Tips inför deklarationen 2023 från erfaren skattejurist

kvinna som skriver på ett papper

Snart ska det deklareras och deklarationssäsongen är i gång. Därför listar vi tips inför deklarationen som är den 2 maj 2023 ska inkomstdeklarationen vara Skatteverket tillhanda (15 juni för den med byråanstånd).

Här delar Formues skattejurist och deklarationsexpert Sandra Gottfarb med sig av sex viktiga tips kan vara bra att ha koll på inför deklarationen.

Bostadsförsäljning och bostadsuppskov

Sedan den 1 januari 2021 kostar det inte längre något att skjuta upp vinstbeskattning vid försäljning av en bostad. Därför kan det vara lönsamt att ansöka om uppskov. Det går också att göra i efterhand om du sålde din bostad mellan 2017-2021, men då får du betala retroaktiv uppskovsräntan för åren då den fortfarande fanns. Den uppskjutna vinsten är en latent skatteskuld som måste återföras till beskattning när du säljer den nya bostaden med den vid tillfället gällande skattesatsen. Idag är den 30 procent, men då endast 22/30 av vinsten är skattepliktig blir den effektiva skatten 22 procent.

Du kan också återföra hela eller delar av gamla uppskov även om du inte säljer din bostad. Minsta belopp för återföring är 20 000 kronor per år. Om din beskattningsbara inkomst inte räcker för att få vissa skattereduktioner och du samtidigt har bostadsuppskov kan du då återföra en del av vinsten. På så sätt skattar du av en del av vinsten samtidigt som du kan nyttja hela skattereduktionen.

Säkra ditt rot- och rutavdrag

Du kan göra rutavdrag på 75 000 kronor och rotavdrag på 50 000 kronor per år. Men sammanlagt kan avdragen som mest vara 75 000 kronor. Skattereduktionerna ska vara förtryckta i deklarationen, men dubbelkolla att de stämmer.

Om du under 2022 gjort stora rot- eller rutavdrag och samtidigt har haft en relativt låg inkomst kan det vara så att du inte har rätt till alla avdrag. Då måste du betala tillbaka en del och syns som plusposten ”Skattereduktion (rot /rutavdrag) som du inte kan utnyttja” i din skatteuträkning. Det går att rädda en sådan situation genom att frivilligt återföra uppskov eller genom att omfördela avdragen till en make/maka eller sambo. Vid rotarbete måste den som avdraget förs över till äga en del i bostaden där arbetet utförts.

Fördela ränteavdragen vid gemensamt lån

Om du och din make/maka eller sambo är gemensamt betalningsansvariga för ett lån kan ränteutgifterna fördelas sinsemellan. För att på så sätt få maximal skattereduktion för underskott av kapital. Det går utmärkt att ändra på den förtryckta fördelningen av räntan i samband med deklarationen, men tänk på att ni båda måste göra justeringen i respektive inkomstdeklaration.

ISK-sparande

Om du har ett investeringssparkonto (ISK) där du till exempel sparar i aktier och fonder betalar du skatt på det totala värdet av dina tillgångar (schablonintäkten). Och inte på vinst eller förlust, utdelning, ränta eller avkastning. Din årliga schablonintäkt kommer förifyllt i deklarationen och är för 2022 1,25 procent. Skatten på schablonintäkten är 30 procent.

Tidigare slutskattebesked

Eftersom man vill förkorta deklarationsprocessen kommer fler i år att få sitt skattebesked tidigare. Med mål om att fler ska få det i juni istället för augusti. Denna nyhet gäller oavsett om du ska motta skatteåterbäring eller betala kvarskatt. Ett tidigare slutskattebesked innebär att kvarskatt ska betala i september i stället för i november.

Höjd kostnadsränta

Kostnadsräntan påverkar dig som räknar med kvarskatt på över 30 000 kronor. För att helt slippa ränta borde du redan ha gjort en extra skatteinbetalning då räntan började räknas dag för dag den 14 februari. För att slippa ränta på belopp som inte överstiger 30 000 kronor är den 3 maj sista betalningsdag. Tänk på att den höga och den låga kostnadsräntan höjdes den 1 februari till 18,75 respektive 3,75 procent.

Slutligen är det så klart viktigt att kontrollera att de förtryckta uppgifterna på deklarationsblanketten stämmer. Fundera också på om du, utöver de förtrycka uppgifterna, har inkomster att redovisa och om det finns andra saker som Skatteverket inte känner till. Det kan exempelvis vara inkomster från utlandet eller erhållen garantiersättning.

Sandra Gottfarb, skattejurist

Sandra har över 15 års erfarenhet av olika roller med skatterätt som inriktning inom den privata och offentliga sektorn. Sedan 2022 är Sandra skattejurist på Formue med inriktning mot svensk och internationell skatterätt och särskilt fokus på beskattning av delägare till fåmansföretag.

Sandra har en Degree of Master of Laws. LL.M ifrån Stockholms universitet och erfarenhet av olika roller på Skatteverket. Bland annat som utredare inom internationella transaktioner. Och skattedrivna ärenden, samt processförare där hon drivit ärenden i domstol och varit rättslig kontaktperson. Sandra har som skattekonsult på PwC även tidigare arbetat med svensk och internationell bolagsbeskattning.

Vill du läsa mer? Klicka här. Följ oss på vår Instagram @modernalivet

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.