Intervju med techprofilen och ängelinvesteraren Tuva Palm

Tuva Palm
Foto: Tuva Palm

Vi träffar civilingenjören, techprofilen, styrelseproffset och ängelinvesteraren Tuva Palm för ett samtal om året som varit, vad hon hade gett 20-åriga Tuva för råd, och planerna inför 2023. 

Berätta, vem är Tuva Palm?

— Om man googlar mig står det att jag är techprofil, men jag vet inte exakt vad det innebär. Jag är civilingenjören som blev utvecklare, som blev produktchef, och som varit med på en hel del tillväxtresor. Jag har till exempel varit CPO och CTO på Nordnet Bank, Produktdirektör på Klarna, utvecklare av Java-plattformen. Vid sidan om det operationella har jag suttit i ett antal styrelser och ängel-investerat i bolag som Lunar BANK, EasyPark, TradeRepublic.

Vad är du aktuell med?

— Just nu har jag ett väldigt spännande uppdrag på Utopia Music AG. Utopia bygger en plattform för att hantera royalties, lite som en bankplattform hanterar pengar. Vi har växt från 40 personer till 800 på två år, delvis organiskt men också via en del förvärv. Nu står vi inför konsolidering, effektivisering och uppskalning; den delen av resan som jag tycker är roligast! Om vi lyckas skulle inte bara fler artister få betalt för sin musik utan alla kreatörer skulle få betalt både snabbare och mer korrekt.

— Idag kan det ta flera år att få betalt, pengar försvinner ofta mellan länder, och det är svårt att både beräkna och hantera royalties. Beroende på vilket land du bor i får du betalt en eller ett par gånger om året, till skillnad från de flesta andra yrken där du ju får betalt en gång i månaden. Problemet är att det saknas rätt typ av system.

Vi vill hjälpa musikindustrin med SaaS-lösningar som förenklar hanteringen av royalties; automatiserar och digitaliserar flöden.

Hur skulle dina vänner beskriva dig, med tre ord?

— Glad, snäll och lite slarvig.

Tuva Palm
Tuva Palm är aktuell i bolaget i Utopia Music, men är även ängelinvesterare och håller just nu på med ett hemligt projekt.

Hur har 2022 varit? Vilka erfarenheter tar du med dig?

— Ja vilket år. Även om jag hade förstått att det fanns risk för krig blev jag personligen väldigt omskakad när det startade. Jag var i Ukraina senast för ett par år sedan. Vi hade ett utvecklingskontor där. Jag åkte ner för att träffa teamen och kika på tekniken. Fantastiska ingenjörer, fantastisk mat, fantastisk natur. Jag planerade åka tillbaka med barnen till sommaren, men då slog pandemin till. Några veckor in i kriget såg vi bilder från där vårt kontor legat, huset låg i spillror, helt oigenkännligt. Några av ingenjörerna flydde, andra jobbade från tunnelbanestationer. Det kom väldigt nära.

— Yrkesmässigt såg jag flera likheter mellan 2022 och tiden precis före dotcom-krashen. Jag var nyutexaminerad då, och arbetade på en start-up som faktiskt överlevde. Det var en skola i hållbar tillväxt kan man väl säga. Då liksom nu agerar vissa i tid, vissa försent och vissa inte alls. Vi har levt i en högkonjunktur i 20 år.

Kapital från investerare har flödat. Nu kommer en nödvändig men smärtsam upprensning i branschen.

Vad driver dig, i affärslivet men kanske framför allt i ”vanliga” livet?

— Jag har en väldigt stark överlevnadsinstinkt och en stor drivkraft för mig är att mina barn ska ha det bra. Eftersom jag är ensam vårdnadshavare innebär det att jag dels måste säkerställa att jag kan erbjuda dem ett socialt härligt sammanhang med mycket kärlek, det krävs ju en by för ett barn som bekant, men också att jag ensam måste gardera deras försörjning.

Om du skulle ge ett råd till 20-åriga Tuva, vad skulle det vara?

— Ja henne skulle jag ha en hel del att prata om… Först och främst skulle jag säga åt henne att inte stressa, du kommer fixa det, och att inte ha så bråttom; livet är långt. Men som för att förvirra henne lite skulle jag samtidigt påpeka att livet också är kort, så vissa saker måste få sin tid – skaffa barn så tidigt som möjligt, låt sorgen ta tid när något drabbar dig, ta tillvara på tiden att vara ung och ovetande.

Hur firar du jul och nyår i år?

— Vi firar hemma med en salig blandning familj, vänner och husdjur. Det blir bullriga middagar med massa god mat, högt i tak, mycket värme och garv. Någon gång under middagen kommer jag stanna upp och reflektera “jösses vi har ju overkligt trevligt” och mina barn kommer himla med ögonen (men troligen hålla med i hemlighet).

Vad ser du fram emot 2023?

— Jag har arbetat med ett hemligt projekt på fritiden några år som jag hoppas ha tid att både slutföra och lansera under året.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.