Hur “Kärlekens Språk” lärde mig att cykellysen också kan vara kärlek

Relationsexperten Jenny Holmström från Coupleness berättar om kraften bakom att förstå och välja rätt kärleksspråk till sin partner.

Min sambo är verkligen en stjärna på praktiska tjänster. Det kan vara alltifrån en utförlig beskrivning hur jag bäst parkerar på ett nytt ställe, till gulliga påminnelse-sms om att jag ska sätta på cykellysen när jag cyklar i mörker.

För ett par år sedan läste jag en bok som blev en riktig “eye opener” för min relation. Skriven på 90-talet av terapeuten Gary Chapman har “The Five Love Languages” sålts i över 13 miljoner exemplar och hans teori har fått vingar bland relationsexperter. Ändå var det först ganska nyligen som jag förstod mitt egna kärleksspråk och min mans fullt ut. Så vad handlar det om?

Alla har en kärlekstank

Gary menar att vi alla har en kärlekstank som behöver fyllas på för att vi ska känna oss älskade och sedda i en relation. Vi har ett primärt och ofta ett sekundärt kärleksspråk.

De fem kärleksspråken är:

  1. Fysisk beröring
  2. Gåvor
  3. Tid tillsammans
  4. Tjänster
  5. Bekräftande ord

Jag visar gärna kärlek genom gåvor och tjänster. Om du är sugen på att ta reda på vilket kärleksspråk du har kan du enkelt testa dig här. Testet tar bara två minuter.

Tillbaka till cykellysen

Jag brukade känna ett sting av irritation när de där sms:en om lyset trillade in, nästan lite störigt. Men så fort jag förstod att det egentligen var ett sätt att visa omtanke och kärlek på blev de helt plötsligt gulliga. Ofta visar du kärlek med ditt egna kärleksspråk och som mycket annat i en relation, ibland är man olika.

Jag tänker att det är extra bra att ha koll på ens partners kärleksspråk, så att man kan uppmärksamma och se hen på “rätt” sätt. Hur många gånger har jag inte gått all in med genomtänkta presenter på födelsedagar och namnsdagar, när de egentligen inte går riktigt hem. Att inte ge någon present alls hade nog inte varit särskilt uppskattat. Men den där extra omtanken och kärleken jag lagt ned kanske inte alltid får den utväxling som jag önskat.

Så med det sagt, glöm inte att alla relationer mår bra av alla språk och att några språk ofta betyder mer än andra. Som så mycket annat här i livet är det inte svart eller vitt.

Och om du precis som jag klurar på hur du bäst uppvaktar din partner på Alla Hjärtans️ dag har jag satt ihop 15 coronasäkra date-tips baserat på just kärlekens språk.

Jenny Holmström Couplneness
Jenny är medgrundare och VD för relationsappen Coupleness. Hon brinner för att driva stora samhällsfrågor och har också varit med och grundat Porrfri Barndom. Som många andra har hon börjat spela padel och hon älskar trädgårdslivet.

Läs mer om Coupleness här.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.