Grundarna bakom psykologiappen Alex: “AI kan lösa många hälsoproblem”

bigOriginal
Oliver Fleetwood och John Drakenberg Renander grundade psykologiappen Alex år 2018.

Vi har träffat Oliver Fleetwood och John Drakenberg Renander, grundarna bakom psykologiappen Alex. Appen lanserades i oktober förra året och har redan väckt ett stort intresse – både från press, investerare och läkemedelsindustrin. På mindre än ett år har appen säkrat investeringar på över 6 miljoner kronor och inlett ett pilotprojekt med ett globalt läkemedelsföretag.

Med hjälp av psykologi, data och maskininlärning vill Alex revolutionera folkhälsan och ge möjligheter till de som mest behöver det. Appen ger stöd till människor med dåliga vanor – till exempel rökning, alkohol och stress – och hjälper till att bryta dessa utan att stigma, kostnad eller tillgänglighet står i vägen.

Idén till appen kom då de såg att det saknades stöd för personer i samhället som vill bryta dåliga vanor.

Tröskeln för att få hjälp inom vården är hög. Vi ville ändra på det och utvecklade därför en tjänst där man får ett personligt stöd utan att det faktiskt finns en människa på andra sidan.

Alex vilar på en grund av kognitiv beteendeterapi (KBT) och med hjälp av detta kan man ta fram flera tekniker för att på ett effektivt hjälpa individer att förändra sitt beteende. Vad gäller rökavvänjning hjälper Alex användarna att kartlägga sin rökvanor och hjälper dem att trappa ner. Baserat på vad som tidigare har fungerat för användare med liknande profiler använder vi maskininlärning för att anpassa innehållet i appen.

Alex Rökfri finns att ladda ner kostnadsfritt i App Store och Google Play Store. Under våren släpps en premiumtjänst på appen.

Hur ser resultatet ut från de som tagit hjälp av appen hittills?
– Väldigt många av de användare som går igenom vårt program slutar antingen röka helt eller trappat ner väsentligt. Senare under året planerar vi även att göra en forskningsstudie av Alex effekt för att få ett vetenskapligt mått på dess effekt.

Intresset för innovationer som främjar hälsa ökar. Oliver och John tror att det beror på att det finns så mycket att göra för att förbättra vår hälsa och att det är avgörande för vår framtid. Dessutom menar de på att vårt uppkopplade samhälle öppnar dörrar för helt nya typer av verktyg.

Redan före lanseringen säkrade Alex en investering på 1,5 miljoner kronor från fonden Sweet Studio som förvaltar ett kapital på 100 Mkr från grundarna av spelsuccén Candy Crush. Nyligen säkrade vi ytterligare 4,5 miljoner kronor i investering av fonden och investeringar av anställda.

Alex säkrade nyligen även en så kallad CE-märkning i Europa som innebär att appen blivit registrerad som en medicinteknisk produkt. Det är en kvalitetsmärkning för vården och läkemedelsindustrin som redan har banat väg för ett pilotprojekt som Alex inlett med ett större globalt läkemedelsföretag.

Tror ni att AI och maskininlärning kommer få ökad betydelse inom vården? Har ni sett några trender?
– Absolut, vi tror att kostnadseffektiva digitala tjänster kommer att vara en naturlig del av behandlingen av patienter i framtiden. Innovationer som Alex kommer kunna användas som stöd inom vården – ofta i kombination med andra metoder som personbehandling, läkarkonsultationer och medicinering.

Alex finns idag bara tillgänglig på svenska men håller just nu på att översättas till engelska. Appen är byggt i en plattform som gör det enkelt att anpassa till fler språk i framtiden.

Alex_1
Ladda ner Alex Rökfri

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.