Så få vet hur mycket deras fasta utgifter är i månaden

De stigande priserna fortsätter i all högsta grad. Så hur går det egentligen för svenskarnas ekonomi? Detta är någonting som ekonomiappen Anyfin har tagit reda på tillsammans med YouGov i en undersökning.

Oväntade utgifter

I rapporten får vi reda på att hela 23 % menar att de har svårt att få ekonomin att gå ihop. Då utgifterna är större än inkomsterna. Undersökningen visar att 32 % av svenskarna inte hade klarat av en oväntad utgift på mer än 10 000 kr utan att behöva ta ett lån eller låna av familj eller vänner. 34 % menar att de har svårt att spara till ett specifikt ändamål, till exempel stora köp såsom möbler eller resor.

Efter de fasta kostnaderna

24 % vet inte hur mycket de betalar i fasta kostnader i månaden. Och 27 % vet inte hur mycket de har kvar efter de betalat av sina fasta kostnader. Med andra ord har svenskarna stora utmaningar att få ekonomin att gå ihop.

Inflation och styrränta

Inte nog med det steg inflationen till 9 % i augusti och styrräntan ökade till 1,75 % den 20:e september, och förväntas att öka ännu mer den kommande tiden. Alltså kommer det att bli stora utmaningar för svenskarna att spara sina slantar framöver.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.