Sexologen: Att nå klimax samtidigt

Leigh Norén från Sexologkliniken reder ut hur pass realistisk den samtidiga orgasmen är, samt hur man kan göra om man vill försöka sig på den.

Klimax samtidigt? Sexologen förklarar och ger tips.

Jag får ibland frågor om hur två personer ska göra för att få orgasm samtidigt under sex. Utgångspunkten för de här frågorna kan man dela in i två kategorier:

  1. Att få orgasm samtidigt som sin partner känns som en rolig grej att få till, men det är inte superviktigt.
  2. Att man känner sig konstig, onormal eller fel för att man inte får det regelbundet eller aldrig har upplevt samtidiga orgasmer.

Hur pass realistisk är det?

Jag vill att du vet att det inte finns något som är fel om du aldrig fått orgasm samtidigt som någon annan. Tvärtom är det ganska så ovanligt att få det – vilket betyder att du är precis som de flesta.

Vi lever i en kultur där ett samtidigt klimax är snarare regel än undantag – i Hollywood filmer sker det ofta inom loppet av 30 sekunder och inom porr kan utlösningen verka närmast orgasm-utlösande för den andra parten.

Jag använder inte de här exemplen för att säga att de här sakerna är omöjliga, för det är de inte – alla är vi olika. Jag använder dem för att illustrera att de källor till information vi har om sex mestadels består av fantasier.

Jakten efter klimax

Det kan vara jättehärligt att komma samtidigt, men jakten efter klimax kan göra att en del av det som gör sex njutbart, försvinner. Både när det handlar om att komma samtidigt och att få orgasm med en partner överlag.

Kvar blir sex som känns prestationsorienterat. Och för de flesta blir sex plötsligt till nåt helt annat än det man vill att det ska vara, eller har varit från början. Det kan göra en ledsen, besviken och dessutom minska lusten till sex.

Om du, trots allt det jag precis har sagt, vill försöka dig på att få orgasm samtidigt som en eller flera partners, är det viktigt att tänka på framförallt två saker:

  1. Var medveten om att du/ni försöker er på avancerat sex och att det kanske inte blir precis som ni har tänkt er. Och att det faktiskt är okej, även om det kan kännas trist.
  2. Sexet ni har ska vara det sex som lättast framkallar orgasm hos alla parter.

Om ni till exempel är två personer av olika kön betyder det oftast att se till att personen med vulva/vagina får sin klitoris stimulerad för att det här ska kunna gå.

Penetrationssex kanske inte alltid räcker

Vi fastnar ofta i vaginalt penetrationssex, dels för att det kan vara härligt, men också för att det är normen i samhället. Penetrationssex ses ofta som “the grand finale” i en sexakt.

Det finns olika statistik kring orgasm vid penetrationssex men generellt sätt är det runt en tredjedel av alla med vagina som kommer av bara penetrationssex – det betyder alltså att två av tre kvinnor aldrig får orgasm vid penetrationssex.

Och det inte är för att de här personerna är dåliga eller bara inte har legat med rätt person – utan på grund av deras anatomi och hur den funkar.

Vad kan man göra för att få klimax, eller orgasm, samtidigt

För att kvinnor och personer med vulva/vagina ska få orgasm vid penetrationssex behöver det alltså läggas till extern klitorisstimulation. Det betyder att klitoris ollon behöver vidröras under penetrationssexet.

Förutom klitorisstimulering vid penetrationssex, kan ni också öka chanserna för en samtidig orgasm genom att till exempel:

  • Onanera för varandra
  • Smeka varandra samtidigt
  • Tillföra sexleksaker som till exempel en vibrator eller ett runkägg
  • Utföra oralsex på varandra samtidigt

Kom ihåg att ledordet vid sexuell experimentering är nyfikenhet. Försök att se målet med att komma samtidigt som något roligt och inte som ett prov eller som något livsviktigt.

Hur är det för dig – känns det viktigt att få orgasm samtidigt? Om ja, varför tror du att det är så?

Vill du veta mer? Läs mer här från sexologen eller följ oss på Instagram!

Leigh Norén är utbildad sexolog och erbjuder samtal för både individer och par på Sexologkliniken, som finns online och har en privat mottagning i Vasastan och på Mama Mia Kungsholmen.

Sexologkliniken erbjuder även onlinekursen Lust-lyftet som hjälper dig att förstå och öka din sexlust.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.