Tre kostråd som funkar under graviditeten

Graviditeten är överväldigande för många. Spännande trender och olika råd gör att många upplever att kostinformationen de får är otillräcklig och motsägelsefull. Lifes hälsorådgivare ger därför tre tips på sådant som är viktigt att få i sig under graviditeten.

När du är gravid mår både du och din växande bebis bra av hälsosam och varierad kost. Lifes
Hälsobarometer visade år 2021 att 42 procent av alla kvinnor anpassar sin mat under
graviditeten.

– Om du vanligtvis äter en varierad och näringsrik kost behöver du förmodligen inte förändra särskilt mycket som gravid. Men det finns en del näringsämnen som är bra att hålla koll på så att du faktiskt får i dig tillräcklig mängd. Det är viktigt att alltid rådfråga din barnmorska eller läkare. Sen finns självklart även Lifes utbildade hälsorådgivare alltid tillgängliga för att svara på frågor, säger Linda Granquist, Hälsorådgivare på Life. Här kommer tre tips.

Missa inte järn och folsyra

Folsyra är viktigt för att minska risken för ryggmärgsbrock hos fostret. Det är allra viktigast att ha goda nivåer av folsyra inför en graviditet och fram till ungefär vecka 12. Det är även fördelaktigt att fortsätta få i sig folsyra under hela graviditeten för det växande barnets utveckling samt din egen blodbildning. Även järn är ett ämne som är extra viktigt att få i dig under graviditeten eftersom det hjälper till att transportera syre i blodet. Under graviditeten ökar blodvolymen i kroppen och då behövs extra mycket järn. Det är dock viktigt att kolla dina järnvärden innan du börjar ta tillskott, då du inte bör ta järntillskott om du redan har tillräckliga nivåer i kroppen. Både folsyra och järn kan du få i dig genom kost. Framför allt från animaliska livsmedel, gröna bladgrönsaker och baljväxter.

Variera kosten

Genom varierad kost bestående av exempelvis baljväxter, animaliska proteiner, mejeriprodukter, nötter samt frukt och grönt är du på god väg. Däremot kan många förlora matlusten eller få specifika gravid-cravings så som sötsug. Detta kan innebära att den varierade kosten blir svårare att upprätthålla. God kosthållning i kombination med särskilt anpassade kosttillskott, vitaminer och mineraler kan vara ett sätt att säkerställa att du och din växande bebis får i er alla viktiga näringsämnen.

Vegetariskt bör kompletteras

För dig som äter vegetarisk eller vegansk kost, eller av annan anledning inte får i dig tillräckligt med näringsämnen kan det vara bra att komplettera med zink, B12 och D-vitamin som bland annat är viktigt för ett normalt immunsystem och skelettet. Detta får du annars vanligen i dig genom exempelvis ägg och mejeriprodukter samt fet fisk Och kött. Genom att äta fisk får du även i dig Omega-3-fetter. Omega-3 behövs bland annat för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och är bra för fostrets utveckling av bland annat hjärnan och ögonen.

Läs mer om Life här.

Du har väl inte missat tipsen för att skapa en jämnare blodsockernivå? Klicka här för att komma till tipsen.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.