Här hittar du de bästa krogarna i Stockholms norra skärgård

Vår krog- och nöjesexpert Malin Carlsdotter bjuder på ett gäng trevliga krogtips och utflyktsmål att besöka nästa gång du lämnar folkvimlet i Stockholm och stävar ut på Östersjön.

Strandnära Bistro & Bar i Öregrund.

Skärgården är en alldeles underbar plats, och här finns ett brett utbud att restauranger och caféer. Dock är Stockholms skärgård väldigt stor och uppdelad i två huvuddelar, den norra delen med Vaxholm som centralort i söder och Norrtälje i norr, samt den södra delen med Dalarö som centralort i norr och Nynäshamn i söder.

Här kommer några krogtips och utflyktsmål att besöka i norra skärgården:

Strandnära Öregrund: Strandnära ligger i hamninloppet till den idylliska staden Öregrund i nordligaste Roslagen. I den mysiga lilla sjöboden kan du plocka ihop en egen lunchtallrik från ett stort utbud av rökt fisk, skaldjur, sillinläggningar och röror. Låna en filt och slå dig ner på klipporna vid vattnet nedanför för att äta. Bredvid butiken ligger Strandnära Bistro & Bar där du kan njuta av luncher dagtid och skaldjur kvällstid. Till maten serveras noggrant utvalda viner eller lokalbryggd öl. Prova gärna den egenkryddade snapsen med örter från Gräsö skärgård.

Hos restuarang Strandnära trivs du som uppskattar goda råvaror och vin, gärna skrattar med bordsgrannen eller som vill njuta av en lokalbryggd öl till riktigt bra liveband.

Rödlöga: Här finns ingen krog men däremot ett härligt litet café som ni inte får missa. Rödlöga är en äkta och unik liten skärgårdsö så lång ut i havsbandet man kan komma. Intill caféet ligger även en fin matbod med delikatesser du kan ta med till nästa picknick. Värt att besöka över dagen.

Furusunds värdshus: I August Strindberg & Astrid Lindgrens gamla pittoreska semesterort Furusund ligger en högklassig och stor restaurang som har öppet under stora delar av året. Precis vid sundet och farleden kan du här njuta av utsikt, god mat och dessutom stanna över natten på det nyrenoverade hotellet.

Furusunds värdshus är ett perfekt resmål för den som vill njuta av skärgården en helg eller bara ta en god lunch i vacker miljö.

Fejan Krog: Efter en omfattande brand för några år sen tog Pelle Lydmar över driften i år och det har redan blivit ett favoritställe för många. Väldigt bra service, god mat, härliga drinkar och lagom vinlista i underbar miljö. Ett självklart ställe att besöka! Bryggan ligger precis vid restaurangen och även hit kan man även ta sig med passbåt direkt från Stockholm. Ett tips är att testa deras goda Moscow Mule.

Linanäs: På Ljusterö ligger Linanäs som erbjuder flera matmöjligheter precis vid gästhamnen. Är man inte sugen på att avnjuta ostron och bubbel på krogen kan man ta en burgare på bryggan istället. Linanäs erbjuder dessutom lite fart och fläkt med liveband och temakvällar.

Linanäs är ett måste att besöka för den som vill titta på folk, äta en bit mat och njuta av solnedgången med ett glas vin i handen.

Svartsö krog: Mellan Ljusterö och Möja hittar ni Svartsö krog och hit tar man sig enkelt med egen båt eller Waxholmsbolagets båtar. Här erbjuds smakrik mat efter säsong med fokus på bra service och råvaror. På svartsjö kan man dessutom sätta guldkant på tillvaron genom att hyra ett av deras fint inredda canvastält över natten – glamping deluxe precis vid vattenkanten.

Varvet Högmarsö: På ett gammalt båtvarv på ön Högmarsö kan man avnjuta en bättre lunch eller middag i kul miljö. På menyn finns något som passar alla, inte minst massor av spännande saker för barnen att titta på.

Till Högmarsö kan man dessutom åka med både båt och bil.

Ingmarsö, Finnhamn, Blidö, Lidö och Gräddö är också trevliga öar med restauranger som är värda ett besök i sommar. Alla krogar är lika härliga och utan deras verksamhet hade skärgården inte varit densamma. Ta en titt på sjökortet och styr kosan mot en av öarna med krog och njut av en härlig måltid i den mest fantastiska miljön vi har i Stockholm – skärgården.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.