Sexologen: Var är du i huvudet under sex?

Leigh Norén från Sexologkliniken reder ut sambandet mellan sex och närvaro - varför närvaro är viktigt och hur man kan öka närvaron, minska sexuella problem och öka den sexuella njutningen.

”Märks mina valkar på magen?” ”Fan, jag måste komma snart,” ”Varför känner jag inget?” ”Vänta, glömde jag skicka in den där rapporten?!”.

Låter de här tankarna bekanta?

De flesta kan säkert känna igen sig i att närvaron under sex inte alltid är på topp. Tankar om jobbet, hemmet, barnen eller oss själva kan ta över – medvetet eller omedvetet.

Ibland gör det inte så mycket, det är bara så det är. Men för vissa kan det bli till ett problem, särskilt när det händer upprepade gånger.

Forskning visar att negativa tankar som susar runt i huvudet under sex ofta är en bidragande orsak till att ett sexuellt problem inte går över.

Det betyder till exempel att låg sexlust, orgasmsvårigheter, erektionsproblem, eller smärta vid sex kanske egentligen uppstod på grund av något annat. Anledningen till att problemen fortfarande finns kvar kanske har att göra med att man har fullt upp med negativa tankar och orostankar.

Allt handlar om din hjärna
Hjärnan – inte könsorganen – är vårt största sexuella organ. Det betyder att hjärnan måste vara med på tåget om vi verkligen ska njuta av sex. Den måste vara investerad, nyfiken och fokuserad på här och nu – på det som är sexigt, tändande och skönt.

Ju mer närvaro — desto bättre, skönare och roligare sex.

När hjärnan fokuserar på annat är vi inte närvarande, vilket ofta leder till att njutningen och lusten minskar under sex och oron ökar.

När vi kommer på oss själva med att tänka på annat är vi dessutom ofta hårda mot oss själva och säger ifrån till hjärnan på skarpen ”men lägg av” eller ”vad fan håller jag på med?”, ”varför kan jag inte bara slappna av?”.

De här tankarna leder inte sällan till ännu fler tankar och helt plötsligt är vi inne i lång dialog med oss själva, där vi håller på en slags mental skitkastning. Hjärnan har kommit igång med otroligt osexiga tankar och vi rör oss längre och längre bort från njutning och in i en orosfylld sörja.

Minskar sexlusten
Till råge på allt så börjar sex förknippas med stress och press – istället för en härlig aktivitet som vi vill ägna oss åt. Och det är ju inte så konstigt. Hjärnan är nu inställd på att sex ska handla om att vi är besvikna, oroliga och negativa – det är ju smart att den försöker skydda oss från det genom att minska lusten till sex.

Om du känner igen dig är du långt ifrån ensam. För många är det här något som sker på ett ganska omedvetet plan.

Om man inte är närvarande och i kontakt med sig själv, kan man ha svårare att hitta en sexuell närvaro med sin partner.

Tips till dig med negativa tankar:

  1. I dagens samhälle är det naturligt att vi är vana att multitaska och göra flera saker samtidigt. Men öva på att vara närvarande i stunden och bara fokusera på en sak i taget ibland.
  2. Om tankarna far iväg under sexet, lägg märke till vad du tänker.
  3. Acceptera tanken och återgå sedan till det du gör under sexet.
  4. Fråga dig: hur känns det?
  5. Upprepa det, om tankarna far iväg igen.
  6. Ett annat tips är att se din partner i ögonen, och hålla kvar blicken. Om intim ögonkontakt inte upplevs obekvämt, kan ögonkontakten stärka fokus på nuet.

Det handlar om att flytta sig ner i kroppen och inte vara i huvudet hela tiden och vara så hård mot sig själv. Det är inte konstigt om man flyter iväg, det är naturligt. Hjärnan är bra på det!

Vill du läsa mer? Klicka här. Följ oss på vår Instagram @modernalivet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.