Så bibehåller du medarbetarnas engagemang i tuffare tider

Under lågkonjunktur är det vanligt att företag lägger allt fokus på besparingar och glömmer bort medarbetarna. Samtidigt som vi vet att även medarbetarnas engagemang tenderar att minska i osäkra tider.

Det är därför extra viktigt att som chef vara lyhörd och fortsätta visa uppskattning för sina anställda. Men hur gör man det utan att nödvändigtvis höja lönen?

– Vissa experter menar att 2023 kommer bli “belöningens år”. Eftersom inflationen stiger och lönerna inte är så lätta att höja. Då behöver företagen hitta andra sätt att kompensera och engagera medarbetarna. Det finns flera åtgärder man kan göra. Exempelvis tänka på förmåner som ger möjlighet för anställda att växa och utvecklas i jobbet eller som kan vara till nytta för dem utanför arbetet och som förbättrar hälsan, säger Maria Duni, chef vid HR-techföretaget Personio.

Marias tips för att skapa engagemang på företaget

Det handlar inte bara om pengar – När budgetar pressas och lönsamhet blir viktigare än tillväxt kommer företagen att behöva tänka nytt kring ersättning. Utöver lön och bonus kan förmånerna vara kopplade till flexibilitet på arbetsplatsen gällande arbetstider, dagar och plats. Hur bidrar er organisation idag till att skapa mer balans i livet hos de anställda? Eftersom det sannolikt inte finns lika stora möjligheter till befordran eller karriärutveckling som under högkonjunkturen blir det ännu viktigare att fokusera på deras utveckling. Så säkerställ att medarbetarna känner att de får fortsätta växa och se över deras möjligheter till personlig utveckling.

Var öppen och transparent – Som ledare och chef är det viktigt att vara transparent och öppen samt bidra till en kultur där alla i personalen känner att de har förtroende för dig. Att vara öppen med företagets strategier kopplat till löner, förmåner och utveckling kan skapa mer positiva medarbetare då det bidrar till att de känner sig inkluderade. Som chef behöver du även vara beredd på att kunna svara på svåra frågor relaterat till detta med data och en genomtänkt handlingsplan. Transparens och öppenhet är ett underskattat verktyg för att skapa engagemang!

Ge de förmånerna som dina anställda verkligen vill ha – Sist men inte minst, se till att verksamheten kan erbjuda förmåner som de anställda verkligen vill ha, och inte de som du tror att de önskar sig. Det kan skilja sig mycket mellan vad cheferna tror och vad medarbetarna faktiskt anser viktigt. Det kan också vara svårt att veta vilka förmåner som är standard och vilka som är konkurrenskraftiga på marknaden. Var därför inte rädd för att fråga de anställda om vad som är viktigt för att de ska trivas och hur de upplever förmånerna i jämförelse med vad deras branschkollegor har. Kanske kan ni till och med skräddarsy förmånerna utifrån medarbetarnas behov och önskningar? Då får ni tillgång till ert eget, unika verktyg för att bygga engagemang och lojalitet!

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.