Var fjärde svensk har känt sig ensam under jul- och nyår

En ny Novus-undersökning gjord på uppdrag av dejtingappen Tinder och föreningen Jourhavande Medmänniska visar att var fjärde svensk har känt sig ensam någon gång under jul- och nyår. Att inte ha sin familj nära, att stå utan planer och att känna sociala förväntningar är nyckelfaktorer som förstärker ensamheten under julhelgerna. Genom ett nytt initiativ går Tinder och den ideella organisationen Jourhavande Medmänniska samman för att motverka ofrivillig ensamhet.

Under hela december 2023 kommer Tinder-användare i Sverige att se ett så kallat Swipe Card som dyker upp i Tinder-appen med hänvisning till Jourhavande Medmänniskas hemsida där de enkelt kan hitta information om hur de kan bidra till att motverka ofrivillig ensamhet, genom att lära sig mer om hur det går till att bli volontär och vilka möjligheter som finns att stödja organisationens arbete.

En Novus-undersökning på uppdrag av Tinder

Enligt en Novus-undersökning, på uppdrag av Tinder och Jourhavande Medmänniska, har var fjärde svensk någon gång känt sig ensam under jul och nyår. Undersökningen visar att de vanligaste anledningarna till att känna sig ensam under jul- och nyår är att inte ha sin familj nära (31 %), inte ha några planer (27 %) och sociala förväntningar (23 %). Den visar också att kvinnor i åldersgruppen 35-49 år är de som i högst utsträckning känt sig ensamma under jul- och nyår (38 %).

Undersökningen visar också att nära 6 av 10 (59%) menar att det funnits en period i livet då de känt sig ensamma. 18-34-åringar är den åldersgrupp som verkar drabbas mest av ensamhet, där 70 procent har känt sig ensamma under en period i livet. Att få tid med sin familj, vänner och att se på film eller tv är saker som svenskarna anger får dem att känna sig mindre ensamma under jul och/eller nyår.

— Som världens mest populära dejtingapp ligger det i Tinders DNA att främja mänskliga möten. I över 11 år Tinder gjort det möjligt för människor som kanske aldrig skulle träffats att få kontakt med varandra. Genom att utnyttja kraften hos Tinder vill vi stödja Jourhavande Medmänniskas arbete att rikta ljuset mot de som är ensamma, särskilt nu när vi går in i julhelgerna. Vi hoppas att med samarbetet mellan Tinder och Jourhavande Medmänniska kunna uppmuntra Tinder-användarna att ta reda på mer om hur de kan bli volontärer för att minska ensamhet, samt att dela råd för att stötta de som upplever ensamhet. Ingen ska någonsin behöva känna sig ensam, säger Elin Sivard, kommunikationsansvarig på Tinder i Norden.

Skicka ett meddelande eller ring ett samtal

45 procent av svenskarna skulle enligt undersökningen bjuda in en person till sitt jul- eller nyårsfirande, om de fick veta att någon kände sig ensam. Nästan lika många (42 %) uppger att de skulle skicka ett meddelande eller ringa ett samtal till personen om de visste att hen var ensam. Henrik Edström på Jourhavande Medmänniska menar att detta visar att det finns en vilja bland svenskarna att sträcka ut en hand om de bara vet om att personen i fråga lever i ofrivillig ensamhet. Att bli volontär är ett sätt att göra just detta. Samtidigt skulle fler volontärer göra stor skillnad:

— Alla vet inte om att vi finns. Samtidigt är behovet av fler volontärer stort. Närmare 100 000 samtal rings till oss per år och våra resurser har svårt att möta efterfrågan. Vårt viktigaste mål är att alla som har ett behov av att tala med någon, får möjlighet till det. Under jul- och nyår, som kan vara en jobbig period för många, är det viktigt att vi når ut till alla som upplever ofrivillig ensamhet. Samarbetet med Tinder ger oss möjlighet att öka medvetenheten om hur vanligt det är med ensamhet och vad man kan göra för att motverka den, samtidigt som vi kan uppmuntra människor att överväga att bli volontärer, säger Henrik Edström, ordförande på Jourhavande Medmänniska.

Fem råd från Jourhavande Medmänniska för att visa omtanke och skapa mer gemenskap

  • Fråga människor i din närhet hur de mår, och ta dig tid att lyssna på svaret. Underskatta inte vad ett enkelt “hej” kan göra.
  • Även korta samtal med grannen i trappuppgången eller hissen kan göra stor skillnad.
  •  Hör av dig till en vän du inte träffat på länge. En liten gest som visar att du tänkt på personen räcker långt.
  • Bli volontär, eller skänk en peng till Jourhavande Medmänniska, en ideell förening som bedriver jourtelefon- och chattverksamhet för alla människor som önskar någon att tala med.
  • Om du själv känner dig ensam – tillåt dig själv att ta in känslorna, men tveka inte att sträcka ut en hand till exempel till någon i din närhet eller hjälpande organisationer som Jourhavande Medmänniska.

Enligt en undersökning genomförd av Novus i november 2023.

Vill du läsa mer? Klicka här. Följ oss på vår Instagram @modernalivet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.