Vinexperten: Två röda viner som du vill ha i ditt liv i vinter

Vår vinexpert och sommelier Nils Lilie bakom Vinhjälpen och podcasten "Bubbel bland annat" tipsar om två vintermustiga röda viner.

Systembolaget har förutom allt vin på hyllan en mängd artiklar att beställa, det görs enklast via deras hemsida eller via personalen inne i butiken. Nedan följer två trevliga tips, en i vartdera sortimentet.

Kanske testa en nu till helgen och en nästkommande? Skulle du glömma bort någon är det ingen fara, båda kan med stor fördel också läggas i källaren fem-tio år.

La Bastide Blanche 2017

Druvor: 70% Mourvèdre , 25% Grenache , 3% Cinsault och 2% Carignan
Art nr. 2262, Fasta sortimentet
Pris: 189:-

Mustigt och fylligt rödvin från Bandol, ett litet område i Provence med speciella förutsättningar. Vid medelhavskusten, omgärdat av berg med massvis av sol trivs druvan Mourvèdre ypperligt bra som i området måste vara minst 50 procent av i vinet.

Detta är ett vin med ett mörkt inre. Djupt, stort och smakrikt. Svarta vinbär, plommon, björnbär, lagerblad, lavendelfält, kryddor, mörk choklad och rostade ekfat.

En annan favorit från Bandol är Domaine Tempier. Det finns dock inte så mycket av den i Sverige men det är värt att hålla utkik efter den om du besöker en krog.

Köp och lufta, sen njut till mustiga kötträtter eller lagra och njut mer om fem eller tio år!

Chateau de Lauga 2015

Druvor: 55% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 4% Petit Verdot & 1% Carmenère
Art nr. 75376, Beställningssortimentet
Pris: 255:-

Det här är ett vin i min smak. Välavvägd balansgång mellan druvornas karaktär, terroir och vinmakning. Bordeux har en unik ton vilken här lyser vackert med sin närvaro och samsas med mustiga frukter samt eleganta ekfat.

Lagringen sker ett år på gamla franska ekfat, just gamla är något jag föredrar. Det ger karaktär och samtidigt släpper fram druvornas egna personlighet. Svarta vinbär, björnbär, mörk choklad, kaffebönor, mocka och eleganta fat.

Bordeaux har en förmåga att vara snipigt och stramt, inte konstigt med kalla atlantvindar som pinar druvorna, men årgång 2015 utmärker sig däremot på ett exceptionellt trevligt sätt. Varm vår och sommar ger en välkommande öppen stil, en omfamnande kram som tar med en på en trevlig kväll.

Servera till kött av de flesta slag, varför inte med en potatisgratäng med massa grädde och västerbottensost.

Nils Lilie driver Vinhjälpen och podcasten "Bubbel bland annat".

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.