Därför är Counter-Strike: Global Offensive en av de största e-sporterna

Artikeln innehåller annonslänk

E-sport är den snabbast växande sporten i världen. Många tror till och med att den inom tio år kommer att vara den näst största sporten i världen sett till utövare och åskådare. En del tror till och med att den kommer att kunna bli ännu större än fotboll. Vad framtiden för med sig kan vi bara sia om men det vi vet är att e-sport inte längre anses vara någonting för enstaka tv-spelsnördar.

Populariteten har höjts mycket tack vare de stora prissummor som kan vinnas i de största turneringarna, så kallade majors. E-sport kan utövas både enskilt och i lag. Det är främst lagsporterna som har blivit populära och det finns en sport som utmärks som mer populär än andra, Counter-Strike: Global Offensive.

Två lag
Counter-Strike: Global Offensive, eller CS:GO som det kallas av utövare och fans, släpptes den 21 augusti 2012 och var då en variant av moderspelet Counter-Strike. Spelet är utvecklat av Valve. Det är ett actionspel som spelas via nätverk tillsammans med andra. Spelet är ett så kallat “first player shooter” vilket betyder att man ser allt i spelet från en subjektiv vinkel. I korta drag går det ut på att skjuta sina fiender, detta med hjälp av olika vapen som finns tillhanda och även kan förtjänas under spelets gång.

Två lag med fem spelare i varje gör upp i varje match som kan vara mellan tjugo sekunder upp till två minuter och fyrtio sekunder, beroende på om någon vinner i förtid. Spelet bygger på att det lönar sig med samarbete. Spelet fanns från början för plattformarna PC eller tv-spelskonsol. En åtgärd som markant ökade antalet spelare var när tillverkaren Valve 2018 bestämde sig för att låta spelet bli tillgängligt gratis online. Idag har spelet miljontals spelare runt om i världen och det är inte ovanligt att så många som 600 000 tusen spelare kan vara inne och spela samtidigt.

Kapprustning och demolering
Spelets strategi bygger på att det ena laget är terrorister som placerat ut en bomb som det andra laget, “counter terrorists” sen ska desarmera. Precis som i en fotbollsmatch har spelarna sina förbestämda positioner för att täcka upp “spelplanen” på bästa sätt. Förutom den klassiska scenen med att desarmera en bomb finns det ytterligare några scenarier som gisslantagning, kapprustning och demolering. Det unika med spelet är sättet hur man kan samla på sig vapen. Pengar till vapen måste tjänas genom till exempel vinst av en match och det gör att de två lagen kan ha väldigt olika vapen under matchernas gång beroende på vilka som vinner. Detta är ett onlinespel men när de stora turneringarna spelas är det ofta inför publik. Då spelas de på stora arenor som till exempel SSE Wembley i London som kan ta upp till 12 500 personer. Finalen i Esports Championship Series, ECS, 2019 spelades där den 6-9 juni. Där möttes världens bästa lag för att göra upp om prispotten på 500 000 dollar. Det var det franska laget Team Vitality som tog hem segern.

Betting på e-sport
Som vanligt när en sport blir stor följer bettingbolagen snart efter. Aktörer på marknaden erbjuder med odds på alla de stora turneringarna. Det finns också möjlighet att spela på liveodds och att streama turneringen live, vilket också är spännande underhållning. Det går så klart också att spela på alla majors då lagen är extra heta och verkligen ger allt för att vinna den stora prissumman. Minst en miljon dollar är brukligt på en major-turnering.

Eftersom CS:GO är en av de största e-sporterna är det också en av de sporter som det bettas mest på. För att betta på CS:GO gäller som för all annan betting att skaffa sig kunskap. Den som kan mest har också störst chans att pricka rätt. Online kan du få fram de senaste oddsen för de olika lagen. Är du nybörjare på betting kan det vara bra att känna till att det är de lag med lägst odds som är bäst. Många brukar i vardagligt tal lite felaktigt prata om höga odds för det som man tror ska hända. Egentligen är det ju tvärt om. Stor sannolikhet till vinst ger färre gånger pengarna, alltså lägre odds. På 888sport kan man läsa om csgo betting, och mer om specifika matcher. I en mellan Team Vitality och Ninjas in Pyjamas har de förstnämnda odds på 1,62 och de sistnämnda på 2,15. I den matchen är det alltså framräknat att Team Vitality har den största chansen att vinna. Det går att satsa pengar både på stora internationella turneringar som Road to Rio och ligor som Svenska Elitserien, som kallas  SECSGO och har en miljon kronor i prispotten.

“Luminosity vs Natus Vincere at the CS:GO MLG Columbus tournament” by Steel Series (CC BY-SA 3.0) 

Kan vända fort
En anledning till att CS:GO är så populär är tillgängligheten. Precis som inom andra stora sporter som till exempel fotboll behövs ingen speciell utrustning för att komma igång. Idag har de flesta en dator hemma och då är det också enkelt att bara logga in och spela. Visst, de som är proffs använder sig kanske av dyrare utrustning som kraftfulla datorer, spelstolar, högtalare och annan utrustning. Men även proffsen var nybörjare en gång i tiden och började med en vanlig dator. Något som är spännande med CS:GO är att allt kan vända fort.

Även om ett av lagen har fyra av sina spelare utslagna så kan ändå den sista spelare vara skicklig nog att slå ut motståndarlaget. Att sporten har blivit en populär publiksport beror nog på den stora följarskaran, men också att det är lätt att hänga med i matcherna. Fans som själva spelar kan relatera till det de ser. De känner igen situationerna och miljöerna. Momentet med att anskaffa vapen är också någonting som uppskattas av publiken eftersom det kan påverka utgången. De spelare som är helt gröna har tillgång till samma vapen som de som har spelat under lång tid. Det finns inget samlingsmoment, som inom många andra spel, där en nybörjare står sig sätt mot erfarna spelare som lyckats samla på sig många fördelar.

Få sporter som är så pass unga har nått upp till de publik- och tittarsiffror som CS:GO har. Turneringarna spelas på arenor som tar emot tusentals åskådare och via streamingtjänster som Twitch når matcherna ut till miljoner tittare. Även de stora sportkanalerna som ESPN har numera esport i sin regelbundna tablå och det är inte många så pass nyformade sporter som har nått så långt på lika kort tid.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.