Så får du till den perfekta garderoben

Tips från Olof Hoverfält som loggar alla sina klädesplagg dagligen

Har du någonsin undrat om dyra kläder är värda priset? Kanske har du köpt något snäppet dyrare och rättfärdigat det genom att intala dig själv att du kommer bära plagget ofta – utan att egentligen ha en aning om så kommer vara fallet?

Olof Hoverfält jobbar till vardags på det globala IT- och designföretaget Reaktor. En dag för tre år sedan dök det upp en tanke i hans huvud: Vad skulle man komma fram till om det fanns ett sätt att spåra sina kläder i garderoben och se hur mycket alla plagg används?

Det som började som en enkel frågeställning förvandlades till ett flera år långt experiment kring personliga konsumtionsvanor. Olof Hoverfält loggar dagligen sin användning av varje plagg sedan den 1 januari 2018. Hittills har han loggat 426 klädesplagg, mer än 1150 dagar och har över 300 000 datapunkter kring användning och icke-användning.

Analys av data

Genom att analysera data om plaggens användningsfrekvens, kostnad per användningsgång och faktisk kontra uppskattad användning upptäckte Olof otaliga sätt att maximera nyttan av sin garderob, antingen genom att undvika kläder som bara fungerar i vissa specifika sammanhang eller genom att se till att plagg fungerar bra med varandra.

– Att ta hand om kläder är lika viktigt som att veta när man ska göra sig av med dem. Vad jag upptäckte är att vissa kläder, exempelvis undertröjor, når slutet av sin livscykel efter att ha använts 35 gånger. Jag insåg också att jag aldrig använder mina stickade kläder, och att det finns några utvalda varumärken som alltid fungerar för mig, säger Olof Hoverfält.

Illustration av Maria Silvennoinen, Reaktor

Så skapar du en hållbar garderob

När det gäller hållbarhet har vi kommit ganska långt i försörjningskedjan och återvinningsperspektiven, men den faktiska värdeskapande delen av livscykeln, den faktiska konsumentanvändningen, saknas till stor del menar Olof. Som tur är kan vem som helst enkelt följa sin dagliga konsumtion och tar mindre än en minut om dagen.

– Du spenderar fyra gånger längre på att borsta tänderna en normal dag. Enkel dataanalys fungerar för alla produkter eller tjänster som används över tid. Jag var mest intresserad av kläder, men samma analys kan exempelvis göras för en Netflix-prenumeration eller ett gymmedlemskap. Vem som helst kan göra det – och därmed komma till bättre, mer hållbara beslut om hur man använder sin tid och pengar.

Olofs bästa tips för att få till den perfekta garderoben:

  • Hitta vad du behöver och älskar. Köp bara dessa plagg.
  • Handla på lång sikt. Kom ihåg att dyrare kläder faktiskt kan vara billigare i det långa loppet.
  • Undvik kläder som är trevliga att ha men som aldrig används eftersom du föredrar snarlika men bättre plagg.
  • Se till att alla kläder passar med varandra så lång som möjligt och fungerar i så många sammanhang som möjligt. Ett sätt är att begränsa garderobens färgpalett.
  • Ta hand om dina plagg. Kan fördubbla plaggets livstid.
  • Vet när du ska återvinna eller slänga kläderna. Även om vi strävar efter lång livslängd finns det en gräns för när det inte längre är motiverat att fortsätta använda ett visst plagg.
  • Acceptera din speciella svaghet. En av mina är kavajer.
olog hoverfalt reaktor
Olof är konsult inom strategi och business design på design- och teknologiföretaget Reaktor. Han jobbar speciellt med digital och datadriven innovation.

Artikeln är en gästkrönika i samarbete med Reaktor.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.