Brillo Pride Digital 2020 – här visas Homomovie

En film om Prideparaden 2020 av Jan Hietala och Chamoun Issa

Stockholm Pride 2020 firas digitalt

Som årets bidrag till Gay Pride presenterar Svenska Brasserier AB tillsammans med Atracta AB, Wildhorses Production samt Kungliga Konsthögskolan, filmen Homomovie av Jan Hietala och Chamoun Issa. På grund av coronapandemin blir Pride 2020 digitalt. 

Filmen Homomovie dokumenterar Prideparaden 2002. Den är 7 minuter lång och visas på Bar Brillo och Big Bang Screen på Stureplan under Prideveckan 29 juli till 3e augusti.

— Vi är stolta över att kunna förmedla något av den värme och solidaritet över alla gränser som ett fysiskt pride innebär, i digital form med Homomovie säger Jonas Andersson, Wildhorses Production

Jonas Andersson har en lång karriär inom lansering och marknadsföring av konst, form och mode. Svenskt Tenn, Lydmar Hotel, Nobis Hotel, Nordiska Galleriet, Fotografiska och Acne Studios Fest är några av de mest framstående uppdragsgivarna. Han drev nattklubben Regnbågsrummet på Sturecompagniet mellan 2000-2003.

Taverna Brillo | Jonas Andersson Wildhorse Production

Homomovie är historisk dokumentär med välkända ansikten
Genren är en dokumentär som återger en stämning. Stämningen var på topp. Vi får uppleva sång, musik, ballonger, skanderingar, dans och ett böljande folkhav. Filmen börjar på Östra Kungsträdgårdsgatan i hjärtat av Stockholms finansdistrikt, och avslutas på Hornsgatan mitt i det progressiva Söder. “Aldrig förr och aldrig senare kommer vi nog se företrädare från olika sociala, politiska, ekonomiska och kulturella plattformar, plattformar som sträcker sig från finansvärlden till universitetsvärlden, på ett och samma lastbilsflak” säger konstnär Jan Hietala.

Aldrig förr och aldrig senare kommer vi nog se företrädare från olika sociala, politiska, ekonomiska och kulturella plattformar, plattformar som sträcker sig från finansvärlden till universitetsvärlden, på ett och samma lastbilsflak.
– Konstnär Jan Hietala

Jan Hietala är konstnär, curator och filosofie doktor i arkitektur. Känd från samarbeten med institutioner som Kungliga Svenska Vetenskapsakademin, Royal Academy Schools London och Kungliga Tekniska Högskolan Stockholm. Senast för den amerikanska ambassadörens residence Villa Åkerlund i Stockholm. Han har ställt ut på institutioner som Moderna Museet, Christie’s London och Institute finlandaise i Paris för att nämna några. För närvarande förbereder Hietala en internationell konferens om klassicismen under nittonhundratalet och ett par större museiutställningar med planerade vernissager under 2021-22.

Konstnär Jan Hietala

Representanter som stod eller står i frontlinjen inom sitt yrke deltog. Där återfanns Sveriges ledande akademiker i queer-teori Professor Tiina Rosenberg, dragshowartisten Christer Lindarw grundare av det banbrytande scenen After Dark och den internationellt framgångsrika fastighetsmäklaren Fredrik Eklund för att nämna några. Det var ett event som arrangerades av Jonas Andersson och hans numera legendariska nattklubb Rainbow Room.

För trettio år sedan var det en omöjlighet. De sociala, juridiska och inte minst politiska framgångar som steg för steg adderats till varandra under framför allt 90-talet, manifesteras i glädje säger Jan Hietala, konstnär.

Banade väg för HBTQ-rörelsens genombrott
Homomovie beskriver på ett plan ett lyckorus under några timmar en sensommardag i Stockholm. På ett mera betydande plan manifesterar filmen även ett genombrott för HBTQ-rörelsen. Man kan på goda grunder påstå att glastaket bröts under sent 90-tal och tidigt 10-tal. Idag finner vi individer med öppen HBTQ-bakgrund i en rad olika befattningar såsom professor, VD, programledare, bankir, artist, och formgivare. För trettio år sedan var det en omöjlighet. De sociala, juridiska och inte minst politiska framgångar som steg för steg adderats till varandra under framför allt 90-talet, manifesteras i glädje.

Homomovie under Pride-veckan
Homomovie visas på Taverna Brillo och Big Bang Screen mitt på Stureplan med neonfärgad regnbågsflagga och rörligt ljusspel samt digitalt på QX.se från 29 juli till 3 augusti. På premiärdagen onsdag den 29 juli kl 17:00- 19:00 kommer Homomovie loopas i sin fulla längd på 7 min med ljud. Därefter visas den i kortare sammansatta kortare klipp om 20 sek till måndag 3 augusti.

HAPPY SAFE PRIDE TO ALL OF YOU AND LOVE IS LOVE 🌈

Tack till:
Artist Jan Hietala
Art Direction Jesper Dahl
I samarbete med Atracta & Taverna Brillo
Producent Jonas Andersson Wildhorses Production

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.