Vintips till pasta, pizza och risotto

Söker du vintips till en krämig pasta, smakrik risotto eller krispig pizza? Vi har vintipsen som alltid går hem!

Vintips till pasta eller annan italiensk mat? Finns det något godare än just pasta, risotto och pizza? Italiensk mat när det är som allra bäst. Det spelar ingen roll vilken tid på året, dessa rätter går alltid att anpassa efter säsong och råvaror. När det gäller vintips så finns det några grundläggande saker att tänka på. Sedan är det upp till tycke och smak!

Det går att dela upp italiensk mat i två olika kategorier, norditaliensk mat och syditaliensk mat. Generellt sett kan man säga att det norditalienska köket kräver lite mer finstämt och kanske jordigt vin, medan den syditalienska maten passar utmärkt med ett lite fruktigare och mer smakrikt vin.

Här kommer vintips till pasta, vintips till risotto, och vintips till pizza.

Italiensk mat är vinvänlig

Gemensamt för de både köken är att det är väldigt vinvänlig mat. Sydeuroperna har också en lite annan inställning till vin och det kanske inte är så konstigt. De flesta dricker ett litet glas till både lunch och middag för att det passar bra ihop med maten, men de tar sällan ett glas för mycket eller dricker för berusningens skull.

Vitt fruktigt vin passar till skaldjurspasta och ett mjukt smakrikt rött är gott till pizza med basilika

Vintips till pasta

Pasta är basen i det italienska köket med stora variationer av pastasorter och pastasås. Visste du att det enligt traditionen är bestämt vilken typ av pasta som serveras med vilken sås? Spagetti serveras till exempel alltid med såsigare rätter som ragu och orichietti (de små öronen) med torrare rätter som cime di rapa, panncetta och pecorino.

Det viktiga när det gäller vintips till pasta är alltså att utgå från såsen när vi bestämmer vin till pasta. Eftersom pastan i sig är stärkelserik och fyllig, så behöver vinet ha viss fyllighet för att kunna matcha rätten. Är det en fetare pasta med grädde och nötter så passar ett mjukare, lite kryddigt och mustigt rött vin bra eller ett fylligare och mer smakrikt vitt. Syditalienska pastarätter har oftast tomatbas och då passar ett friskt och fruktigt vitt eller smakrikt rosé bäst.

Pasta är fylligt i sig men det är smaksättningen som får avgöra vilket vin som passar till

Pizza är gott med både vin och öl

Pizzan spelar en viktig roll i den italienska matkulturen och även här skiljer utförandet i de olika delarna av landet. Degen är tunnare och mer krispig i Rom och tjockare och mer fyllig längre söderut. Men eftersom degen i sig inte smakar så mycket är det alltså toppingen som avgör vilket vin som passar bäst.

Vintips till pizza: Till matiga pizzor med kött passar det bra med ett mjukt, fruktigt och smakrikt rött vin. Medan en skaldjurspizza som är lite lättare och saltare i smaken passar bäst med ett fruktigt och smakrikt vitt vin.

Öl funkar också jättebra till smakrika pizzor. En ljus lager i internationell stil funkar till de allra flesta toppings, medan en IPA eller pale ale med viss sötma passar bäst till bäst till saltare toppings som korvar eller skinka.

Degens tjocklek skiljer sig beroende på var i Italien man är men det är toppingen som ger smak till pizzan

Vintips till risotto

Vintips till risotto: Risotto är en ganska fet rätt eftersom den kokas i buljong och smaksätts med parmesan och vitt vin. Tillsammans med lök ger buljongen rätten sötma, sältan kommer från osten. Risotto är alltså rena himelriket när det kommer till vintips efter som den har alla grundläggande smakerna i sig. Även här spelar smaksättningen roll, men ett vitt vin med fatkaraktär går alltid hem. Om du smaksätter med svamp blir det jättegott med ett rött, lite fruktigare vin.

Till en krämig risotto går nästan alltid ett vitt vin med fatkaraktär hem

Mer vintips!

4 lyxigare vita viner från spanska västkusten

Goda viner till grillmat

Två röda viner som du vill ha i ditt liv i vinter

 

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.