Idag slår vi på stort och njuter av livets bubbel – Champagne. Det finns en mängd olika sätt att producera mousserande vin där Champagne räknas till de mest prestigefulla.
Tillverkningsmetoden får användas på andra ställen, då kallas det den “traditionella metoden”. Men ursprunget Champagne är mycket begränsat med hårda regler på kvalité, lagring med mera. Något som gör att dessa håller en riktigt hög kvalité.
För mig är Champagne i princip obligatoriskt under en middag, antingen innan men gärna till maten. Nedan följer några bra tips att plocka på hyllan idag!
Vve Fourny Grande Réserve
Artikelnummer: 2739
Typ: Champagne
Land: Frankrike
Alkoholhalt: 12 %
Pris: 329 kr
En personlig favorit med riktigt pigg karaktär, sådär alldeles krispig som en önskar ha det till ostronen! Trevlig producent i Vertus i södra Cote de Blancs – Chardonnays hemtrakt som gör denna Blanc de blancs. Alerta toner av Granny smith, lime, mineral och rostat bröd. Passar fint till skaldjur eller innan middagen för att väcka smaklökarna.
Det är inte för inte som den serverades på Nobelfesten för några år sedan, om någon känner igen den.
Palmer & Co Brut Reserve
Artikelnummer: 7372
Typ: Champagne
Land: Frankrike
Alkoholhalt: 12 %
Pris: 289 kr
Palmer är ett kooperativ i Champagne, en sammanslagning av 230 st vinbönder som tillsammans producerar under gemensamt namn. Istället för att varje gör några enstaka tusen flaskor kan man då komma upp i större volymer för bättre resultat och ekonomi. Här är resultatet bra, en god champagne med viss rondör och kropp. Gula äpplen, citrustoner, ljust bröd och en elegant nötighet.
Kräver ingen ansträngning, utan kan klunkas på till förrätten och goda ostar. Gott helt enkelt.
Gosset Grand Rosé Brut
Artikelnummer: 7405
Typ: Champagne
Land: Frankrike
Alkoholhalt: 12 %
Pris: 499 kr
Det finns få saker som höjer stämningen så mycket som roséchampagne. Romantiskt, exotiskt och delikat gott. Dessutom en fröjd för ögat. Gossets rosé har härliga toner av vildhallon, röda vinbär, citrus, mineral, hasselnötter och rostat bröd med en härlig kräma som fyller munnen där smakerna ligger kvar länge. Gosset är det äldsta vinhuset i Champagne med anor från 1500-talet. Servera till en asiatisk laxtartar.
Servera kall men stressa inte att dricka, låt hellre komma upp lite i temp och använd gärna vitvinsglas istället för smala flöjtglas.