Matcha – vad är det och varför har det blivit så populärt?

Artikeln innehåller annonslänkar

Matchapulver har blivit lite av en smygande succé i Sverige. Även om det är lite av en nyhet i Norden så har pulvret använts många hundra år. Det bästa matchapulvret tillverkas av japanskt grönt te som mals till pulver. På så sätt går det att få ut extra mycket nyttigheter ur tebladen.

Pulvret används för det mesta till att göra en välsmakande varm dryck men kan användas till mycket mer. Den bästa matcha i pulverform går att köpa online. Innan du väljer är det även bra att läsa om vilket pulver som är bäst för tillfället. Tack vare att matchapulvret kan ge en smak av umami kan det förhöja smaken på smoothies, bakverk och mat.

Bra att veta om matchapulver

En av anledningar till att matcha har blivit populärt är att det smakar gott. Många tycker även att det gör gott eftersom det är rikt på vitaminer och antioxidanter precis som grönt te. Bland annat har buddistmunkar använt matcha innan meditation för att hitta ett inre lugn och öka skärpan. Eftersom matchapulver även innehåller koffein kan det bidra till att du känner dig piggare.

Vissa matchapulver innehåller mer koffein än kaffe. Därför kan det vara bra att undvika att dricka matcha på kvällen. En del upplever att koffeinkicken är något snällare än kaffemen likväl kan det påverka sömnen. När det kommer till färg är matchapulver grönt, lite åt det ljusare hållet men livligt grönt. Är pulvret lite mer åt det gråa hållet kan kvalitén vara lite sämre. Drycken ska även smaka behagligt och inte åt det bittra hållet.

Olika sätt som du kan använda pulvret

Traditionellt dricks matcha som en varm dryck, precis som te och det går att smaksätta med honung eller mjölk om så önskas. För att få bästa smaken ska vattnet hålla runt 80 grader Celsius och pulvret, tillsammans med vattnet, ska vispas till härligt skum. Fördelen är att pulvret kan ge smak åt mängder med andra drycker och bakverk. Därför kan du blanda matchapulver i smoothies inför träningen eller på morgonen. Det är även ett perfekt tillskott om du behöver ett litet lyft på jobbet.

Det går även att tillsätta när du bakar. En del tycker att muffins eller bröd får en ny härlig smak med matchapulver i. Du kan även tillsätta pulvret i soppor eller andra maträtter. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser på hur du kan använda matcha som smaksättning.
En del tillverkare kan tillsätta sötningsmedel i pulvret. Det är lite en smaksak vilket som föredras. Däremot om du vill använda matcha till mer än dryck kan det vara bättre med en variant utan sötning. Du får även mer matchapulver för pengarna om du väljer utan sötningsmedel.

 

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.