Jobbångest efter semestern? Så vänder du de negativa tankarna

Inte redo att gå tillbaka till jobbet efter semestern?

Känner du dig omotiverad och skeptisk till hur du ska kunna överleva ända till fredag? Att gå från sommar och semester tillbaka till jobbet där vi återigen måste börja ta mer ansvar, passa tider, gå upp tidigt och möta olika slags krav kan minst sagt kännas motigt. Men det finns knep för att hantera sin jobbångest. 

Lär dig tackla de negativa tankarna: 

”Jag orkar inte gå upp”
Jo, det gör du visst. Oftast är det inte jobbigt att gå upp för att du ska till jobbet, utan för att du har vänt på dygnet under semestern och är van att vakna senare. Men allt handlar om förberedelser. Förbered dig innan en ny arbetsvecka eller arbetsdag genom att gå och lägga dig i tid och ha en plan inför vad du ska göra under morgondagen. Försök planera in träning eller en rolig aktivitet direkt efter jobbet istället för sent på kvällen. Det tar tid att komma tillbaka till arbetsrytmen men sömn är en avgörande faktor för att man ska orka med.

”Fredag är så långt bort”
Istället för att längta till fredag, varför kan vi inte längta till onsdag istället? Måndagar brukar gå fort och när vi når torsdag är vi ganska nära helgen. Fokusera istället på att längta efter onsdag och planera in något roligt att göra då. Det gäller att göra roliga saker på kvällarna, inte bara på helgerna.
 
”Jag känner mig så omotiverad”
Att du är omotiverad är inte ett tecken på att du inte trivs på ditt jobb. Men om du däremot känner dig omotiverad en hel månad i sträck ska du börja tänka om. Det blir oftast bara värre ifall du väntar på att det ska lösa sig av sig självt. Om du känner dig som att du sitter fast på jobbet och vill vidareutvecklas, skriv då ner alla val du har och rangordna tre du är mest exalterad över och utgå från dem. Du kan exempelvis söka nytt jobb, se på möjligheter att ta tjänstledigt och åka utomlands eller vidareutvecklas genom att läsa en kurs. Är det inte jobbrelaterat? Varför inte testa plocka upp en gammal hobby eller börja på en ny fritidsaktivitet.

”Jag har så mycket att göra att jag inte vet var jag ska börja”
Om du har för mycket att göra efter semestern och visste vad som väntade borde du kanske ha planerat bättre innan du gick på semester. Men sitter du likväl där nu så handlar allt om att prioritera. Se saker i ett större perspektiv – det värsta som kan hända är att du missar en deadline. Ingen kommer att dö och livet går vidare. Bryt ner projekt i mindre delar och fördela arbetsuppgifterna i tre prioritetsnivåer:

  1. Det som måste göras NU
  2. Det som kan vänta till imorgon
  3. Det som kan skjutas fram några dagar

“Jag vet inte om jag kommer orka, det är hela tiden för mycket”
När du har för mycket arbetsuppgifter kan du lätt känna dig isolerad och ensam med allt du har att göra. Prata med kollegerna och chefen – våga be om hjälp. Att prata om problemen kan ge dig nya infallsvinklar och det är viktigt att chefen får reda på om din situation är på väg att bli ohållbar och vilken lösning du tror skulle vara bra. I de fall det går – gör saker tillsammans. Var då tydlig med vem som är ansvarig för vilken arbetsuppgift, och håll varandra uppdaterade om hur det går.

”Mitt liv är så tråkigt”
Livet är mer än jobb! Jobbtristess kan framkallas av överdrivet fokus på jobbet, av en tro att jobb och karriär är det viktigaste i livet. Med den inställningen måste jobbet vara så himla fantastiskt för att du ska känna dig nöjd. Då kan lösningen i stället vara att fokusera mer på familj, vänner, intressen, hobbys… Och att omge dig med människor som inte sätter likhetstecken mellan dig och din karriär.

”Semestern gick alldeles för fort”
Problemet är att allas semester alltid går för fort. Det ligger i vår natur att det vi längtar efter aldrig kommer, och när det väl kommer så är det över för fort. Det är lika för alla, men du kan minimera konsekvenserna. Att semestern gick för fort är inget du kan göra åt nu, utan tänk istället ”Det här ska inte få hända igen”. Analysera vad som hände – bokade du upp för mycket grejer under semestern? Det är viktigt att inte ha för höga förväntningar och krav. Bygg inte upp luftslott. Skriv upp varför du upplever att det gick för fort och sätt in i en flik i din kalender till nästa års semester som en påminnelse.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.