Anna Sane, grundare Tilly

Tilly grundaren: Från missfall till entreprenör – vill förändra synen på fertilitet

Vi träffar Anna Sane som efter missfall och en krokig resa fylld av sorg och tuffa behandlingar bestämt sig för att förändra vår syn på fertilitet genom sitt bolag Tilly. Vi pratar om varför vår kunskapsnivå är så låg, varför fertilitet inte bara handlar om att få barn och hur man kan vara mer proaktiv. 

Funderade du mycket kring fertilitet innan du började försöka skaffa barn?

— Det är klart att tanken på att man kan få problem slog mig ibland, men som de flesta andra så trodde jag inte att det skulle hända mig. Framförallt så hade jag väldigt dålig koll på hur det hela hänger ihop och på vad som faktiskt kan gå snett. Vi kan skrämmande lite om våra kroppar och klumpar dessutom ihop många olika saker i begreppet fertilitet fast problem (och lösningar) kan se så otroligt olika ut. Att inte kunna bli gravid är inte samma sak som upprepade missfall. Vissa har igenväxta äggledare och kan sluta dricka kaffe och äta vitaminer bäst de vill, ägget hittar ändå inte fram. Medans det för andra kan göra jättestor skillnad att lägga om livsstilen så att kroppen orkar ägglossa. Ja, och 50% beror på sperman. 

— Trots detta så har alla alltid en lösning att ge dig för deras kusins kollegas syster gjorde nämligen så här och så här… Jag skulle vilja påstå att det inte finns något medicinskt område som är omgärdat av så mycket tyckande, myter och historier.

Och trots att studier visar att de kvinnor som har kunskap om fertilitet och sin kropp kan undvika många onödiga problem, så är både utbildningen och proaktiviteten idag låg.

Eller som New York Times uttryckte det: “The cruel irony in the current system is that you can’t test your fertility until you’ve already proven that you can’t have a child. Which, in turn, you can’t find out until you start trying to have a child to begin with.”

Det går ju bra för de flesta – behöver vi verkligen oroa oss?

Det är helt sant och det finns absolut ingen anledning till överdriven rädsla och stress, men det betyder inte att kunskap inte är bra. Jag tror att åsikten att information om hur till exempel kvinnans fertilitet minskar med åldern ska göra oss hysteriska, är just det som får oss att förbli okunniga och onödigt förvånade när vi stöter på problem. Jag är övertygad om att fakta som presenteras på rätt sätt, och öppna dialoger, snarare skulle minska oron. 

Sedan är det ju faktiskt inte ett obefintligt problem – 15-20% av alla par behöver hjälp på eller annat sätt och sjukdomen är omgärdad av massor av nedärvd skam och tystnadskultur. Man går runt och ser frisk ut utanpå, men fertilitetspatienter visar samma nivåer som cancerpatienter. 

Vad gör ditt bolag?

Vi är nya och vill göra mycket- framförallt förändra konversationen kring fertilitet! 

Med vår första tjänst, Tilly Fertilitetskoll, vill jag och min medgrundare Jenny Ann Ax:son Johnson göra det enklare för kvinnor att vara proaktiva – att förstå sin fertilitet och att ställa bättre frågor, vare sig man vill ha barn idag eller om flera år. Det finns ingen som kan ge ett svartvitt svar kring huruvida det kommer att fungera eller inte, men man kan faktiskt utesluta många riskfaktorer – allt från ägglossningsproblem till det som kallas POI och som innebär att man når klimakteriet tidigare än genomsnittet (vilket drabbar 1 av 100 kvinnor). 

Med Tilly Fertilitetskoll svarar man på ett antal frågor om sin cykel, eventuella besvär etc. och lämnar ett blodprov som mäter en rad hormonmarkörer. Vi sätter ihop en personaliserad rapport som sätter provsvaren i ett sammanhang och förklarar vad de innebär, hur andra faktorer (som vi inte kan testa) spelar in, och vi inkluderar tips och checklistor att ta med sig till sin läkare. Än så länge utbildar vi bara kring manlig fertilitet, men ett spermatest är också på gång.

Det är bra att vara en informerad patient i de här sammanhangen – studier visar till exempel att kvinnor med PCOS in snitt behöver besöka 3-4 läkare för att få en diagnos. 

Th: Grundare Jenny Ann Ax:son Johnson och Anna Sane.

Så hormonella obalanser kan göra det svårare att få barn?

Ja problem att ägglossa regelbundet vilket ofta har med en hormonell obalans att göra är den vanligaste orsaken till problem hos kvinnor. Men det är också viktigt att komma ihåg att sådana här obalanser inte bara påverkar vår förmåga att bli gravida. De påverkar vårt dagliga mående och kan också ha också allvarliga konsekvenser som ökad risk för benskörhet och diabetes. Man ska inte gå runt med den 50 dagar lång cykel, vara djupt deprimerad varje månad eller blöda så mycket att man inte kan gå till jobbet – det är problem som man behöver hitta orsaken till. Innan man vill skaffa barn. 

Vilka är dina bästa tip till en kvinna som vill vara proaktiv?

  1. Lär känna din cykel för den talar om mycket för dig – en hormonell obalans visar sig oftast genom en störd cykel. Här kan du läsa mer om vad som räknas som en normal cykel. 
  2. Testa dina hormoner. Man kan lyssna på sin kropp, men den är inte alltid så lätt. Ett hormontest kan hjälpa dig att utesluta vissa riskfaktorer.
  3. Get your facts straight! Det finns så många myter och missförstånd där ute och tyvärr sprids de inte bara bland vänner utan även av läkare som är okunniga inom området. Ta kommando över din egen resa och utbilda dig själv. Kunskap är makt!
  4. Fråga din mamma när hon gick in i klimakteriet. Fertilitet är inte ärftligt på alla sätt, men en sak som visat sig vara kunna vara det, är att nå klimakteriet tidigare än genomsnittet. 
  5. Se över din livsstil. Vi är alla olika och att lägga om hela sitt liv kan skapa onödig stress, men en en bra allmänhälsa är alltid positivt och till exempel rökning är inte bra för någons fertilitet – du kan läsa mer här
  6. Sluta med preventivmedel i tid. Med hormonella preventivmedel, så tar det ofta ett par månader för din kropp och cykel att återställa sig, ungefär 3 månader brukar man säga. Det finns inga studier som bevisar att preventivmedel långsiktigt påverkar fertiliteten negativt, men eftersom man inte har någon naturlig cykel så kan de ”gömma” en rubbad eller utebliven cykel. Så att sluta med dem och lära känna sin kropp kan vara bra att göra ett litet tag innan man vill bli gravid.

Tilly Fertilitetskoll anpassas utifrån om du går på hormonella preventivmedel eller inte. De samarbetar med ackrediterade labb över hela Sverige och alla provresultat granskas av en läkare. Läs mer på deras hemsida

Tilly Fertilitetskoll: Ett hormontest - En kunskapsbank - Ett community.

Klicka här för att läsa fler intervjuer.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.