Nu är hösten här och med den kommer förkylningarna. Med över 400 förkylningsvirus är det inte så konstigt att förkylningar har blivit en del av våra liv och vår vardag. Är du också en av dem som snabbt vill bota din förkylning? Vi är många som vill bli av med förkylningen som kan vara så tråkig att dras med.
Många av oss åker kollektivt till arbetet och sitter i stora kontorslandskap tillsammans med många andra människor. Vi utsätts därför dagligen för virus och de frodas i sammanhang där många människor vistas på små ytor. Virus finns överallt — på dörrhandtag, tangentbord, mobiltelefon och räcken.
Kan vi då inte skydda oss på något vis? Jo — det finns några enkla förebyggande råd som du kan ta del av, men först och främst, vad är egentligen en förkylning?
Vad är en förkylning?
Förkylning är en virusinfektion som ger snuva, halsont, hosta och nysningar. Dessa symtom är kroppens försvar på virusattacken. Till skillnad från bakterier så är virus uppbyggda på ett annat sätt och helt okänsliga mot antibiotika. Bakterier är mycket större än virus och har ett eget liv. Virus kan bara föröka sig inuti en levande cell, men kan däremot överleva längre på ogästvänliga ytor.
Hur smittar en förkylning?
Förkylningen smittar som lättast precis när den bryter ut och de två första dagarna. Förkylningsvirus är luftburet och smittar via nysningar eller hostningar och kan bäras med luften flera meter. Det finns hundratals olika förkylningsvirus vilket gör att du kan drabbas av flera förkylningar efter varandra.
Ett envist litet virus kan dessutom överleva i cirka sju timmar utanför kroppen.
Hur du undviker en förkylning
Det finns flera saker man kan göra för att undvika att bli smittad. Saker som kan låta självklara, men som vi ofta glömmer bort.
- Undvik att ta i ansiktet, näsan eller ögonen. Det är som att be om en förkylning. Ögon och näsa är mycket mottagliga för virussmitta.
- Håll en noggrann handhygien. Det vill säga – tvätta händerna med varmt vatten och tvål. Viktigt att torka händerna ordentligt, annars mjukar du upp intorkade virus på exempelvis dörrhandtag. Handsprit kan vara ett komplement, men vanlig handtvätt är fullt tillräcklig.
- Nys eller hosta i armvecket.
- Undvik onödig närkontakt med förkylda vänner och kollegor.
- Gör rent din mobil varje dag. Mobilen är idag den i särklass största bacillsamlaren.
- Om du har småbarn — se till att de byter kläderna och tvättar händerna efter förskolan.
- Tänk på var du sätter händerna i kollektivtrafiken. Om du åker kollektivtrafik, tänk på att inte ta onödigt i stänger eller handtag. Ät inte frukt eller annat på tåget eller bussen i förkylningstider då det lätt kan landa viruspartiklar på maten, som du sedan får i dig.
- Om någon i familjen är förkyld — sov inte i samma sängkläder och tänk på att tvätta barnens snuttefilt.
Bota förkylning
Inte oväntat drabbas många av förkylning, även om vi försöker med förebyggande åtgärder. Har du väl blivit förkyld finns det tips på hur du tillfrisknar snabbare:
- Sov mycket.
- Stanna hemma från jobbet och vila.
- Drick mycket vatten.
- Träna inte under förkylningen. Visst är det bra att träna, men träning är också nedbrytande och gör dig extra mottaglig för infektioner och förkylningar.
- Ät energigivande hälsosam mat och försök skippa snabba kolhydrater och socker.
Boosta med färska bär, ingefära och vitlök. Toppa gröten och morgonkaffet med kanel.
