Pollensäsongen närmar sig – Så minskar du besvären

Foto: Unsplash

Nu är den här igen – den svenska pollensäsongen. Alträden blommade för fullt redan för en månad sedan i mellersta Sverige, och även björkens vinternakna kvistar har börjat skifta till grönt. Som tur är kan smarta hemprodukter och data minska lidandet för pollenallergiker.

Var fjärde svensk är allergiska mot pollen. När nu högsäsongen nalkas börjar många också märka av symtom som rinnande näsor, irriterade ögon och kliande hals. Som tur är kan man få lite lindring på vägen tack vare smarta produkter för hemmet. Realtidsinformation, analytisk data samt insikter om rådande luftkvalitet kan vara till hjälp för att minska andelen dålig luft man andas.

Minska pollenbesvär i hemmet

Tado främst känd för sina produkter inom smart klimatkontroll i hemmet tipsar om hur du kan minska pollenbesvären i hemmet.

  1. Dammtorka och dammsug ofta. Damm kan vara lika irriterande som pollen eller gräs. Därför är det viktigt att du gör en rejäl vårstädning hemma.
  2. Rensa din luftkonditioneringsapparat eller värmepump om du äger en sådan. Detta eftersom damm och pollen älskar att bo där.
  3. Håll dina fönster stängda för att undvika allergener i huset. Vill du ventilera huset görs det med fördel på morgonen, när koncentrationen av pollen i luften är på de lägsta nivåerna.
  4. Genom att få till den bästa temperaturen och miljön hemma kan du minska allergisymptomen. Övervaka luftfuktighetsnivån inomhus, mest optimalt är om den befinner sig mellan 40 och 60 procent.

— Våra användare är precis som allmänheten bekymrade och vill veta vad som finns i luften de andas in. Våra smarta termostater, appar och vår mjukvara är alla utvecklade för att leverera det perfekta inomhusklimatet som är komfortabelt, energismart och självklart även hälsosamt, förklarar Christian Deilmann, medgrundare och produktchef på Tado.

Ha koll på luftkvalitetsnivån

I appen kan man se hur luftkvalitetsnivån (Air Quality Index, AQI) utanför ens hem ser ut för tillfället och agera därefter med hjälp av den tillgängliga informationen i appen. Vill du veta vad som finns i luften du andas in? Inga problem, i appen kan du se de mest kritiska luftföroreningarna i din närmiljö. Därtill visar den pollenprognoser för att underlätta det dagliga livet.

Funktionerna bygger på Air Comfort Skill som sammanställer luftdata ute och inne utan att man behöver köpa ny hårdvara. Användaren kan se luftfuktighetsnivån i varje rum separat och få tips och råd kring hur man kan förbättra både klimat och komfortnivå i sitt hem. Tado integrerar även ett antal data-observationer och visualiserar dessa på ett enkelt sätt, vilket gör det enklare att både förstå och agera utifrån rådande luftkvalitet.

Denna artikel är skriven i samarbete med Tado.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.