Serien ‘Red Rose’ hänför och berör

Film- och serierecensent Färber om Netflix-serien 'Red Rose'

Foto: BBC

Ibland snubblar man över en serie man inte hört något om i förhandssnack eller nämnas alls. Så var fallet för mig med ”Red Rose”. Upplevelsen blev något alldeles speciellt.

 

Red Rose

Netflix

Skräckdrama/mystik

Handling

Vi lär känna Rochelle, en tonårstjej tyngd av livets utmaningar. Hon har underbara vänner och hennes allra bästa vän Wren finns alltid där för henne. De har växt upp tillsammans och bandet de delar är starkt.

I en av sina känslomässigt jobbiga stunder laddar Rochelle en dag ner en app som heter ”Red Rose”. En app skapad för att vara hennes sällskap när man känner sig ensam, utanför eller annorlunda.
En app som lovar att göra henne lyckligare, men inom kort kommer innebära en mardröm för Rochelle och de i hennes närhet.
Red Rose känner dig bättre än någon annan och tvekar inte att använda kunskapen för kontroll.

Relatera och överraskas

Vem har inte känt sig annorlunda, ensam eller utanför någon gång i sitt liv? Vem har inte drömt att ens önskningar uppfylls som genom ett mirakel?

Handlingen här kan kännas som något man sett förut, men det spelar ingen roll.
Det som gör ”Red Rose” så mycket bättre än många andra liknande är den fantastiska känslan skaparna lyckas förmedla genom 8 avsnitt.
Tanken att det skulle bli förutsägbart försvinner väldigt snabbt tack vare en riktigt välskriven story och smart berättarstil. Du blir indragen i en värld där du väntar med spänning, rädsla och förväntan på vad som kommer ske härnäst.

Foto: BBC

Mästerligt karaktärsbygge

När jag skriver att man lär känna Rochelle så lär man verkligen känna Rochelle. Det är karaktärsskapande på allra bästa vis vi får ta del utav vilket leder till att du verkligen bryr dig om karaktären och vill henne väl.
Man känner med och för henne.

Detta gäller även alla andra i kompisgänget med exakt samma starka band som till Rochelle. Mina tankar går direkt till Stephen King eller Mike Flanagan – två mästare på att bygga upp en relation mellan tittaren och karaktärer samt mellan karaktärerna själva. Det är de största lovord man kan ge och de ger jag med glädje här.

Man blir en del av världen

Alla färgstarka karaktärer har sina egna bakgrundsstorys där vanliga- och mindre vanliga familjeproblem tas upp, men även glädje, kärlek och värme.
Allt detta skapar en underbar ton i serien där du som tittare kan relatera och leva dig in i situationer.

Nu är det ju inte enbart detta som skapar dessa band utan den varma kemin mellan både skådespelarna och deras karaktärer är fantastisk. Man tror på varenda känsla de förmedlar sinsemellan och man finner sig önska att man var en del av detta underbara gäng.

Hänga med smarta Jaya, skratta åt Taz “klantiga”, men träffsäkra humor eller finnas där för en som vill dela med sig av något stort.
Alla bidrar med sina härliga personligheter och tillsammans är de starka.

Foto: BBC

Mystik framför ren skräck

Skådespelarna är inga jag känner till sedan innan, men WOW alltså. De levererar på allra högsta nivå och jag kan inte nog berömma deras insatser. De ÄR sina karaktärer. Alla i serien, precis alla, levererar på toppnivå.

Tonen i serien är även den helt underbar. Genren är skräckdrama, men skräckdelen är egentligen inte den mest framträdande. Istället är det den fängslande mystiken som känns mest närvarande i den suveränt lågmälda tonen.
När skräcken väl infinner sig så är det stämningsfullt med kuslig anspänning och utan en massa jumpscares. De som är lättskrämda behöver dock inte oroa sig. Det blir aldrig kusligt på det viset, men det är absolut inte till seriens nackdel.

Det viktiga med skräckdelen/mystiken i ”Red Rose” är att när den dyker upp så är den inte bara där för sakens skull. Den är där för att helheten ska betyda något. Något man bär med sig och något som gör att man gärna analyserar varje händelse i efterhand.

 

Budskapet är i tiden

”Red Rose” levererar, förutom skräck och mystik, en spännande detektivstory. Var kommer “Red Rose” ifrån? Vem skickade appen till Rochelle och varför? Har “Red Rose” påverkat andras liv?
Kommer ungdomarna hinna luska fram svar innan hotet blir för svårstoppat?

Det underliggande budskapet (ett av dem) kan man tolka som hur beroende vi är av våra telefoner i dagens samhälle och makten mobilen har över oss. Vilka spår vi lämnar, vad vi laddar upp, vad som kan manipuleras av elaka krafter och hur lätt vi kan analyseras.
Verkligheten är oftast mer skrämmande än fiktion.

 

Vill man ha mer eller inte?

“Red Rose” story höll mig fängslad från sekund ett. Jag ville verkligen inte att min vänskap samt mina härliga upplevelser med karaktärerna och serien skulle vara över.

Ändå är känslan att detta är en serie vars story passar bäst över en säsong. En riktig kanonsäsong som förtjänar att hyllas och nämnas bland de riktigt stora.

🌹🌹🌹🌹🥀 av 🌹🌹🌹🌹🌹

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.