Intervju med Adam Dahlberg: “Misshumasshu är en salig blandning av Japan, spritbar och take away”

Adam Dahlberg driver Misshumasshu tillsammans med Albin Wessman.

På den vackra Birger Jarlsgatan har den hyllade duon Adam och Albin slagit upp dörrarna till deras senaste tillskott. Öppet för alla, dag som kväll. En del Stockholm, en del Tokyo. Nudlar och whiskey. Sliders och sake. Ett riktigt mischmasch – eller ”misshumasshu” som det heter på japanska.

I Segers senaste magasin kan man läsa intervjun med Adam Dahlberg som tillsammans med Albin Wessman även ligger bakom hyllade restaurangen Adam/Albin, matstudion Tvätteriet och nudelbaren Raamen.

Hur tänkte ni när ni tog fram konceptet?
Vi utgick från platsen faktiskt och de här fantastiska lokalerna. Annars brukar det ofta vara tvärtom.

Vi ville ha mycket att erbjuda – en cool bar, en fantastisk restaurang och en take-away-del där man kan göra som man gör i Japan. Det vill säga beställa en night ramen på fyllan.

I vackra Birger Jarlspassagen ligger Misshumasshu. Foto: Pekka Pääkkö

Misshumasshu antyder att det är en blandning. Men av vad?
Det är en blandning av precis det vi gillar. Det är lite Stockholm, lite New York och lite Tokyo. Konceptets tagline ”Misshumasshu – Inspired by Japan, mixed by Adam & Albin” säger mycket om inriktningen. Restaurangen präglas av japanska influenser men allt vi gör har en tydlig svensk identitet.

Så vad är den röda tråden?
Att man kan förvänta sig goda grejer i både mat- och dryckesväg. Men det är också tillgängligheten. Alla är välkomna oavsett om de kommer in för att köpa nudlar efter en utekväll, ta en drink i passagen efter jobbet eller för en tiorätters i restaurangen.

Alla ska kunna njuta av goda smaker till ett överkomligt pris. Det gör det enklare att vara spontan, man behöver inte boka utan kan bara glida in.

Hur traditionellt japanska är ni?
Inte något alls. Vi är inte japaner och har inga ambitioner om att driva en genuin japansk restaurang. Vi har vår egen stil och är inte låsta i måsten. Istället lagar vi mat som vi tycker är riktigt god även om vissa tycker den är lagad på fel sätt. Klassiska japanska rätter är lagade efter strikta regler och det finns massa ”no-nos”. Vi kör vårt eget race.

Misshumasshu har en restaurangdel, bar och takeaway-avdelning där maten hämtas via en lucka i passagen. Foto: Adam och Albin

På vilket sätt då?
Typ hur vi kokar våra buljonger. Vi jobbar enligt det klassiskt skandinaviska och europeiska sättet och går mer på känsla. Vi hade till exempel kunnat krydda upp en buljong med timjan om vi kände för det, det skulle aldrig hända i Japan. Samtidigt ser vi många likheter mellan det japanska och skandinaviska köket. Det är ren mat, fantastiska råvaror som serveras enkelt med mycket fräschör.

Och hur kom spritbaren till?
När vi varit ute har vi känt att man nästan drar sin för att beställa cocktails just för att det tar sådan lång tid. Vi har istället inspirerats av en amerikansk dive bar och har fokuserat på logistiken. Så på Missumasshu är inget skakat och rört, fixat och silat – här går det undan.

Vi ville ha en liten intim bar med bra musik där det ska gå fort att få makalöst goda drinkar.

Misshumasshu drivs av den prisbelönta kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman från Adam/Albin.
Adress:
Birger Jarlspassagen
Öppettider:
Söndag - Tisdag 12-22
Onsdag - Lördag 12-01

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.