Fyra tips på hur du inreder en liten yta

Det finns ju faktiskt fördelar med att bo smått. En riktigt stor fördel är att du slipper städa lika ofta och lika länge som i en större bostad. En annan stor fördel är att det oftast är billigare att bo i en mindre lägenhet eller ett mindre hus, då du inte ska lägga ner lika mycket pengar på värme och el.

Men – du kommer säkert känna en eller flera gånger under tiden som du bor smått att det är svårt att inreda på en liten yta. Vissa saker ska du ju ha plats med där hemma – du ska kunna sova någonstans, du ska kunna äta någonstans, du vill nog gärna ha en hörna som är ägnad till avslappning och besök, samt en del förvaring så att inte alla dina grejer bara ligger överallt.

Läs denna artikel om du känner att inspirationen tryter eller om du precis ska flytta in i något mindre – vi fuskar lite och ger dig lite tips redan nu:

Färg, avskärmning, speglar och multifunktionella möbler. Med dessa fyra områden kan du förvandla din lilla lya till något både hemtrevligt och
samtidigt införa en känsla av lyx.

Välj ljusa färger – helst vitt

Grönt är skönt och blått är flott. Men tyvärr är de inte dina bästa vänner när du bor på en liten yta. Snyggt är det, absolut. Tänk dig till exempel en fondvägg i petroleum mot dina annars vita väggar, eller ett vinrött sovrum.

Men mörka färger kan få vilket rum som helst att kännas mindre. Och effekten blir bara ännu mer tydlig om rummet i förväg är ganska litet. Därför bör du prioritera ljusa färger till din bostad. Vissa inredningsexperter säger att man bara ska hålla sig till vita väggar, andra tycker att man absolut kan försöka sig på ljusa toner av beige eller grått även om man bor smått.

Vad du väljer är i slutändan helt upp till dig och hur du trivs bäst. Kanske är det värt för dig att färga en eller flera väggar i något mörkare färger. Då det passar bättre till din personlighet eller stil. Testa dig fram och se hur det känns. Det värsta som kan hända är väl att du kanske behöver måla om.

Avskärma för få känslan av rumsindelning

De flesta som bor smått har mer eller mindre alla rum i ett rum – vardagsrum, sovrum,
matplats och hall. För att skapa känslan av att man har flera rum kan man med fördel använda någon sorts avskärmning.

Du kan köpa färdiga rumsavdelare i den färg eller det material som passar ihop med din övriga inredning. En del rumsavdelare kan stå för sig själva på golvet, medan andra ska sättas fast till väggen. Vissa är heltäckande, medan andra har glasrutor eller ett mer transparent material – återigen är det din personliga stil som avgör. Men du kan också vara kreativ och själv skapa en eller flera rumsavdelare. Du kan till exempel hänga upp ett fint och lite tyngre tyg mellan soffan och sängen som ger känslan av privatliv.

Du kan också sätta upp hyllor från tak till golv mellan de platser som du vill
avskärma. Och dessa hyllor kan du sedan använda både till förvaring och till dekoration. Såsom fotoramar, böcker och annat pynt. Det viktigaste du ska tänka på vid avskärmning i ditt lilla hem är att jobba med ytan, och inte emot. Det vill säga, inte sätta upp eller lägga till rumsavdelare eller liknande som möjligtvis kommer ge dig fler “rum”. Men som i slutändan får helhetsintrycket av en större yta att minska eller försvinna helt.

Spegel, spegel på väggen där

Detta tips har du säkert hört om förr, men det tåls att upprepas, just på grund av den stora effekten som denna möbel kan ha. Speglar brukar nämligen vara det första folk tänker på när de ska inreda smått, och det beror helt enkelt på att ljus reflekteras, vilket i slutändan leder till att en yta upplevs som större än den faktiskt är.

Du kan sätta upp en stor, maffig spegel ovanför soffan, eller så kan du sätta upp mindre speglar på en eller flera väggar. Oavsett vilken storlek, färg eller utseende på speglar som du letar efter kan du dock hitta dem hos vidaXL. Det är kanske “the oldest trick in the book”, men speglar ger dig verkligen den effekt som du är efter när du bor smått. Så kom du bara igång med att klicka hem din nya spegel, och se ditt lilla hem förvandlas framför ögonen på dig.

Multifunktionalitet är vägen fram

Ett annat tips som kanske verkar uppenbart, men som kan vara lätt att glömma bort – investera i multifunktionella möbler. En säng med inbyggda lådor, en bäddsoffa som funkar som både sovplats och sittplats eller en matplats som du även kan använda som arbetsplats – möjligheterna är många, om man bara tänker lite kreativt.

Och glöm inte förvaringen! Många möbler kan idag användas som någon sorts förvaring. Som du bör utnyttja till fullo. Rätt förvaring är inte bara skönt när du letar efter något. Det skapar även en känsla av att allt är städat och organiserat, vilket är som mest viktigt på en liten yta.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.