungefärliga kroppsvikt. Vi har provat HugRug Smudge Grey 7 kg som är cirka 12 % av testpersonens vikt.

Efter frekvent användande under en vecka var reaktionerna följande:

  • Filten ger en skön tyngd som får musklerna att slappna av
  • Blodcirkulationen ökar så fötter och kroppen blir varmare
  • Då man har en dedikerad ”filttid” så lägger man även annat åt sidan och fokuserar på att slappna av. Andningen upplevdes djupare och bättre.
  • Insomningsperioden upplevdes betydligt bättre och därmed även sömnen

Vårt slutbetyg blev mycket väl godkänt. Det enda minuset är att den blir ganska varm men då är rekommendationen att lägga ett lakan emellan. Är man en väldigt varm sovare så är det en god idé att använda filten en tid under kvällen som förberedelse inför natten. Sen är den förstås ganska tung så det är bra att ha den på en viss plats i hemmet, till exempel nära soffan eller sängen.

Priset
Priset på en HugRug ligger mellan 2695:- och 2995:- beroende på vilken tyngd du väljer. Det kan låta dyrt men tittar man på alternativen på marknaden så finns det idag inget som slår detta. De flesta ligger mellan 3000-6000:- och är dessutom svåra att hitta på den svenska marknaden. Därför ger vi priset ett toppbetyg med tanke på kvaliteten och att inget har kompromissats i produktionen.

Utlottning av en HugRug filt
Då vi vill att fler ska få prova HugRug’s tyngdfiltar så kommer vi i samarbete med HugRug lotta ut en HugRug filt. Vinnaren får välja valfri färg och tyngd på sin filt. Det enda man behöver göra är att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Vinnaren presenteras i nästa nyhetsbrev som skickas ut fredag den 8e mars.

Skriv in din mejladress i prenumerationsrutan nedan så är du med och tävlar. Lycka till!

Bedömning
Tyngdfilten HugRug får ett toppbetyg på grund av dess viktiga användningsområden, förmågan att få en att slappna av, och en naturlig och snygg design. Vi rekommenderar den till dem med sömn- och avslappningssvårigheter, eller om man vill uppleva känslan av att bli kramad oftare. Litet minus att tyget kan tappa sin form efter ett tag.
VI GILLAR
Bra koncept
Ökad avslappning
Bättre sömn
Mångsidig
Naturligt producerat
Kan bli bättre
Blir varm
Tung att flytta
Tyngdkulorna blir ibland ojämnt fördelade
4

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.