Carl Mörners jaktintresse ledde till Varpsund – Sveriges modernaste skytteanläggning

Carl Mörners jaktintresse ledde till Varpsund – Sveriges modernaste skytteanläggning

Efter en 20 år lång karriär på banken beslöt sig Carl Mörner för att göra verklighet av sin passion och barndomsdröm. Idag driver han Sveriges modernaste och mest kompletta skytteanläggning. Moderna Livet besökte Varpsund – Home of Shooting i Bålsta utanför Stockholm för att få veta mer. 

Efter 45 minuters bilfärd norrut från Stockholm öppnar Sigtunavägen upp sig och när man åker över en liten bro kan man se det spegelblanka Mälarvattnet vid Varpsund – en välkänd fiskeplats för de i trakten. En skarp högersväng senare och man är framme på gårdsplanen vid Varpsund – Home of Shooting.

Skotten från skyttebanorna avlossar varandra när vi stiger ut ur bilen och i bakluckorna på bilarna som står parkerade ligger jakthundar och väntar på att deras ägare ska komma tillbaka. Iklädd grön tweed kavaj och en typisk Leif GW väst kliver Carl Mörner ut genom huvudentrén och hälsar oss välkomna.

Medan vi tar en rundtur på anläggningen kommer vi snabbt in på hur idén till Varpsund föddes
– Jag ville bygga en komplett skjutanläggning där det ska finnas alla möjligheter för jägare, allmänheten, polis, väktare och företag att under ordnade former träna anpassat skytte utomhus eller inomhus, förklarar Carl.

Vår ambition är att ge en heltäckande skytteupplevelse, oavsett om du skjuter kula eller hagel, om du är nybörjare eller en erfaren skytt.

Han leder oss ner till anläggningens tre så kallade “sporting- och drivenbanor” utomhus som är anpassade för hagelskytte. De är utrustade med 32 maskiner, så kallade kastare, som kastar ut lerduvor åt olika riktningar med olika svårighetsgrad. Här står skyttar på rad och tränar inför säsongens fågeljakter. Vissa står själva medan andra får hjälp av Varpsunds erfarna instruktörer.

– För de som vill utveckla sig och bli bättre skyttar går det självklart att boka till en instruktör. Fokus läggs, beroende på erfarenhetsnivå, på anläggning, avfyrning eller laddning med mera, förklarar Carl.

Vi passerar också anläggningens klassiska älgbana på 80 meter för kulskytte.

Vi har många elever som tränar här inför jägarexamen. Vi har även en separat jägarexamenstation för träning, fortsätter Carl.

Vi fortsätter in i huvudbyggnaden där vi kliver rätt in i Varpsunds stora och välsorterade butik. Här kan man köpa det bästa inom vapen, kläder och jakttillbehör. Efter en snabb rundtur bland vapensortimentet och klädavdelningen där tweedjackor och hattar hänger omlott, pekar Carl in till höger.

– Här inne finns anläggningens inskjutningstunnel som är 100 meter lång. Tunneln är till för att testa ny ammunition eller nya kikarsikten, eller skjuta in bössor inför långhållsskytte.

Biografskytte med riktiga filmer från skogen
Carl leder oss vidare in i anläggningens skutbiograf där man tränar kulskytte inomhus mot en bioduk. Carl vänder sig om och med ett lite lurigt leende ställer han oss frågan:

Det sägs ju som bekant att det inte finns något dåligt väder. Men handen på hjärtat, hur kul är det att förbereda sig för jaktsäsongen på en skjutbana i hällregn och fem plusgrader?

I Varpsunds toppmoderna skjutbiograf upplever man fler jaktsituationer på en dag än under en hel jaktsäsong. Jaktsituationerna är filmade från olika jakter i Sverige och utomlands. Man skjuter skarpt på jaktsekvenser med riktiga vapen och skott. Skotten markeras på skärmen efter att man skjutit för att man ska kunna se exakt vart man träffat.

– Vi har idag över 400 olika jaktsituationer på film och du kan själv välja vilket djur och vilken situation du vill öva på. Känslan blir att du verkligen befinner dig på plats i naturen. Du har kontrollen och avgör själv hur jakten slutar, förklarar Carl.

Biografen är perfekt för dig som vill öva inför årets jaktsäsong, stundande jägarexamen, som kund- och personalaktivitet eller tillsammans med kompisarna.

Hållbarhet i fokus
Sedan verksamheten inleddes på Varpsund har man alltid arbetat med hållbarhet. Något som Carl anser vara viktigt.

– Sedan vi startade har vi enbart använt miljöduvor och stålhagel utomhus. I biografen har vi ammunition som inte innehåller bly eller kvicksilver. Så långt det är möjligt samlar vi dessutom in restmaterial för deponi eller försäljning.

Olika målgrupper och aktiviteter
Alla är välkomna på Varpsund och mångfalden är slående när vi ser vilka som är där och skjuter.

De som kommer till Varpsund är en salig blandning. Allt från lokala jägare och skjutintresserade till företag som bjuder kunder eller personal på olika event, säger Carl.

– Även polis och väktare samt pistolskyttar har vägarna förbi vår anläggning, fortsätter Carl.

För företag finns det konferensmöjligheter för små och stora grupper som vill uppleva något nytt. Varpsund anordnar även jägarexamen, intensivkurser och olika terminskurser.

I pipelinen för nästa säsong har man en del nytt på gång. Den senaste satsningen är en kurs om hur man ska agera på jaktpasset som heter “50 saker som du inte fick lära dig i Jägarexamen”. Denna kurs har blivit väldigt populär då många unga eller nyblivna jägare tycker att det är svårt att avgöra vad som rätt att göra ute på pass när man väl står ensam.

– Vi har alltid nya aktiviteter och försöker att utveckla anläggningen lite inför varje säsong. Bland annat kommer vi öppna upp och anpassa anläggningen för dynamiskt skytte, säger Carl.

Nästa stora aktivitet är den 19 september då vi anordnar en tjejkväll med skytte, mingel och en föreläsning av Rebecka Bergkvist, flerfaldig VM- och SM-medaljör i FITASC-sporting.

Innan vi avslutar intervjun med Carl får vi testa att avlossa några skott inne i skjutbiografen. Med blodad tand för skytte och jakt hoppar vi in i bilen igen och åker mot Stockholm. Vi kommer gärna tillbaka snart och upplever fler spännande jakt- och skytteupplevelser på Varpsund!
.

Varpsund är Sveriges mest kompletta skytteanläggning. Besök webbplatsen för mer info, boka tid eller anmälan till aktiviteter.
DSC_3496-

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.