“Vi vill göra det enkelt för par att vara proaktiva, kommunicera och komma närmare varandra i vardagen”

Coupleness är en app för par som vill investera i och stärka sin relation

Jenny Holmström CEO och Ted Rosén medgrundare Coupleness Foto: Olof Ehrs

Idén till appen Coupleness föddes när Jenny Holmström och Ted Rosén, två av grundarna, lärde känna varandra hösten 2019. De delade en gemensam frustration i hur svårt det kan vara att investera i sin relation i vardagen. Insikten var att det är tufft att få ihop karriär, familj, vänner och att det finns få digitala lösningar för att vara proaktiv och investera i sin relation.

– Vi vet att cirka 50 % av alla äktenskap slutar i skilsmässa. Vi vet också att kommunikation är en av hörnstenarna i en välmående och hållbar relation. Därför vill vi göra det enkelt för par att vara proaktiva, kommunicera och komma närmare varandra i vardagen. Vi vill också vara med och öka kunskapen om vikten av att vara proaktiv i en relation och ta bort stigmat kring att investera i sina relationer. Vårt mål är att skapa en rörelse av par som aktivt investerar i sina relationer, inleder Jenny och Ted.

Idén kom från en gemensam frustration

— Idén till Coupleness föddes när jag lärde känna Ted Rosén hösten 2019. Ted och jag delade en gemensam frustration i hur svårt det kan vara att hinna med relationen när mycket handlar om logistikpussel i vardagen. Vi tycker båda att det är tufft att få ihop karriär, familj, vänner och relationen. Jag har använt meditationsappen Calm i många år och är van vid appar för att utveckla mig själv.

— Men vi hade svårt att hitta en proaktiv app för relationen. Så vi började skapa något vi själva ville ha och testade idén om Coupleness på 100 par via en väldigt enkel sms-tjänst.

Vårt mål är att skapa en movement av par som aktivt investerar i sina relationer

— Våra första användare verkade gilla det och vi valde att gå vidare. Vi träffade vår kodare Andreas Nilsson och vi började bygga vår första beta-version. Under våren blev grundar-teamet komplett då Peter Viksten som bland annat varit CPO på Lifesum anslöt, för att fortsätta designa och utveckla produkten tillsammans med oss. En annan nyckelperson har varit leg. psykolog och sexolog Linn Heed som från början har varit med som en advisor. Vi är också jätteglada att få arbeta med bloggare och journalisten Nina Campioni.

Jenny Holmström CEO och medgrundare Coupleness Foto: Emma Grann

Var såg ni behovet?

— Först och främst hos oss själva och när vi sedan nördade ned oss förstod vi att vi är inte ensamma, behovet finns där. Vi vet att cirka 50% av alla äktenskap slutar i skilsmässa och vi vet att kommunikation är en av hörnstenarna i en välmående och hållbar relation. Vi vill göra det enkelt för par att vara proaktiva, kommunicera och komma närmare varandra i vardagen.

— Precis som vi använder andra tjänster inom fysisk och mental hälsa såsom Lifesum, Headspace och träningsappar. Vårt mål är att skapa en rörelse av par som aktivt investerar i sina relationer och att bryta stigma kring att investera i relationen.

Hur fungerar appen och hur kan man få hjälp genom er?

— Det är superenkelt! Ladda ned den i App Store eller Google Play och kom igång direkt. Du sätter ett betyg på dagen 1-10, klickar på känslo-emojis för att beskriva hur du mår, och så har vi faktorer för vad som påverkar dig. Alltifrån barn, ekonomi till din partner. Du har möjlighet att skriva mer om du vill, exempelvis vad du behöver hjälp med och vad du är tacksam över. Varje dag har vi en ny fråga som hjälper dig och din partner att komma närmare varandra. Har du exempelvis koll på din partners drömmar?

Varje dag har vi en ny fråga som hjälper dig och din partner att komma närmare varandra. Har du exempelvis koll på din partners drömmar?

Coupleness är en app och ett relationsverktyg för att stärka vardagskommunikationen

Ser ni att det finns tabu kring parterapi? Är det många som väntar för länge?

— Oh ja, och det är en viktig del i vår mission att ta bort stigmat kring att investera i relationen. För oss är det lika naturligt som att du jobbar med din egna mentala och fysiska hälsa. John Gottman, världens främsta relationsforskare, säger att par i genomsnitt väntar i sex år med att söka extern support eller parterapi för sina problem och utmaningar. Så ja, år för länge. En bakomliggande orsak kan vara att en del ser det som ett misslyckande att gå i parterapi. Vilket det absolut inte är, snarare är det en aktiv handling för att jobba på sin relation.

— Vi pratar mycket om begreppet “active love”, för vi tänker att det handlar om att vara just aktiv i sin relation. Där är parterapi en del, men också att vara proaktiv i vardagen vilket vi har fokuserat på i appen. Exempelvis tyckte många att mindfulness var ganska flummigt för 10 år sedan, något som har förändrats radikalt. Idag är meditation en naturlig del i många människors liv och vi vill göra samma resa fast för relationer. Helt enkelt göra det mainstream att underhålla sin relation.

Ser ni några trender när det gäller relationer pga Corona?

— Under våren gjorde vi en undersökning bland ett 30-tal psykologer och relationsexperter och det som kom fram i den är att merparten spår ökade skilsmässor. Något som vi även sett i realiteten nu i sommar, då andelen skilsmässor har ökat med 18 % i juli jämfört med snittet för de senaste fem åren och i Stockholm ser vi en 50 % ökning under samma månad. En annan sak som kom fram i undersökningen är att 87 % av de tillfrågade tror att par kommer behöva extern support med sina relationer på grund av covid-19. En positiv trend är att fler par får mer tid för varandra och man kan hitta på saker som annars inte hinns med eller prioriteras.
Vardagsstressen minskar för en del och relationen kan fördjupas av mer tid och närvaro. Så det är mer aktuellt än någonsin att aktivt investera i sin relation tänker vi.
Coupleness
En enkel app för par att stärka vardagskommunikationen

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.