Så skapar du engagemang hos dina anställda

Vi lever just nu i en osäker tid. Allt fler företag tvingas göra nedskärningar av olika slag och många anställda oroar sig över framtiden. Energinivån kan vara låg och engagemanget likaså. Du kanske känner igen dig? Hur vänder vi trenden?

Att få sina anställda att känna sig motiverade och uppskattade kan vara svårt i tuffare tider. Därför delar motivationsexperten Maria Geijer på Morot & Co med sig av sex tips som får dina anställda att känna sig sedda och värdefulla på arbetsplatsen.

Skapa en vi-känsla

Väldigt många pratar om vikten av att ha en sammansvetsad grupp som arbetar tillsammans – och det är så viktigt. Samlas kring ert och företagets syfte, sätt tydliga mål tillsammans och arbeta mot dem. Att ta sig an en utmaning ihop skapar sammanhållning, motståndskraft när det känns svårt och starkare glädje när det går bra. Teamwork makes the dream work!

Psykologisk trygghet

Med studier från bland annat Google har begreppet “psykologisk trygghet” blivit allt vanligare när vi pratar om vad som får anställda att trivas och växa på arbetsplatsen. Grundstenen är att de ska kunna vara sig själva och att organisationen upplevs ha högt i tak så att alla kan känna sig trygga i att ställa frågor och diskutera i ett öppet klimat – vilket främjar kreativitet och innovation. Du som chef spelar en nyckelroll för att främja psykologisk trygghet genom att själv våga vara den du är och visa dig sårbar.

Personliga relationer

Skapa en mer personlig, men professionell, relation till dina anställda. Här gäller det att vara lyhörd och uppmärksam. Låt dig själv ta ett break från arbetet och umgås med de anställda.

Visa att du ser dem och deras insatser

Många företag arbetar med någon form av incitament- och/eller belöningssystem för att uppmärksamma sina anställda – detta är något som kan ge stor effekt. Inte minst är det viktigt i dessa tider då oroligheter promenerar i korridorerna. För att visa lite extra uppskattning kan du som chef även ge dina anställda en gåva, exempelvis från ett gåvokort-företag såsom Morot & Co.

Var öppen för feedback

Att vara en inkännande och lyhörda är bland de viktigaste egenskaperna en chef kan ha enligt anställda. Våga fråga rakt ut om det finns någonting som de anställda vill ändra på. Att vara öppen för feedback är någonting bra, var inte rädd för den. Som chef kan det kännas svårt att göra alla nöjda. När du bjuder in till feedback och dialog bjuder du också in till att skapa gemensamma lösningar – istället för att du som chef själv ska försöka klura ut vad som blir bäst.

Aktiviteter tillsammans

Visst är det skoj med en gemensam aktivitet? Alla företag och team mår bra av någon form av gemensam aktivitet. Det kan vara allt ifrån att gå och bowla tillsammans en onsdag efter jobbet eller att åka iväg på en tvådagarskonferens. Är det kärvt i kassan kan gemensamma lunchpromenader vara en variant. Att aktiveras tillsammans kommer att generera i en härlig miljö på arbetsplatsen. Sen är det ju kul också, vilket är ett stort plus!

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.