Varannan sover längre när de jobbar hemifrån

Närmare hälften av svenska kontorsarbetare får mer sömn när de arbetar hemifrån. De flesta av dem sover en halvtimme till en timme längre, medan en femtedel sover över en timme, upp till 90 minuter längre. Dessutom får de mer tid över till hushållsarbete, umgänge med familj och vänner samt motion. Allt enligt en Sifo-undersökning på uppdrag av teknikföretaget Jabra.

Många arbetande svenskar sparar tid genom att jobba hemifrån. Men vad gör de med den extra tiden? En ny Sifo-undersökning visar att nästan hälften, 47 procent, sover mer när de arbetar hemifrån. Av dem sover de flesta 30 minuter till en timme längre, medan en av fem sover upp till 90 minuter mer. Detta motsvarar mer än två veckors extra sömn per år för en av fem, om de arbetar hemifrån varje dag. En fjärdedel sover 30 minuter längre medan ett fåtal, 4 procent, sover mer än 1,5 timmar längre.

Lägger mer tid på hemmet, motion och relationer

En undersökning visar att svenskarna får mer tid över när de arbetar hemifrån. Åtta av tio personer rapporterar att de har mer tid till annat utanför jobbet. Majoriteten, 62 procent, använder den extra tiden till hushållssysslor. Närmare hälften, 47 procent, säger att de hinner få mer arbete gjort.

– Hybrid- och hemarbete har skapat en mer flexibel arbetsdag för många. Det faktum att svenskarna har mer tid över till att fokusera på andra saker utanför jobbet, oavsett om det är att spendera mer tid med familjen, träna eller utföra hushållssysslor kan förhoppningsvis ha en positiv effekt på vardagslivet. Vi vet att ge anställda frihet och flexibilitet att själva välja var de arbetar har en positiv inverkan på deras välmående, lycka och i slutändan deras produktionsnivåer, säger Claus Fonnesbech, Senior Communications Director på Jabra.

Det är inte bara hemmet svenskarna vårdar mer de dagar de inte är på kontoret, även den egna hälsan och relationer ges mer tid. Närmare fyra av tio (37 %) uppger att de får mer tid över till umgänge med familj och vänner, samtidigt som 36 procent har mer tid över för träning. En av fyra spenderar även mer tid på fritidsaktiviteter.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 29 november–5 december 2022. Totalt intervjuades 2533 personer i åldern 18–79 år, varav 1050 personer som är sysselsatta inom kontorsarbete.  Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.