Är din personlighet HSP – en highly sensitive person?

I boken Selfcare berättar Anja Forsnor Wärn och Alexandra Pizzoni hur de själva är två högkänsliga personligheter och ger tips som förenklar vardagen.

Får du ofta höra att du är överkänslig? Då är du inte ensam. Högkänslig, (HSP – highly sensitive person), är nämligen ett personlighetsdrag som man uppskattar att upp emot var femte person har.

Högkänsliga personer påverkas lätt av yttre faktorer som stark doft, höga ljud och stökiga miljöer. Hjärnan hos en HSP är alltså mer känslig för intryck. Högkänsliga individer är ofta mycket empatiska och kreativa.

Mycket intryck

Vi lever i ett samhälle som präglas av ett ständigt ökande av intryck. För en högkänslig person kan dessa intryck ta onödigt mycket energi. Sociala tillställningar är sådant som ofta tar mycket av högkänsligas energi och de behöver helst planera in lugn och ro både före och efter för att orka med.

Att vara högkänslig innebär inte att man är osocial eller har svårt att prata med folk. Personlighetsdraget syns inte och en högkänslig kan mycket väl uppfattas som extrovert och utåtriktad.

Det behöver inte vara negativt att vara högkänslig – tvärtom. När man väl identifierat sig som högkänslig och accepterar det, är det så mycket enklare att anpassa sin tillvaro utifrån sina egna behov.

Typiska drag

Om du är högkänslig ska du vara lite extra rädd om dig och se till att du får den återhämtning du behöver. Nedan är en lista med typiska drag hos en högkänslig.

  • Du lägger märke till saker som ofta går andra obemärkt förbi. Du tar in mycket och reflekterar över det du upplever.
  • Du blir lätt stressad och överstimulerad i miljöer som är intensiva, röriga och nya, eftersom du tar in så mycket mer intryck.
  • Du känner av andras sinnesstämningar. Du är en mycket empatisk person.
  • Du är känslig för starkt ljus, starka dofter, oordning, och stök.
  • Du är i hög grad medveten om andras känslor och påverkas mycket av energier och stämningar.
  • Om du som barn ofta fick höra att du var överkänslig i alla möjliga situationer, då är du med stor sannolikhet en HSP.
  • Du upplever det svårt att jobba under tidspress eller att prestera på beställning när någon ser på.
  • Du blir lätt berörd och uppskattar musik, smaker, dofter och konst.
  • Du har mycket känslor och därmed ett rikt inre liv.
En högkänslig person känner lätt av andra människors känslor.
Tips som förenklar vardagen hos en högkänslig:

1. Positivism
Försök att se högkänsligheten som en av dina styrkor. Du har ett sinne som är ovanligt aktivt vilket gör dig både empatisk som människa och kreativ inom många områden.

2. Andning
Lär dig andas på rätt sätt. Gå på en andningskurs eller en meditationsklass och lär dig andas med djupa och rika andetag. Andningen lugnar kroppen och dina sinnen.

3. Egentid
Prioritera egentid varje dag. Egentid är det viktigaste hos en högkänslig individ. Du behöver tiden för att smälta intryck och varva ner, men även för att bygga upp energi till kommande aktiviteter och tillställningar.

4. Sätt gränser
Det är viktigt, framförallt i dina nära relationer att sätta gränser för exempelvis hur mycket du kan vara en empatisk lyssnare vid din partners problem. Kom ihåg att du är extra mottaglig för andras sinnesstämningar, och för mycket är aldrig bra.

5. Skaffa regelbundna sov- och mattider
Se till att äta mat på samma tidpunkter varje dag, gärna med mellanmål, och sov lika många timmar varje dag. En HSP är mer känslig, och kan därav reagera starkare vid hunger och sömnbrist.

6. Gå i naturen
Om du exempelvis bor i en storstad så rör sig allt med fart, ingenting står still. Det är tvärtom i en skog där allt står still och den enda som rör sig är du. Skogen är en plats för återhämtning och frisk luft, och frigör plats i våra sinnen. Använd en promenad i skogen som meditation och egentid för återhämtning.

Fler tips för den som vill stressa mindre: gor-plats-for-spontanitet.

 

I boken Self-Care har livsstilsrådgivaren Anja Forsnor Wärn och träningsexperten Alexandra Pizzoni samlat sina bästa tips och tankar kring vad som är ett långsiktigt välbefinnande. Hur vi kan nå dit, och hur vi kan stanna där.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.