James Bond är äntligen tillbaka i “No Time To Die”

Filmrecensenten Anders Färber har sett premiären av nya Bond-rullen. Här är hans åsikter och tankar.

Bildkälla: Unviversal

Det har tagit lång tid, men äntligen är den här – ‘No Time To Die’ – den 25:e Bond-filmen som hade premiär den 30 September. Sista filmen med Daniel Craig som efter 5 filmer som kommendörkapten James Bond lämnar över manteln till någon annan i en värdig avslutning.

James Bond: No TIme To Die (2021)

Premiär:  30 sept

Med bl.a.  Daniel Craig, Léa Seydoux, Lashana Lynch, Ana De Armas, Jeffrey Wright

Fartfylld action med fantastiskt foto

Med Daniel Craig och en välbehövlig reboot fick Bond-franchisen ett rejält uppsving efter att ha sett sig förbipasserad av andra i liknande genre. Med denna nystart fick vi även 5 filmer som hängde samman i storyn på ett sätt vi inte tidigare upplevt. ‘No time To Die’ för denna story till ett avslut (?) och tar med oss på en väg med höga toppar, men även smådjupa dalar.

Bond lever ett liv som pensionerad agent tills dess att han övertalas att utföra ett sista uppdrag som en tjänst åt sin vän inom CIA – Felix Leiter. Uppdraget handlar om att frita en kidnappad forskare, men uppdraget visar sig mycket farligare än väntat.

Vi bjuds på fartfylld action i härliga miljöer , vilket är nåt man alltid kan förvänta sig av en Bond-film. Speciellt den bergsbelagda byn i Italien är en dröm för alla filmfotografer. I ‘No Time To Die’ är denne filmfotograf ingen mindre än svenske Linus Sandgren och han gör verkligen en fantastiskt jobb här.

Visuellt är filmen väldigt vacker och fylld av underbara scener. Ett exempel är en scen som starkt hintar till introt där James Bond syns i pistolmynningen innan han avfyrar sitt tjänstevapen.

Bildkälla: Universal

 

Färgstark ärkeskurk med oklara motiv

Ingen Bond-film är komplett utan en ärkeskurk som hotar världen och som James utan tvekan tar sig an. Fast insatserna har ökat i och med hans nya kärlek Madeleine (återigen spelad av fantastiska Léa Seydoux) samt hennes underbart charmiga dotter Mathilde. Nu har James verkligen något att förlora och kemin mellan dessa 3 är fantastisk. Detta gör att man oroar sig extra mycket för dessa karaktärer.

Lyutsifer Safin (ett namn att leva upp till) är hotet denna gången och spelas av duktige Rami Malek. En man med stor sorg inombords, men vars motiv man tyvärr faktiskt inte riktigt får grepp om. Vad är hans stora mål med det han gör? Varför vill han göra det? Man förstår vad han vill uträtta, men skälet är inte glasklart. Tyvärr är det fler saker som inte är riktigt glasklara i ‘No Time To Die’ och känslan är ibland som om att för många saker tryckts in och aldrig hinns fördjupa sig i tillräckligt mycket.

Även om speltiden är drygt 2h 40 min så är det många saker som ska avhandlas innan vi får ta del av huvudakten. Detta leder till att bl.a. Safin, som karaktär, inte får det djup hade hoppats på då man mest får nosa på ytan av hans person. Rami spelar honom väldigt bra och även om han fortfarande är intensivt skrämmande så hade mer tid att arbeta med kunnat göra Safin till en av de mest minnesvärda i franchisens historia.

Starka kvinnokaraktärer slarvas bort

Ana De Armas gör ett riktigt minnesvärt framträdande som nervöst charmiga CIA-agenten Paloma. Hon stjäl verkligen rampljuset i den korta stund hon är med i. Paloma är både rolig och skicklig på det hon gör, utgör en av filmens absoluta höjdpunkter och var verkligen värd en större plats. Detta känns som ett återkommande tema gällande filmens brister. Det finns så många fantastiska karaktärer som inte utforskas tillräckligt mycket.

Christoph Walz är tillbaka som Blofeld, men även här känns mycket bortkastat. Speciellt när mycket tid läggs på att nå till det målet där Blofeld äntligen gör entré i filmen. Samma sak måste även sägas om suveräna Lashana Lynch som Noomi – nya 007. Vad som hade kunnat bli en riktigt häftig karaktär hamnar tyvärr i skymundan och blir en bifigur utan någon större mening för helheten, Det känns otroligt bortkastat med sådan talang och utstrålning som Lynch besitter. Männen står i centrum här även om kvinnorollerna på alla sätt är starka karaktärer.

Roligt för oss svenskar är ju nämnda Linus Sandgren, men vi har även dansk-svenske David Dencik i en större roll. Han spelar en forskare med tveksam moral och finns där för att ibland förklara för oss i biopubliken varför saker händer och vad det betyder.

Ana de Armas

Pusslet för framtiden har börjat läggas

‘No Time To Die’ ger oss allt vi söker efter i en Bond-film. Det är klassiska karaktärer tillsammans med nya. Det är spektakulära jakter, stunts och fantastiska miljöer. Sen har vi Daniel Craig som verkligen ÄR James Bond och han får ta farväl till karaktären på ett värdigt vis. Detta i en Bond-film som kanske inte är nyskapande i actiondelarna eller handling, men underhållande är det. Dessutom levererar den mycket känslor man inte alltid är van vid efter att ha sett en Bond-film.

Allt knyts ihop på ett bra sätt och hade mycket väl kunnat vara ett fantastiskt slut på en otrolig resa. Nu kommer det inte bli så då franchisen fortfarande är en kassako för filmbolaget. Problemet de kan få är hur de ska gå vidare efter detta. Som nämnt tidigare så har vi följt en röd tråd genom dessa 5 filmer och fått se ett avslut. Vart tar man vägen nu?

Med ‘No Time To Die’ har de satt sig i en svår sits gällande nästa film. Även om klara ledtrådar/hintar ges om vad de kan planera. Pusselbitar som kan visa på en häftig framtid för franchisen, men det återstår att se.

‘No Time To Die’ får MMMm av möjliga MMMMM.

Tack för att ni tog er tid.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.